Search

Marilyn Monroe: \"Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim.\"

Marilyn Monroe: "Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim."

Marylin Monroe rođena je na današnji dan 1926. godine


I sama pomisao na Marilyn Monroe ostavlja nas bez daha. Jedno od najpoznatijih lica u svijetu. Prelijepa diva, velikog talenta. Iako je umrla mlada i danas su ostale uspomene na nju. Njena platinasta kosa i madež na licu bili su joj zaštitni znak, a još se i danas pričaju priče o legendarnoj Marilyn. Rođena je na današnji dan 1926. godine u Los Angelesu, a njeno pravo ime bilo je Norma Jeane Mortenson. Bila je glumica, pjevačica i model. 1956. godine promijenila je ime u Marilyn Monroe. Svladala je vrlo teško djetinjstvo te postala najpoznatija zvijezda u povijesti Hollywooda.

Marilyn Monroe: "Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim." (фото 1)

Voljela je ples i pjevanje, umjetnost i knjige, te je često pohađala razne tečajeve. Oduvijek je htjela biti zapažena, želeći uvijek biti u centru pažnje, što joj je i uspijevalo. Krasila je mnoge fotografije i naslovnice. Obožavala je make-up te je znala mnoge tajne o šminkanju koje je držala samo za sebe. Najčešće je nosila crveni ruž te je šminkom naglašavala oči, a njezin najomiljeniji parfem bio je Chanel 5 kojeg je često dodavala i u kupke. Glamurozna Marilyn nosila je uske haljine dubokih izreza uvijek upotpunjene dijamantnim nakitom i time naglašavala svoje obline. Imala je brojne veze s nekima od najpoznatijih holivudskih zavodnika.

Marilyn Monroe: "Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim." (фото 2)

Jedan od njenih najzapamćenijih filmskih nastupa bio je onaj u filmu "Muškarci više vole plavuše" (1953.) u kojem je glumila osvajačicu muškaraca i u njemu izvodi pjesmu "Diamonds Are A Girl's Best Friend". U tom filmu je pamtimo po dugačkoj ružičastoj haljini, s dugačkim rukavicama u istoj boji te mnoštvom dijamanata. Od poznatijih filmova tu se nalaze i komedija "Kako se udati za milijunaša" (1953.) u kojoj je je Marlyn briljirala, zatim "Niagara" (1953.), "Volimo se" (1960.) te mnogi drugi. Film "Sedam godina vjernosti" (1955.) postao je najpoznatiji u njezinoj karijeri upravo zbog legendarne scene iz filma gdje Marilyn stoji uz Toma Ewella i pokušava ukrotiti svoju bijelu haljinu koja se u naletu zraka iz podzemne željeznice u New Yorku podigne prema gore. Ova scena, kao i ostali najpoznatiji detalji iz njezinog privatnog i javnog života, postali su dio naše kulture. 

Marilyn Monroe: "Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim." (фото 3)

U prosincu 1953. godine krasi prvu naslovnicu magazina Playboy, a još i danas Hugh Hefner, vlasnik magazina, tvrdi da je upravo Marilyn zaslužna za veliki početni uspjeh ovog svjetski poznatog magazina. Jedan od posljednjih velikih javnih nastupa Marilyn Monroe bio je 1962. godine kada je nastupila na rođendanskoj zabavi predsjednika Johna F. Kennedyja u vrlo uskoj i svjetlucavoj haljini. Tada je predsjedniku otpjevala pjesmu "Happy Birthday". Još i danas mnogi spominju upravo tu famoznu haljinu kostimografa Jeana Louisa koja je bila toliko uska da je praktički šivana na njoj. Upravo ta haljina, te ona bijela iz filma "Sedam godina vjernosti" prodane su na aukciji u New Yorku za vrtoglave iznose. Iako nikada nije bila nominirana za Oskara, osvojila je tri Zlatna globusa za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za film "Neki to vole vruće" 1960. godine te 1953. i 1962. za najomiljeniju svjetsku filmsku glumicu. Marilyn još i danas inspirira mnoge žene diljem svijeta, a o njezinom životu mogle bi se ispisati stranice i stranice. Umrla je 5. kolovoza 1962. u Los Angelesu. Mi se danas prisjećamo predivne Marilyn, te vam donosimo njezine najslavnije citate.

"Bolje je biti nesretan sam, nego nesretan s nekim."

"Sanjati o tome kako je biti glumica, je više uzbuđujuće nego biti jedna."

"Nesavršenstvo je ljepota, ludilo je genijalnost i puno je bolje biti apsolutno smiješan nego apsolutno dosadan."

"Dajte mi cipele sa visokim štiklama, na njima ću osvojiti svijet."

"Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Griješim, ali nisam vrag. Ja sam samo jedna mala djevojka u velikom svijetu pokušavajući pronaći nekoga koga ću voljeti."

"Ne znam tko je izmislio visoke potpetice, ali sve žene mu duguju puno."

"Mudre djevojke ljube ali ne vole, slušaju ali ne vjeruju i ostavljaju prije nego budu ostavljene."

"Ne namjeravam živjeti u muškom svijetu sve dok u njemu ne mogu biti žena."

"Ako ste odlučili biti dvolični, u najmanju ruku jedno od ta dva lica učinite zgodnim."

"Ako sam zvijezda tada su me ljudi učinili zvijezdom."

"Nisam zainteresirana za novac. Samo želim biti predivna."

"Žena koja želi biti jednaka muškarcima nema ambicija."

"Sve što djevojka želi je muškarac koji će joj dokazati da nisu svi isti."

"Nastavite se smijati, jer život je predivna stvar i ima toliko toga čemu se možemo smijati."

"Da sam proučavala sva pravila nikada ne bih stigla nigdje."

"Tako je pogrešno kada žena očekuje od muškarca da joj sagradi svijet koji želi, umjesto da ga stvori sama."

Tekst: Tamara Čimbur
Foto: screenshots, Marilyn Monroe Facebook

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više