Search

Legendarni filmski citati Humphrey Bogarta

Legendarni filmski citati Humphrey Bogarta

"Od svih lokala u svim gradovima u cijelom svijetu, ona uđe u moj."


Na današnji dan prisjećamo se američkog kazališnog i filmskog glumca te jedne od holivudskih ikona XX. stoljeća, Humphrey DeForest Bogarta. Američki filmski institut 1999. godine proglasio ga je najvećom muškom filmskom zvijezdom, časopis Entertainment Weekly najvećom filmskom legendom svih vremena. Za Humphereya Bogarta i danas će mnogi reći da pripada među najveće zavodnike Hollywooda kojem žene naprosto nisu mogle odoljeti. Visok svega 173 centimetara, nesavršenih crta lica, s ožiljkom na usnici nije bio tipičan filmski ljepotan, no osvajao je svojom karizmom utjelovivši likove poput špijuna, vojnika, gangstera, kapetana, ili naučnika. Iako nikad nije bio službeno školovan kao glumac, posjedovao je urođen glumački talenat.

Humphrey DeForest Bogart

Počeo je glumiti početkom 20-ih godina prošlog stoljeće te je postao redoviti izvođač u brodvejskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima. Nakon burzovnog kraha 1929. godine smanjila se potražnja za predstavama pa se Bogart okrenuo filmu. Unatoč sjajnim kritikama, Bogart je stekao etiketu gangstera iz B-filmova. Prekretnica se dogodila 1941. godine s filmovima Visoka Sierra i Malteški sokol. Sljedeće godine, njegova uloga Ricka Blainea u Casablanci konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme zacementirala je njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost; onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu. Slijedili su trijumfi s filmovima Duboki san (1946.); Otok Largo (1948.), u kojem je nastupio sa svojom suprugom Lauren Bacall; Blago Sierra Madre (1948.); Afrička kraljica (1951.) s Katharine Hepburn, za koji je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu, te Pobuna Na Caineu (1954.). Sveukupno se pojavio u 75 dugometražnih filmovaPrisjetiti ćemo se njegovih legendarnih citata. 

″Rodio sam se kad me poljubila. Umro sam kad me ostavila. Živio sam nekoliko tjedana dok me voljela″. - Na osamljenom mjestu (1950.)


"Od svih lokala u svim gradovima u cijelom svijetu, ona uđe u moj". - Casablanca (1942.)

″Uvijek ćemo imati Paris″. - Casablanca (1942.)


"Način kako preživjeti Oscare je pokušati ne osvojiti drugi". - prilikom osvajanja Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Afrička kraljica s Katharine Hepburn.

″Svi u Casablanci imaju probleme. Tvoji bi mogli upaliti″. - Casablanca (1942.)

"Louis, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva". - Casablanca (1942.)

"Sviraj ponovno, Sam. Sviraj As Time Goes By". - Casablanca (1942.)


Humphrey DeForest Bogart

Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: Getty Images 

Leave a comment

više