Search

Kinotrend: Sociopati koje volimo

Kinotrend: Sociopati koje volimo

Neobični junaci našeg doba


Mini serija „Sherlock“ stvorila je pravu senzaciju u Velikoj Britaniji i inozemstvu. Pilot epizodu koju je prikazao kanal BBC, za TV ekran prikovala je više 7 milijuna gledatelja. Reakciju poput ove koju je proizvela premijera serije „Sherlock“ slobodno se može nazvati apoteozom kulta mizantropije. Benedict Cumberbatch („Put rata“, „Dečko, Dama, Kralj, Špijun“) koji glumi glavnog junaka — Sherlocka Holmesa XXI. stoljeća — sjajno se sjedinio sa svojom ulogom. Oholi, bahati, nedruštveni, ali i nevjerojatno inteligentan i pronicljiv. Po načinu vezanja kravate prepoznaje programera, a po ogrebotinama na zaslonu mobitela — obiteljsku tragediju. 

Kinotrend: Sociopati koje volimo (фото 1)

Sheldon Cooper iz sitcoma „Teorija velikog praska“ odmah je postao omiljeni lik milijuna televizijskih gledatelja. Sheldon je klasični sociopat, nesposoban, a još važnije, on se čak niti ne želi prilagoditi društvu. Visoko inteligentni fizičar, čudo od djeteta, prezire ljude „koje Bog nije poljubio“. Sheldon se ne želi sprijateljiti, komunicirati s kolegama, ignorira suprotni spol — činjenicu koju čak ni ulazak Amy Farrah Fowler u njegov život ne može promijeniti. Sheldon stalno ponavlja: „She is a girl and she is my friend, but not my girlfriend“!

Kinotrend: Sociopati koje volimo (фото 2)

Lisbeth Salander, junakinja romana „Muškarci koji mrze žene“ — mlađoj je populaciji jedan od omiljenih književnih likova: Lisbeth iz filma Davida Finchera druži se samo s proizvodima kuće Apple, ne voli razgovarati i nosi majicu s natpisom "Fuck You, You Fucking Fuck". Kad joj je bilo petnaest godina proglasili su je neuračunljivom, no njezine lude navike nisu odbile gledatelje — naprotiv! Lisbeth utjelovljuje oštroumnost i prezir prema utvrđenim društvenim normama.

Kinotrend: Sociopati koje volimo (фото 3)

Doktor Housea ne treba posebno predstavljati — njegov je lik savršen primjer mizantropa. Mrzi sve: i pacijente i kolege. Prijateljsko bratimljenje kod doktora Housea izaziva samo mržnju. Uvjeren je da „Svi lažu“ te nitko ovog zakletog mizantropa ne može uvjeriti u suprotno. Uz to, junak kojeg tumači Hugh Laurie ne odabire pojedinačne „žrtve“: House, općenito govoreći, mrzi sve ljude. Ne vjeruje im, prezire ih, gleda ih s podsmjehom. 

Sherlock Holmes, Sheldon Cooper, Gregory House i Lisbeth Salander, svi od reda hladni i nedruštveni likovi, a opet su kao takvi dragi svima. No činjenica ostaje: Sheldon i House ne bi bili toliko popularni da se nije povećao broj sociopata u društvu. Ovdje, kao i u ekonomiji, djeluje jednostavno pravilo: potražnja stvara ponudu. Zašto nam se toliko sviđaju likovi sociopata? Možda je stvar u nama samima. Uostalom, već smo davno zamijenili direktnu komunikaciju Internetom i videom, postali smo nedruštveni i lijeni. Još je teško reći koliko je ovaj trend opasan, no važno je shvatiti da mizantropija znači samo puno nesretnih i usamljenih ljudi, ma koliko god se danas činila privlačnom.

Tekst: M.T./D.Š. 

Leave a comment

više