Search

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara?

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara?

10 pretendenata na prestižnu nagradu

Tekst: BURO.


Počela su ovogodišnja, već uobičajena, nagađanja o tome kako bi mogle izgledati nominacije u kategorijama za nagrade Oscar 2014. godine. Pitanje koje mnogi filmofili i entuzijasti postavljaju ovih dana je hoće li "The Wolf of Wall Street" biti predstavljen u kinima u studenom, a u slučaju da ipak neće, lista pretendenata na prestižnu nagrada izgleda ovako:

1. "Gravity"
Režiser: Alfonso Cuarón

Napeti film čija se radnja u cijelosti odvija u svemiru, zahvaljujući 3D tehnologiji gledatelju dopušta da uroni u prekrasne scene bespuća čiji je mir isprekidan snažnim akcijskim scenama borbe za goli život. Cuarón je na njemu radio 5 godina, a za glumce je izabrao Sandru Bullock i Georgea Clooneya čiji je nastup također zaslužio nominacije. Bez obzira na logičke i fizičke pogreške koje su znanstvenici već zamijetili, genijalnost specijalnih efekata ne može osporiti nitko!

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara? (фото 1)

"Gravity", Alfonso Cuarón

2. "12 Years a Slave"
Režiser: Steve McQueen

Ekranizacija memoara Solomona Northupa "12 Years a Slave" govori o tome kako je 1841. godine glavni lik Solomon pozvan u Washington na izmišljeni razgovor za posao nakon čega je pao u ropstvo. Dvanaest godina njegova obitelj nije znala gdje je, a on je svo vrijeme proveo na radeći na plantažama Juga.

3. "American Hustle"
Režiser: David O. Russel

Huligan kojeg glumi Christian Bale te njegova djevojka i sudionica u zločinu Amy Adams zajedno špijuniraju druge kriminalce, političare i mafijaše pod rukovodstvom federalnog agenta Bradleya Coopera. U centru priče se nalazi Jeremy Renner kao lokalni heroj i gradonačelnik opustošenog Camdena.

4. "Saving Mr. Banks"
Režiser: John Lee Hancock

Radnja filma se vrti oko svjetski poznatog Walta Disneya koji pokušava nagovoriti australsku spisateljicu Pamelu Travers da proda prava na ekranizaciju svoje knjige "Mary Poppins". U ulozi Walta Disneya se nalazi Tom Hanks, Emma Thompson glumi Pamelu Travers, a u ostalim ulogama su Jason Schwartzman, Colin Farrell, Paul Giammati i Ruth Wilson.

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara? (фото 2)

"Saving Mr. Banks", John Lee Hancock

5. "The Monuments Men"
Režiser: George Clooney

Knjiga je snimljena prema knjizi Roberta M. Edsela "Odred za baštinu" koja govori o borbi pojedinaca uslijed II. svjetskog rata i spašavanju umjetničkih djela od nacističkog uništenja. U glavnim ulogama su George Clooney, Kate Blanchett, Matt Damon i Bill Murray.

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara? (фото 3)

"The Monuments Men", George Clooney

6. "Captain Phillips"
Režiser: Paul Greengrass

Priča govori o stvarnim događajima 2009. godine kada su američki teretni brod oteli somalijski gusari. Kapetan broda prepustio se u ruke gusarima kako bi spasio sve pomorce i svoje suputnike. Priča je ipak završila sretno jer su kapetana iz situacije opasne po život uspjeli izvući pripadnici posebne mornaričke postrojbe.

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara? (фото 4)

"Captain Phillips", Paul Greengrass

7. "Her"
Režiser: Spike Jonze

Radnja filma se događa u nedalekoj budućnosti. Joaquin Phoenix je usamljeni pisac koji kupuje operativni sistem koji mu zauzvrat može ispuniti bilo koju želju. Zaljubljuje se u umjetnu inteligenciju i cijeli svijet mu ponovno ima smisla. Uz njega u filmu glume i Amy Adams, Scarlett Johansson, Rooney Mara i Olivia Wilde.

8. "Butler"
Režiser: Lee Daniels

Film prati 34 godine života Eugenea Allena dok je kao batler služio u Bijeloj kući. U glavnoj je ulozi Forest Whitaker, njegovu ženu glumi Oprah Winfrey, a među ostalim glumcima se nalaze Robin Williams, Alan Rickman, Jane Fonda, Lenny Kravitz i mnogi drugi.

9. "Inside Llewyn Davis"
Režiser: Joel i Ethan Coen

U centru radnje se nalazi pjevač folk glazbe Llewyn Davis koji Amerikom putuje skladajući svoju glazbu s ciljem da pokori New York 60-ih godina. Ostatak glumačke postave čine Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman i drugi.

Koji od ovih filmova bi mogao biti nominiran za Oscara? (фото 5)

"Inside Llewyn Davis", braća Coen

10. "Blue Jasmine"
Režiser: Woody Allen

Kate Blanchett gubi svog muža i veliko bogatstvo, te se iz luksuznog života u New Yorku seli u San Francisco. Tako pokušava pronaći sebe i osnovati novi život, ali to definitivno nije lako.

Tekst: D.Č./T.K.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više