Search

Cannes 2013.: Top 5 najboljih filmova u konkurenciji

Cannes 2013.: Top 5 najboljih filmova u konkurenciji

Program 66. Kanskog festivala


Nakon informacija o izgledu novog plakata 66. Kanskog filmskog festivala, i o tome tko zatvara i otvara festival, napokon je objavljen službeni program. U Parizu je održana konferencija na kojoj su izloženi naslovi filmova koji će se ove godine naći u glavnom konkurentnom programu. To su filmovi: A Villa in Italy, Valerie Bruni-Tedeschi; Inside Llewyn Davis, Joel and Ethan Coen; Michael Kolhaas, Arnaud des Pallieres; Jimmy P., Arnaud Desplechin; Heli, Amat Escalante; The Past, Asghar Farhadi; Lowlife, James Gray; Grisgris, Mahamet Saleh-Haroun; Tian zhu ding, Jia Zhangke; Like Father Like Son, Hirokazu Kore-eda; Blue is the Warmest Color, Abdellatif Kechiche; Straw Shield, Takashi Miike; Jeune et jolie, François Ozon; Nebraska, Alexander Payne; Venus in Furs, Roman Polanski; Behind the Candelabra, Steven Soderbergh; The Great Beauty, Paolo Sorrentino; Borgman, Alex van Warmerdam, i Only God Forgives, Nicolas Winding Refn. U programu "Un Certain Regard", bit će prikazani filmovi Sophie Coppole The Bling Ring, Jamesa Franca As I Lay Dying i Claire Denis The Bastards.

Redakcija Büro 24/7 je izabrala 5 najiščekivanijih filmova na ovogodišnjem 66. Kanskom filmskom festivalu:

cannesfilmovi

Venus in Furs
Režiser: Roman Polanski

Roman Polanski nastavlja crpiti nadahnuće u dramskim komadima: nakon "Boga masakra" Yasmine Reze, izabrao je "Veneru u krznu" Davida Ivesa. Pisac je ovoga puta surađivao s režiserom na stvaranju novog filma. Glavne uloge odigrali su Mathieu Amalric i Emmanuelle Seigner, supruga Polanskog.

Jeune et jolie
Režiser: François Ozon

Film je, kao i svi filmovi François Ozona, i ovaj je suptilan i nježan. "Jeune et jolie" priča priču o djevojci koja se zaljubljuje prvi put i zbog toga pati. Što može biti ljepše od slatkih muka mlade ljubavi? Na Azurnoj obali se ova premijera željno iščekuje.

cannesfilmovi

Lowlife
Režiser: James Gray

U novom filmu Jamesa Graya glavne uloge će odigrati Joaquin Phoenix i Marion Cotillard. Radnja prati nevinu imigranticu uvučenu u svijet vodvilja i burleske, koju pokušava spasiti očaravajući mladi mađioničar. Radnja zvuči vrlo obećavajuće, a talent glavnih glumaca garantiraju kvalitetu ovog zanimljivog filma.

cannesfilmovi

Only God Forgives
Režiser: Nicolas Winding Refn

Kolaboracija Goslinga i Refna već im je 2011. donijela Zlatnu palmu za film "Drive". Novi film nam donosi omiljenog Ryana Goslinga u ulozi britanskog kriminalca koji se nalazi na Tajlandu. Kroz radnju susrećemo se s mnoštvom nasilja, osvete, tuče, prostitucije i kockanja. Sigurni smo kako ćemo ovaj film odgledati bez daha!

cannesfilmovi

Behind the Candelabra
Režiser: Steven Soderbergh

Na Berlinaleu je Steven Soderbergh obećao kako kreće raditi punom parom, i sada je jasno kako je obećanje i održao. Biografska drama o slavnom pijanistu-ekscentriku i zabavljaču Liberaceu, film je snimljen za HBO. Ali ekscentrik je toliko obožavan u Europi, da film jednostavno nije mogao biti pušten samo u televizijski program, bez epiloga. Glavnu ulogu talentiranog Liberacea odigrao je Michael Douglas, a Matt Damon se našao u ulozi njegovog partnera Scotta Thorsona.

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više