Traži

Koja vam je najdraža ekranizacija knjige Jane Austen?

Koja vam je najdraža ekranizacija knjige Jane Austen?

Ovo je naš izbor najboljih!

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: Foto: Büro247.ru

Iako je za vrijeme života završila svega šest romana, Jane Austen inspirirala je brojne filmove i serije koji su ušli među klasike omiljenog romantičnog žanra. Slavna engleska autorica rođena je na današnji dan, 16. prosinca, davne 1775. godine. Proslavila se britkim i blago ironičnim kriticizmom društva s druge polovine 18. stoljeća, podvlačeći položaj žena u to vrijeme koji je isključivo ovisio o udaji. Romani Jane Austen nabijeni su emocijama zbog čega su bili savršeni materijal za filmska platna. Danas smo odabrali nama najbolje ekranizacije romana slavne engleske autorice.

Razum i osjećaji

Film "Razum i osjećaji" snimljen je davne 1995. godine prema prvom romanu koji je Jane objavila 1811. godine pod pseudonimom "A Lady". Romantična fikcija svojevrsna je komedija i presjek društvenog bontona uobičajenog u to vrijeme. Radnja je smještena na jug Engleske između 1792. i 1797. godine i prati živote dviju sestara Dashwood. Ljubav, romansa, slomljena srca, humor i odlična glumačka postava - sve je tu i zato ga rado nanovo gledamo.

Ponos i predrasude

Roman koji se danas nalazi na listi omiljenih romana, znatiželju čitatelja privlači još od svog prvog izdanja davne 1813. godine. Film snimljen 2005. s Keirom Knightley u glavnoj ulozi zavukao se pod kožu brojnih romantičara. U njemu Keira glumi Elizabeth Bennet, svojeglavu i atipičnu djevojku iz brojne obitelji koja na kraju shvaća kako u životu zapravo traži isto što i svi - ljubav. Zaljubljuje se u neočekivanog kandidata, ponosnog gospodina Darcyja čiji je lik postao slika idealnog muškarca mnogim čitateljicama. Priča nakon mnogih zapleta završava sretno, a to je ono što uvijek priželjkujemo, zar ne?

Emma

Kako je sama Jane Austin na početku romana napisala: "Ispričat ću vam priču o heroini." I baš prvom rečenicom predstavlja je: "Emma Woodhouse, pametna, bistra i bogata." Volimo ovu živu komediju ljudskih međuodnosa ruralne Engleske s kraja 18. stoljeća, a Gwyneth Paltrow je odglumila jednu od svojih najsimpatičnijih uloga. Film je čak 1997. godine osvojio Oscara za najbolju glazbu, najbolji humorističan tekst, a kritičare je osvojila i kostimografija za koju je bio nominiran te godine, s potpisom Ruth Myers.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar