Search

Najljepše haljine filmskog svijeta dio II.

Najljepše haljine filmskog svijeta dio II.

"Moulin Rouge", "Okajanje", "Veliki Gatsby"...

Tekst: BURO.

Image: Screen shot

Za vas smo odlučili izdvojiti 10 haljina koje su svojom ljepotom odigrale važnu ulogu u ključnim scenama legendarnih filmskih naslova. Prošlog vikenda izdvojili smo njih 5, a danas vam donosimo nastavak! Uživajte u poznatim filmski scenama, sigurno smo kako ćete neke od ovih filmova poželjeti pogledati još danas!

Satine (Nicole Kidman) u Moulin Rogue ("Fly Away") (2001.)

Seksepil s početka 20. stoljeća u interpretaciji Baza Luhrmanna definitivno je jedan od svjetlijih trenutaka filmske kostimografije. Korzetirana satenska krvavo crvena haljina s crnom podstavom, u čijem je dizajnu sudjelovao i sam redatelj, savršeno prikazuje lik Satine – glavne kurtizane iz Moulin Roguea koja želi postati glumica, te svojom pojavom interpretira samu sebe na ozbiljniji način. Ovaj je neoviktorijanski kostim samo jedan od mnogih genijalnih izdanja u kojima se Nicole Kidman pojavljuje kroz ovaj poznati filmski mjuzikl.

Hermione Granger (Emma Watson) u filmu Harry Potter i plameni pehar (2005.)

Slojevitost šifona i satena ružičastih nijansi u četvrtom je nastavku filmske sage o čarobnjaku Harryju Potteru označilo konačno odrastanje glavnog ženskog lika – uvijek pametne Hermione Granger. Premda se u knjizi njezina haljina predstavila u nijansama plave boje, kostimografkinja Jany Temime za potrebe filma interpretirala je haljinu u nježnijem izdanju. Scena u kojoj sramežljivo silazi stepenicama na čarobnjačku inačicu maturalne večeri (tzv. Yule Ball), označila je konkretni početak kemije između ljubavnog para Rona i Hermione i utoliko doprinijela jednom od značajnih trenutaka cijele priče.

Cecilia Tallis (Keira Knightley) u filmu Okajanje (2007.)

Ipak, jedan od najznačajnijih kostimografskih trenutaka novijeg doba označila je zelena krhka večernja haljina otvorenih leđa od zelene organze i šifona koju je nosila Cecilia Tallis u odličnoj britanskoj drami Okajanje. Intenzivna smaragdno-zelena koja simbolizira izazovnost i decentni detalji na prsima stoje kao saliveni na nježnom tijelu Cecilie Tallis, koja se nalazi u trenutku oslobađanja vlastite ljubavi. U tom trenutku oslobođen seksepil protagonistice, dizajnerica kostima Jacqueline Durran akcentirala je ovom jednostavnom kreacijom, koja se u suštini sastoji od razdvojenog širokog topa i suknje s naborima na gornjem dijelu te dugačkim šlepom. Kad ih njena sestra vidi u ljubavnom činu, jasno je da zelena tada simbolizira i ljubomoru mlađe sestre Briony koja je zapravo i iskrojila cijelu priču.   

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) u filmu Seks i grad (2008.)

Lik koji je svojim stilom definirao subkulturu vlastitih poklonika, kroz svoje je pojave imao stotine značajnih modnih trenutaka, ali Vivienne Westwood vjenčanica s neuspješnog vjenčanja Carrie i Face postala je pojam estetskog savršenstva koje iza sebe ima neuspjeh. No, unatoč tužnoj sudbini ove prekrasne kreacije, koju je vrsna Patricia Fields odabrala za Carrie, balska vjenčanica s detaljima westwoodovskih špiceva na prsima u nijansi boje ljuske jajeta, kombinirana sa zelenim paunovim perom u kosi i crvenim ružem, svoju je punu moć postigla zbog jukstapozicije s haljinama njezinih djeveruša – Samantha u vatreno crvenoj, Miranda u duboko plavoj i Charlotte u vječnoj crnoj.

Daisy Buchanan (Carey Mulligan) u filmu Veliki Gatsby (2013.)

Ovogodišnji kinohit vjerojatno je najviše buke izazvao dekadencijom koja se odražava na sve aspekte njegova nastajanja – glumačku postavu, scenografiju, glazbu, montažu te ponajviše kostimografiju. Suradnja kostimografkinje Catherine Martin i dizajnerske ikone Miuccie Prade iznjedrila je bogatu i luksuznu riznicu kostima, detaljno analizirajući i redigirajući kreacije modnih kuća Miu Miu i Prada. Apsolutno svako pojavljivanje Daisy Buchanan jednako izaziva uzdahe modnih znalaca i laika, ali kreacija koja krasi britansku glumicu za vrijeme njezina zajednička plesa s gospodinom Gatsbyjem savršeno predstavlja razdoblje ludih dvadesetih godina. Kristali povezani u mrežu kroje jednostavnu haljinu H kroja, dok potpuni dojam ostvaruje traka u kosi s odgovarajućim metalnim detaljima. Svi ti elementi potpuni su tek na licu nevjerojatno krhke Carey s pravim bobom u stilu dvadesetih.

Tekst: Dino Bonačić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više