Traži

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem

Filmski festival u Veneciji by Stjepan Hundić

Tekst: BURO.


Fotografija: Foto: Buro247.ru,
Getty Images

"Čudi me da me ništa ne pitate o Benu Afflecku i Batmanu..." (smijeh) izvalio je negdje sredinom tiskovne konferencije George Clooney aludirajući, naravno, na najveću vlastitu glumačku pogrešku u životu, kada je utjelovio slavnog super junaka 1997. godine u filmu "Batman i Robin" Joela Schumachera, koji je kritika pokopala baš kao i Clooneyevog viteza noći. Clooneyevo "čuđenje" o tome zašto ga sedma sila ne pita o Afflecku kao novom Batmanu u nastavku hita "Čovjek od čelika" (inače odluci o kojoj mediji i filmofili širom svijeta ne prestaju negativno brujati) povezano je i s imbecilnim pitanjima nekih novinara na koje je slavni holivudski glumac već navikao. Ove godine istaknuo se "pitoreskno" odjeven novinar BBC-ja s pitanjem "Kakav je osjećaj biti sam u Svemiru?" dodavši i "Jako mi se sviđa vaša frizura George, dobro izgleda u astronautskoj kacigi." Uz svoj poznati i prepoznatljiv osmijeh fakina, slavna holivudska zvijezda zanemarila je idiotsko pitanje skrenuvši odgovor na izuzetno zahtjevnu tehničku stranu snimanja filma: "Ne znam kako je biti sam u Svemiru, ali vam mogu reći da je snimanje filma bilo vrlo zahtjevno. Čitav film snimali smo u jednom ogromnom zatvorenom prostoru koji je "glumio" Svemir, imali smo čak i stroj koji je izbacivao predmete prema nama kako bismo što realnije mogli zamisliti situaciju u Svemiru u kojem se nalazimo pod kišom sitnih meteora i dijelova shuttlea koji se raspao. Naravno, sve ostalo su digitalni efekti, na setu smo morali zamišljati Svemir oko nas, Zemlju i sve ostalo...", objasnio je neobične uvjete snimanja filma Clooney, koji se na tiskovnoj konferenciji pojavio u "talijanskom" casual izdanju kao da se upravo došetao sa snimanja "Oceanovih 12": bijela raskopčana košulja bez kravate i sivo ljetno odijelo.

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem (фото 1)

Film o kojem je riječ je "Gravity", kojim je svečano otvorena Mostra, najstariji filmski festival u svijetu koji ove godine slavi svoj 70. rođendan, povodom čega su na venecijanski Lido došli George Clooney i Sandra Bullock koji tumače glavne (zapravo i jedine) uloge u filmu koji potpisuje slavni meksički redatelj Alfonso Cuarón ("I tvoju mamu također", "Djeca čovječanstva"). Riječ je o (za današnje standarde) neobičnom svemirskom spektaklu u kojem nema čudovišta i super junaka i koji nije znanstvena fantastika jer priča se odvija u današnjem vremenu. Mogli bismo reći da se tu radi o bizarnom "komornom" trileru u Svemiru sa samo dva lika. George i Sandra tumače astronaute u standardnoj svemirskoj misiji sve dok stvari ne pođu po zlu: njihov space shuttle uništava kiša meteora, a njih dvoje se nađu sami u mraku i tišini Svemira bez komunikacije sa Zemljom. "Huston we have a problem" u najgorem mogućem scenariju!

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem (фото 2)

Kako je snimanje filma bilo fizički vrlo zahtjevno, očekivano je bilo i pitanje o fizičkoj spremi i treningu koji je holivudska zvijezda morala proći. I dočekala nas je tipična klunijevska zafrkancija: "Sandra i ja smo zajedno išli na jogu što se kasnije jako isplatilo (smijeh). Doduše Sandra je imala veću ulogu pa i teži posao zbog čega je na setu imala trenere dok sam ja u pauzama više-manje pio i sve odradio lijevom rukom..." (smijeh) "Najteže je bilo glumiti bestežinsko stanje jer se morate kretati usporeno kao u 'slow motionu', a govoriti normalno, što zbilja nije jednostavno koordinirati jer naš mozak ne funkcionira na taj način", završio je u ozbiljnom tonu Clooney. Upitan prepoznaje li se barem malo u liku astronauta Matta koji na svijet gleda ciničnim očima nakon što je ga ostavila žena i je li to možda bio jedan od razloga što je prihvatio ulogu Clooney odgovara: "Ne mislim da sam ciničan više od bilo koga drugoga, ulogu sam prihvatio jer je čitav projekt bio vrlo izazovan i zanimljiv. U karijeri sam uvijek išao za zanimljivim ponudama, a smatram da su tri elementa u tome bitna: dobar scenarij, dobar redatelj i dobri glumački partneri. U ovom slučaju svo troje se poklopilo i bilo bi glupo da sam odbio ulogu. Osim toga nisam niti morao razmišljati koja me uloga zanima: samo su dva lika, a drugi je žena pa sam to prepustio Sandri..." (smijeh) Pored uspješne glumačke i redateljske karijere Clooney je poznat i po svojim političkim angažmanima i aktivnom sudjelovanju u pomaganju ratom zahvaćenih područja u svijetu, gdje je uvijek na strani ugnjetavanih i slabijih. Ne čudi stoga što je na pitanje inspirirano filmom o najgoroj situaciji u kojoj se u životu našao rekao: "Mislim da je to bilo u Sudanu kad smo mogli svi nastradati jer nismo dobro procijenili okolnosti, bilo je mnogo opasnije nego što smo mislili. Doduše i neke moje šale koje sam priređivao kolegama na setovima nisu baš uvijek bile uspješne pa sam se našao u problemima...!" (smijeh)

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem (фото 3)

Büro247.hr u Veneciji s Georgeom Clooneyem (фото 4)

Tekst: Stjepan Hundić

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar