Search

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe

Grgo Zečić o fenomenu najslavnije žene svijeta


Image: Foto: Marilyn Monroe Facebook

Na današnji dan 1962. godine, brižna spremačica Eunice Murray nervozno je zakoračila u bungalov svoje slavne šefice. Eunice je nemirnu noć provela budna na pitoresknom imanju u kalifornijskom okrugu Brentwood. Spomenuta noć bila je napeta poput mnogih prije jer je njena šefica duboko zaglavila u ralje kronične depresije. Iz kreveta ju nije mogao izvući nitko, pa čak niti njen osobni psihijatar, ali i opskrbljivač brojnim tabletama barbiturata koje su se koristile u tretiranju depresije. Oko deset sati navečer, Eunice je pospremala dnevni boravak te je prošla pored vrata spavaće sobe svoje šefice ispod kojih se naziralo svijetlo. Vjerujući kako ona vjerojatno spava, Eunice ju niti nije pokušavala probuditi. Ipak, gomilali su se pozivi agenata, prijatelja i psihijatra, koji su natjerali Eunice da uđe u sobu i javi im kakva je točno situacija. Kao da su svi pretpostavljali što se dogodilo...

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 1)

Oko ponoći Eunice kuca na vrata iste te sobe, ali odgovora nema. Budući da pod svaku cijenu nije željela tek tako ući u spavaću sobu, Eunice provjerava situaciju oko tri ujutro kada kroz vanjski prozor primjećuje neobičnu pozu svoje voljene šefice u krevetu. Svjetlo i dalje gori. Hitno zove psihijatra doktora Greensona koji odmah dolazi i bezuspješno pokušava otvoriti vrata sobe. Izlazi u vrt i gleda kroz francuski prozor. Šefica gospođe Murray leži u krevetu držeći telefonsku slušalicu i očito je kako ne diše. Doktor razbija prozor i konačno ulazi u sobu. Pored kreveta nalazi se visoki okrugli stolić prepun bočica raznoraznih tableta, na neurednom podu su brojna pisma, papiri i dvije lampe. Na krevetu, u bijelim satenskim plahtama leži golo tijelo najslavnije žene na svijetu: Marilyn Monroe.

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 2)

Besmisleno je debatirati o brojnim teorijama zavjere koje sugeriraju tko je i kako ubio Marilyn. Isto tako je besmisleno iznositi već toliko puta prožvakanu faktografiju njene sasvim neobične karijere. Nema smisla niti objašnjavati što je kronična depresija i koliko je teška borba s tom opakom bolešću. Ne trebamo ni spominjati koliko su barbiturati bili opasni i kako se lako bilo predozirati. Kada sve ovo eliminirate imate golo tijelo najslavnije žene svijeta koja je umrla sama, okružena papirima, tabletama i dvije lampe u 36. godini života. 

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 3)

Marilyn je živjela nekoliko života. Počela je kao siromašno, zlostavljano dijete, nastavila je kao holivudski, ali i društveni stereotip, šokirala je kao ultimativna ljubavnica i skončala onako kako je i započela. Ogoljena, sama i nedodirljiva. Iza vizure glupe plavuše koju je maestralno portretirala, nalazila se izuzetno snažna žena koju su instinkti za preživljavanje tjerali da ide do kraja. Gdje god taj kraj bio. Osjetljiva i slomljena Norma Jeane mogla je preživjeti svoje rane traume samo ako pobjegne u lik predvidive i zgodne plavuše Marilyn Monroe. Problem je nastupio kada su se Norma i Marilyn počele sve češće suočavati jedna s drugom. Dok ju je svijet slavio kao najljepšu i najseksepilniju ženu u povijesti, ona se gubila u bespućima brojnih osobnosti koje je izgradila u sebi kako bi preživjela. Sam odlazak u Hollywood bio je karta u jednom smjeru jer je iz godine u godinu sama Marilyn shvaćala kako za nju nema budućnosti. Mijenjala je ljubavnike, ulazila u brakove, zabijala se iz jedne ovisnosti u drugu, izluđivala je redatelje i opčinjavala publiku diljem svijeta. Monroe je bila krajnje razočarana žena u vremenu kada su žene tretirane kao modni dodaci uspješnih muškaraca. A svaka koja se nije pokorila tom nepisanom društvenom stereotipu bila je okarakterizirana kao "glupa" ili "kurva".

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 4)

Na platinastu Marilyn primijenila su se oba termina, jer pripadala je svima, ali zapravo nije pripadala nikome. Svi su je gledali, ali rijetki su je voljeli. Žene je nisu voljele jer je bila ljepša i slavnija od njih, a muškarci su je promatrali kao objekt, pehar testosteronske pobjede. S druge strane, holivudski studiji su je gledali kao zlatnu gusku koju treba držati pod potpunom kontrolom. Kada pročitate njene intervjue i mnogobrojne citate, shvatite kako se radi o izuzetnoj ženi. Emocionalnoj feministici koja je tvrdoglavo vjerovala u vječnu ljubav i bezgraničnu ljudsku okrutnost. Njena besramnost nije bila provokacija već borba, a njena bolest bila je posljedica te iste borbe. Marilyn se tvrdoglavo odlučila boriti protiv svojih roditelja, svog djetinjstva, svojih supruga, kolega glumica, redatelja i novinara.

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 5)

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 6)

Sama protiv svih, rušila je tabue konzervativne Amerike u kojoj su vladala savršena predgrađa i savršene obitelji. Monroe je radila ono što su svi radili, samo što je ona dopuštala da bude "uhvaćena". U tom njenom buntu ima autodestrukcije, ali i idealizma. Može li žena opstati u braku, Hollywoodu ili u društvu generalno, bez da se pokori normama koje se od nje očekuju?

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 7)

Monroe nije bila najslavnija, već najhrabrija žena svog vremena koja se stereotipom borila protiv stereotipa. Tretirana kao objekt, na koncu je pokleknula u vihorima svoje izmučene unutrašnjosti. Ali svim svojim budućim kolegicama dala je do znanja da imaju pravo biti divlje, glasne, neobuzdane i svoje. Jednom je izjavila: "Hollywood je mjesto gdje će vam platiti tisuće dolara za poljubac, a 50 centi za dušu". Isto pravilo vrlo lako bi se moglo prenijeti na stvarni život.

Boginja uspjeha i tuge: Marilyn Monroe (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više