Search

Najvažnije filmske premijere u 2013. godini - I. dio

Najvažnije filmske premijere u 2013. godini - I. dio

Filmovi koje ne smijete propustiti

Nadolazeća nam godina obećava mnogo filmskih poslastica. Naravno, ravnoteže radi, bit će tu i dobrih, ali i osrednjih filmova. Najviše se veselimo filmovima „Odbjegli Django“ Quentina Tarantina, „Master“ Paula Thomasa Andersona, „Nimfomanka“ Larsa von Triera i mnogim drugim. Sad i vi polako možete sastavljati popis filmova koje svakako želite pogledati.

"Odbjegli Django"
Redatelj: Quentin Tarantino
U glavnim ulogama: Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Jamie Foxx

U središtu radnje je priča roba Djanga (Jamie Foxx) koji pokušava osloboditi svoju ženu, ulazi u sumnjive planove s nemilosrdnim vlasnikom plantaže (Leonardo DiCaprio), a u tome mu pomaže njemački lovac na glave i bivši zubar (Christoph Waltz). U svjetska kina film dolazi 25. prosinca.

"Master"
Redatelj: Paul Thomas Anderson
U glavnim ulogama: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman

Osnovna ideja filma bila je preispitati sve grane američkog društva poslije II. svjetskog rata, te prikazati scijentologiju kao jedinstveni fenomen, ali i nametnutu potrebu. Film „Master“ bio je ujedno i veliki povratak Joaquina Phoenixa na filmska platna.

"Zero Dark Thirty"
Redatelj: Kathryn Bigelow
U glavnim ulogama: Jessica Chastain, Joel Edgerton

Kathryn Bigelow može dva sata razvijati priču o prirodi sukoba, o političkim teorijama i hrabrosti američkih specijalaca, a da niti u jednom trenutku ne osjetite dosadu. U filmu nećete naći niti dvostruke standarde, veličanje američkih geopolitičkih interesa ili proglašavanje državnih neprijatelja, već samo borbu za pravdu i zaštitu građana Sjedinjenih Američkih Država. God bless America!

"Les Misérables"
Redatelj: Tom Hooper
U glavnim ulogama: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter

O ekranizaciji romana „Jadnici“ maštalo se još od vremena braće Lumière. Godine 1907. Alice Guy-Blaché, prva filmska redateljica na svijetu, snimila je film „Na barikadama“ inspiriran Hugoovim romanom. Godine 1923. za roman su se zainteresirali Japanci, a 1943. godine pojavila se i meksička verzija u kojoj je u središtu zbivanja ipak bila samo ljubavna priča. Roman „Jadnici“ ekranizirali su i Brazilci, Turci, Korejanci, Indijci, a sredinom 90-ih roman, pod izvornim francuskim nazivom „Les Misérables“, postaje brodvejski mjuzikl. No, sada je vrijeme za novu interpretaciju, onu holivudsku, sa zvjezdanom postavom i grandioznim scenama. U naša kina film „Les Misérables“ dolazi 24. siječnja.

Tekst: M.T./L.B.

više