Search

Nezaustavljivo carstvo crtića Walta Disneyja

Nezaustavljivo carstvo crtića Walta Disneyja

Oca Mickeya Mousea


Svi smo čuli za Mickeya Mousea, Pepeljugu, Snjeguljicu i sedam patuljaka, Dumba, Pinokija i druge. Danas su to klasici uz koje je većina od nas odrastala i pamtimo ih kao slatka sjećanja na djetinjstvo. Njihov tvorac, Walt Disney, rođen je na današnji dan 5. prosinca, 1901. godine u Chicagu i jedan je od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svjetskog filma te je nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma.
 
Walt Disney oduvijek je pokazivao sklonost prema umjetnosti i to tako što je još kao mali počeo crtati. Osim crtanja, pokazivao je i veliku ljubav prema domovini, tako što je svoje stripove bojao u patriotske boje. Čak se namjeravao pridružiti vojsci, no zbog svojih godina to nije mogao. Iz toge je razloga lažirao rodni list i završio u Crvenom Križu u Francuskoj vozeći ambulantna kola. Artističku karijeru počinje graditi u Kansasu gdje zajedno sa Ubbeom Iwerksom osniva kompaniju „Iwerks-Disney Commercial Artists“ što je kratko trajalo jer ih nitko nije htio angažirati. Ubrzo Iwerks odustaje, a Disney se okreće solo karijeri i pokušaju probijanja na tržište animiranim serijalima. U početku su to sve bili kratkometražni crtići Mickey Mouse, Pajo Patak, Pluto, Šiljo, a za Mickeya je dobio i Oscara. Međutim, uskoro Disney počinje razmišljati o dugometražnim crtićima prilikom čega ga je konkurencija pokušala omesti na sve moguće načine, ali on se nije dao. Godine 1934. je počeo raditi na svom prvom dugometražnom filmu i tako se, 21. prosinca 1938. godine održala premijera Snjeguljice na sveopće oduševljenje publike. Unatoč sumnjičavosti Hollywooda, film Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i osam Oscara te pokrenula novi val u filmskoj industriji. PinocchioDumboPepeljuga101 dalmatinerTrnoružicaKnjiga o džungli, Petar Pan i ostali dugometražni animirani filmovi stvarani u, svakim danom sve poznatijem i većem, Disneyevom studiju pridobivali su gledatelje diljem svijeta.

Nezaustavljivo carstvo crtića Walta Disneyja (фото 1)

Bila je to uzlazna putanja za Disney kada je nezaustavljivo krenuo stvarati svoj bogati svijet crtanog filma. Nije u tome posustao unatoč silnim nedaćama uključivši i rat zbog kojeg su mu privremeno okupirali studio za obuku vojniku te crtića koji nisu postigli željeni uspjeh što je skoro dovelo studio na sam rub propasti, Pinocchio i Fantasia. No, s Dumbom se polako izvlači i kreće prema boljem. Godine 1949. dolazi na ideju za zabavni park kada nastaje skica, a nakon toga se polako pokreće i projekcija raznih filmova koji su izašli iz njegovog studija, kao što su Treasure Island, Parents trap

Disneyland je otvoren 17. srpnja 1955. godine u Kaliforniji. Bila je to jedna od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država, a kasnije su njegovi nasljednici sagradili još veći park u Orlandu na Floridi, točnije 1971. godine. Za svoje bogato crtano carstvo dobio je ukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.

Tekst: T.K.
Foto: Getty Images 

Leave a comment

više