Search

Najbolji ljubavni filmovi

Najbolji ljubavni filmovi

Zameo ih vjetar, Oslikani veo, Vječni sjaj nepobjedivog uma...


Ljubav — najsjajniji, potpuno neobjašnjivi, a istovremeno tako jednostavni, duboki i žarki osjećaj od kojeg nitko ne može pobjeći — uvijek će biti ključna tema filmske industrije. Budući da svi gledatelji žele vjerovati u ljubav, romantične komedije nikada neće izaći iz mode. Svojedobno se mnogo filmova borilo za status „najbolje ljubavne priče“: „Jedan čovjek i jedna žena“, „Prljavi ples“, „Titanic“, „Romeo i Julija“, „Bilježnica“, „Ponos i predrasude“, „Zgodna žena“, „Romansa u Seattleu“… Moguće je nabrajati do beskraja. Poštujući klasiku tog filmskog žanra, odabrali smo nekoliko neobičnijih filmova o ljubavi.

najljubavni2

"Zameo ih vjetar"
Redatelj: Victor Fleming

U glavnim ulogama: Vivien Leigh i Clark Gable
Godina: 1939.

Ekranizacija besmrtnog ljubavnog romana autorice Margaret Mitchell najuspješniji je film u povijesti filmske umjetnosti. Glavna junakinja Scarlett O'Hara zaljubljena je u Ashleyja Wilkesa koji ju odbija zbog njezine lakomislenosti i ograničenosti. Najslavniji zavodnik Amerike, Rhett Butler, slučajno svjedoči razgovoru Scarlett i Ashleya. Rhettu se sviđa njezina strastvenost koja je izdvaja iz mnoštva uglednih dama. Rhett odlučuje kako Scarlett mora postati njegova žena. Nastavak znate…

najljubavni3

"Casablanca"
Redatelj: Michael Curtis

U glavnim ulogama: Humphrey Bogart i Ingrid Bergman
Godina: 1942.

Početak Drugog svjetskog rata, Maroko. Rick Blaine susreće se sa svojom bivšom ljubavnicom Ilsom Lund i njezinim mužem kojeg traže nacisti. U Rickovim rukama nalazi se sudbina bračnog para: može predati dokumente i pomoći im da pobjegnu od nacista ili ostaviti Ilsu koju još uvijek voli. Unutrašnji sukobi rezultiraju pravilnom, ali teškom odlukom. Dotada cinični i egoistični Rick na prvo mjesto ne stavlja vlastite interese i osjećaje, već pomaže bračnom paru u bijegu…

najljubavni4

"Cabirijine noći"
Redatelj: Federico Fellini

U glavnoj ulozi: žena F. Fellinija — Giulietta Masina
Godina: 1957.

Cabirija je rimska prostitutka koja očajnički traži ljubav. Vrijeđaju je i iskorištavaju u svoju korist, no to ne slama njezin duh. Čak i nakon okrutnog udarca sudbine  — izdaje voljenog Oscara — ona ne prestaje vjerovati u Snove i Veliku Ljubav. Cabirija hoda ulicama visoko uzdignute glave smiješeći se prolaznicima.

najljubavni6

"Annie Hall"
Redatelj: Woody Allen

U glavnim ulogama: Woody Allen, Diane Keaton
Godina: 1977.

„Annie Hall“ je jedinstveni film se samo po tome što je u njemu Woody Allen po prvi puta upotrijebio svoju metodu obraćanja gledajući „ravno u kameru“, nego i sjajnim prikazom ljubavne priče i ljubavnih odnosa u cjelini: i početak, i razvoj, i vrhunac, i kraj. Alvy Singer je Židov koji vjeruje u antisemitske zavjere i izgubljeni je neurotičar-melankolik, no zaljubljuje se u mladu pjevačicu — samopouzdanu i veselu Annie Hall…

najljubavni7

"Lomeći valove"
Redatelj: Lars von Trier

U glavnim ulogama: Emily Watson, Stellan Skarsgård
Godina: 1996

Škotska, 1970-tih godina. Bess McNeill prekrasna je djevojka, puna nevinosti i vjere u ljubav. Udaje se za zrelog i iskusnog Iana koji radi na naftnoj platformi. Poslije eksplozije na platformi Ian ostaje paraliziran. Po želji svoga muža koji više ne može voditi ljubav, Bess gazi puritanske vrijednosti i prepušta se sudbini. Za Iana je spremna učiniti i mnogo više…

najljubavni8

"Vječni sjaj nepobjedivog uma"
Redatelj: Michael Gondry

U glavnim ulogama: Jim Carrey, Kate Winslet
Godina: 2004

Možda jedan od najoriginalnijih ljubavnih filmova. Glavni lik, Joel, jednog dana odlučuje otići drugim putem na posao. U vlaku upoznaje Clementine, djevojku modre boje kose. Zbližavaju se i provode zajedno Dan zaljubljenih ležeći na zaleđenom jezeru i promatrajući  zvjezdano nebo.

najljubavni9

"Oslikani veo"
Redatelj: John Curran

U glavnim ulogama: Edward Norton, Naomi Watts
Godina: 2006 

U novoj ekranizaciji romana Somerseta Maughama sve je apsolutno savršeno: scenarij, pejzaži Šangaja, kao i gluma Nortona i Watts. 1920-tih godina XX. stoljeća, Kitty Fane pristaje se udati za perspektivnog doktora Waltera samo kako bi napustila svoju obitelj. No, Kitty koju novi status ne zaustavlja ubrzo započinje vezu s Charlijem Townsendom za koju saznaje njezin muž. Kada shvati da Charlie neće ostaviti njegovu ženu, Kitty s Walterom odlazi u Šangaj, u centar epidemije kolere. Uvidjevši kako je Walter predan svome poslu, Kitty razvija poštovanje za njega koje ubrzo prerasta u ljubav, pa čak i strast.

najljubavni10

"Across the Universe"
Redatelj: Julie Taymor

U glavnim ulogama: Jim Sturgess, Evan Rachel Wood
Godina: 2007

Radnja se događa 1960-tih. Jude odlazi iz svog rodnog Liverpoola u Ameriku u potrazi za boljim životom i ocem kojeg nikada nije vidio. Nalazi ga na Princetonu, a na istom se mjestu upoznaje s Maxom Carriganom i njegovom sestrom Lucy u koju se ubrzo zaljubljuje. Jude i Max se odlučuju preseliti u New York gdje se sprijateljuju s pacifistima, protivnicima rata, lezbijkama… Sve se to događa na hitove The Beatleasa. Filmom se, poput fine note, provlači i jednostavna, ali mudra poruka koju je opjevao liverpulski kvartet: All You Need Is Love.

najljubavni11

"Ljubavne pjesme"

Redatelj: Christophe Honoré
U glavnim ulogama: Louis Garrel, Ludivine Sagnier
Godina: 2007

„Ljubavne pjesme“ je mjuzikl posvećen ljubavnoj priči mladih Parižana Ismaela i Julie. Kada Ismaelova voljena umire, on se ne može nositi s iznenadnom tugom koja ga je pogodila. Slučajno upoznaje mladića Erwanna koji se odmah zaljubljuje u očajnog Ismaela. U početku se Ismael protivi novim osjećajima te moli Erwanna da ga ostavi na miru s njegovom tragedijom, no uskoro ljubav mladog gimnazijalca postaje lijek koji vraća Ismela u život.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više