Search

Najbolji hrvatski filmovi u protekloj godini

Najbolji hrvatski filmovi u protekloj godini

Filmovi koji su obilježili 2013.


Image: Foto: PR

Najbolji hrvatski filmovi u protekloj godini (фото 1)

Hrvatska je kinematografija doživjela pravu malu renesansu u protekloj 2013. godini. Brojni filmovi, premijere i međunarodne nagrade obilježile su hrvatsku filmsku scenu. Odabrali smo pet najuspješnijih hrvatskih filmova koji su oduševili i kritičare i publiku.

Kauboji
Režija: Tomislav Mršić 

Jedan od najiščekivanijih filmova godine rađen prema fenomenalnoj i popularnoj predstavi "Kauboji", svoju je premijeru doživio na filmskom festivalu u Puli. Kao i u predstavi, u filmu se šest muškaraca, jedna žena (i njezin brat) okupljaju s jednim ciljem - da postave predstavu. Odabrat će klasični holivudski vestern kao žanr te će pod vodstvom kazališnog redatelja Saše ova družina društveno neprilagođenih glumaca-amatera krenuti u borbu protiv predrasuda. Prihvaćajući žanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - glumci razvijaju svoje priče, neizbježno utječući i mijenjajući jedni druge. Kako vrijeme prolazi, predstava se više ne doima kao nemoguća misija; glumci je počinju smatrati metaforom vlastite sudbine i grabe je kao životnu priliku.

Svećenikova djeca
Režija: Vinko Brešan 

Film koji je već u prvom tjednu prikazivanja početkom 2013. srušio rekorde gledanosti i vratio publiku u smjeru domaćeg filma. Radnja filma vrti se oko mladog svećenika koji dolazi na mali neimenovani dalmatinski otok na kojem se, u nadi da će povećati natalitet izumirućeg mjesta, udružuje s lokalnim prodavačem i ljekarnikom s kojima zajedno buši kondome i pušta ih u prodaju.

Obrana i zaštita
Režija: Bobo Jelčić 

Bobo Jelčić svojim se dugometražnim prvijencem premijerno predstavio na velikom Berlinaleu i odmah izazvao pozornost kritičara. Također, svoje regionalne premijere je imao u Puli i Sarajevu. Radnja filma se odvija u Mostaru, a prati jedan dan u životu Slavka koji se preispituje hoće li otići na sprovod dugogodišnjeg prijatelja Đulage. Sam sebi postavlja niz pitanja o njihovom prijateljstvu i zajedničkim pogledima na život. Slavko je Hrvat i katolik, a Đulaga Bosanac musliman, te žive na različitim stranama Mostara, grada snažno podijeljenog na dvije zajednice: hrvatsku i muslimansku.

Projekcije
Režija: Zrinko Ogresta 

Filmska uspješnica Zrinka Ogreste kojim su kritičari proglasili veliki povratak ovog redatelja. Premijerno prikazan u Puli, film je nastao prema scenariju Lade Kaštelan, a u fokusu priče je psihoterapijska seansa na završnoj godini edukacije iz grupne psihoterapije. Voditelj edukacije je američki psihijatar-psihoterapeut, a članovi grupe su po struci psihijatri, defektolozi i pedagozi. Ono što je te stručnjake dovelo na dodatnu edukaciju njihova je profesionalna ambicija i svjetska reputacija američkog profesora, a radnju pokreću zatečeni i mahom prilično burni odnosi među likovima. No, skupna psihoterapija nije tema ovoga filma već sredstvo pomoću kojega se dopire do onoga što jesu teme filma. 

Vis-A-Vis
Režija: Nevio Marasović 

Svoj drugi dugometražni film Nevio Marasović potpisuje zajedno s  kolegama koji u njemu tumače i glavne uloge - glumcima Rakanom Rushaidatom i Jankom Popovićem Volarićem. Radnja filma odvija se u formi filma u filmu gdje Redatelj priprema novi uradak, a Poznati glumac kojeg želi za ulogu Oca kritizira kvalitetu njegova scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Redatelj zove glumca "Sina" na otok Vis kako bi radili na scenariju i njegovoj ulozi i kako bi se uvjerio da je donio ispravnu odluku oko njegova odabira za tu ulogu. Zbog izolacije s kojom su na otoku suočeni tijekom zimskog perioda, njih su dvojica neočekivano osuđeni uhvatiti se ukoštac s vlastitim frustracijama koji se pritom na čudan način stalno isprepliću sa radnjom filma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više