Search

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online

Tekst: BURO.

Iako je godina za nama bila krajnje neobična, a i ova pokazuje slične tendencije, neke tradicije se jednostavno ne mijenjaju čak ni pod ovim okolnostima. Jedna od takvih je gledanje dodjele nagrada, zajedno s prethodnim prognoziranjem tko bi mogao koju pokupiti i zašto. Pandemija je ozbiljno poljuljala mnoge industrije među kojima je filmska u vrhu, a koja je potpuno izmijenila sistem funkcioniranja. Pored toga, učinila je streaming platforme neočekivanim pobjednikom u svim kategorijama pošto se, kako su kina bila zatvorena, sve prvo događalo tu. Prošla godina je bila dokaz da i u čudnim uvjetima imamo potrebu za onim što volimo i što nam pomaže da se izvučemo iz turobne svakodnevice. Snimalo se, radilo se, možda s manjom grupom, mnogo sporijim tempom, ali smo došli do sezone nagrada i određenog broja stvarno dobrih filmova koje možemo gledati online.

Nije da su nagrade ikakvo pravo mjerilo kvalitete, uostalom nedavno su se dogodila neka ozbiljna razočaranja već na samim nominacijama za Zlatni globus ali je nekako lijepo vidjeti i da su neki omiljeni naslovi dobili ono što zaslužuju. Priznanje. Tako je, uz sve kontroverze, dodjela Zlatnih globusa je donijela i neke sjajne vijesti: učinila je Chloe Zhao prvom Kineskinjom koja je dobila nagradu za najbolju režiju, dok je južnokorejski film "Minari" također trijumfirao. Cijelu listu dobitnika možete pogledati na kraju ovog članka, a svi znamo da je ona često pokazatelj toga u kojem pravcu će se kretati nominacije za Oskara.

Ususret 15. ožujku kada će biti objavljenje nominacije za Oscara, rekapituliramo što smo sve to voljeli i za što smatramo da vrijedi da se nađe među nominacijama, napravili smo za vas i listu ostvarenja koja su dostupna za gledanje odmah! Spremite se za veliku noć na vrijeme i dodajte ove filmove na svoje liste.

"Ma Rainey’s Black Bottom"

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Glavna ženska uloga (Viola Davis), Glavna muška uloga (Chadwick Boseman), Najbolji adaptirani scenarij

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 1)

Adaptacija komada Augusta Wilsona u kojem je čitava radnja smještena u jedno popodne u studiju s legendom bluesa "Ma" Rainey. Fiktivni narativ, koji je se sasvim lako možda i mogao dogoditi, i priča o životu troje umjetnika, realna, snažna i prelijepa, za koju se, kako se čini, ispostavlja da je možda i najbolja uloga Chadwicka Bosemana. Ovo je bila njegova posljednja uloga, za koju je posthumno dobio Zlatni globus.

"The Trial of the Chicago 7"

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija, (Aaron Sorkin), Sporedna muška uloga (Sacha Baron Cohen, Mark Rylance), Najbolji originalni scenarij

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 2)

Film o kojem se mnogo pričalo i prije nego što se pojavio na ekranima. “The Trial of Chicago 7” prati čuveno suđenje Čikaškoj sedmorci iz 1969. godine, kada su sedmorica antiratnih protestanata optuženi za izazivanje nereda na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke održanoj krajem kolovoza 1968. Legendarni holivudski scenarist Sorokin je ovim ostvarenjem po drugi put sjeo u režisersku stolicu i pružio nam ono što najbolje zna. Mnoštvo genijalnih, britkih brzih dijaloga i temu koja je danas važna isto koliko je to bila prije četrdesetak godina.

"Nomadland"

Gdje gledati: HULU

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija, Glavna ženska uloga.

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 3)

Ovaj film je sigurna zvijezda ovogodišnje sezone nagrada. Kao prvo, McDormand je kategorija za sebe što dokazuje bilo koje ostvarenje u kojem je glumila (od “Fargo” do “Tri plakata izvan grada” pa čak i onog smušenog Sorrentinovog filma). Ona je glumica s velikim G. S druge strane Chloe Zhao je jedna od režiserki koju već neko vrijeme držimo na radaru pa je tako sasvim realna procjena mnogih da ovaj film može postati pobjednik u više kategorija. Uostalom, njegovu ultimativnu prevlast je dokazala i sinoćna dodjela Zlatnih globusa gdje je priča o sredovječnoj ženi koja ostaje bez posla i upućuje se na put i u život suvremenog nomada, dobila nagrade za Najbolji film i Najbolju režiju.

"Hillbilly Elegy"

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Amy Adams), Sporedna ženska uloga (Glenn Close).

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 4)

Amy Adam standardno genijalna, Glenn Close također, a njih dvije zajedno su nevjerojatna glumačka sila. Čudno ali istinito, obje su među prvima na listi glumica koje su najviše puta nominirane za Oscara i nikada ga nisu dobile što će se možda ove godine promijeniti. “Hillbilly Elegy” je adaptacija istoimenog romana, memoara J.D.Vancea, i donosi potresnu dramu o ljudima koje kao da ne primjećujemo u svakodnevnom životu. Turbulentna obiteljska povijest i budućnost mladog perspektivnog studenta sa Yalea koje se neraskidivo miješaju.

"Da 5 Bloods"

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Spike Lee), Glavna muška uloga (Delroy Lindo), Sporedna muška uloga, (Chadwick Boseman, Jonathan Majors), Najbolji originalni scenarij.

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 5)

Najnoviji film Spikea Leeja izašao je još u lipnju, a pošto smo iskreni, moramo reći da nije zaradio neki ogroman buzz. Ipak, Spike Lee, plus nevjerojatna glumačka ekipa, plus priča o četiri veterana Afro-Amerikanca koji se vraćaju u Vijetnam ne bi li našli posmrtne ostatke predvodnika svoje trupe (i veliku količinu zlata) je prilično dobra premisa da se nađe među nominacijama makar u nekoj od kategorija.

"One Night in Miami"

Gdje gledati: Amazon

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Regina King), Glavna muška uloga (Kingsley Ben-Adir), Sporedna muška uloga (Leslie Odom, Jr.), Najbolji adaptirani scenarij

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 6)

Regina King je nedavno izjavila da je mnogo zanimljivija s 50 godina, nego s 20 ili 30, a s obzirom na to da je donijela ovakav režiserski debi upravo sada, ne preostaje nam drugo nego da se složimo da je svakako nova režiserska sila. Njen prvijenac se pojavio nenametljivo, jednostavno, i potpuno neočekivano otpuhao sve one u čijem smo pravcu možda prije gledali. Film prati događaje tijekom jedne fiktivne večeri kada su se u hotelu sastali Mohammed Ali, Malcolm X, Sam Cooke i Jim Brown.

“Pieces of a Woman”

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Vanessa Kirby), Sporedna ženska uloga (Ellen Burstyn).

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 7)

Ako ništa drugo, onda Vanessa Kirby treba dobiti nominaciju, pa makar kao neki “honourable mention” zbog preteške, uznemiravajuće i maestralne scene porađanja kod kuće. A onda i zbog svega ostalog, budući da film donosi prilično snažnu i potresnu priču o ženi čiji porođaj krene po zlu, a zatim i odnos s mužem koji postaje sve grublji i nasilniji. Priča o nasilju koje ne znamo prepoznati, suptilnim počecima i ozbiljnoj kulminaciji.

“Promising Young Woman”

Gdje gledati: Amazon Prime

Moguće nominacije: Najbolji film, Najbolja režija (Emerald Fennell), Glavna ženska uloga (Carey Mulligan), Sporedna ženska uloga (Laverne Cox), Najbolji originalni scenarij.

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 8)

Iako je film tehnički izašao prije više od godinu dana, hype oko njega je počeo tek nedavno i od tada ne popušta. Jedan od filmova koji su imali ozbiljniji utjecaj, i koji zaista otvara prilično tabuizirane teme i s pravom postaje jedan od vodećih naslova koji govore o seksualnom nasilju i predatorima na direktan način i bez dlake na jeziku. A Carey Mulligan se s takvima i obračunava tijekom filma. Sjajno vođena priča o osveti, traumi, nasilju, i društvu koje previše toga pogrešnog normalizira.

“Another Round”

Gdje gledati: Amazon Prime

Moguće nominacije: Strani film

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 9)

Ako nam je nešto popravilo raspoloženje u posljednje vrijeme onda je to sasvim sigurno bio film Thomasa Vinterberga “Another Round”. Ruku na srce, čitava premisa o četiri krajnje depresivna nastavnika u srednjoj školi koja počinju piti na dnevnom nivou i testiraju teoriju da određeni nivo alkohola u krvi omogućava najbolje performanse, nije pretjerano entuzijastična, ali kraj je apsolutno katarzičan. Životna priča, ispričana sasvim razumljivim jezikom.

“Duša”

Gdje gledati: U kinima

Moguće nominacije: Najbolji animirani film

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 10)

Postoji sve veći broj crtanih filmova koji su mnogo manje za klince, a mnogo više da nas odrasle. Stovreni da nas na nježan, jednostavan i posve dječji način podsjete na neke važne životne lekcije. Novi crtani filmovi dolaze s velikim životnim lekcijama, i jedan od takvih je "Duša" ovjenčan Zlatnim globusom za najbolji animirani film i sasvim očekivano kandidat za Oscara. Glavni junak Joe (Jamie Foxx) čudnim spletom ne baš sretnih okolnosti, umire, a zatim dobiva priliku da se vrati na Zemlju samo ako dobro savlada neke lekcije koje je živeći neprisutno izgubio. Prezabavno, prenježno i s mnogo rečenica za zapisati.

“The Father”

Gdje gledati: Na Amazon prime-u od ožujka

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Olivia Colman), Glavna muška uloga (Anthony Hopkins)

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 11)

Kada se Olivia Colman i Anthony Hopkins nađu rame uz rame to mora biti remek delo. Film prati ostarjelog čovjeka koji počinje gubiti pamćenje i prilično negira tu činjenicu. Međutim, kada se njegova kćerka Anne useli kako bi mu pomogla, Anthony postaje primoran suočiti se sa stanjem stvari da gubi razum i dodir s realnošću, a sama Anne s činjenicom da to više nije isti čovjek kojeg je poznavala. Životno, divno i veoma veoma potresno.

“The Life Ahead “

Gdje gledati: Netflix

Moguće nominacije: Glavna ženska uloga (Sophia Loren), Najbolja originalna pjesma (“lo Si (Seen)”).

Ovo su naši filmski favoriti za Oscara koje već sada možete pogledati online (фото 12)

Nakon 11 godina nepojavljivanja na ekranima, legenda glumišta Sophia Loren se vratila na velika vrata u talijanskom filmu koji je režirao njen sin. Loren igra ženu koja je preživjela Holokaust, i bila nekadašnja seks radnica, a koja danas vodi računa o djeci s društvene margine u svojoj zajednici. Izuzetno topao film koji se pojavio baš kad nam je tako nešto bilo neophodno, i svakako vrijedan gledanja, a sav buzz oko oscarovskih nominacija se vezuje za Sophijinu ulogu, ali se veoma često spominje i pjesma “lo Si (Seen)” koju potpisuje Diane Warren, čije su pjesme bile nominirane za Oscara 11 puta - ali nikada nije pobijedila.

AKO ste propustili dodJelu, donosimo vam listu dobitnika nagrade Zlatni globus:

Najbolji sporedni glumac u filmu

Sacha Baron Cohen, The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah – POBJEDNIK
Jared Leto, The Little Things
Bill Murray, On the Rocks
Leslie Odom, Jr, One Night in Miami

Najbolji sporedni glumac u seriji, mini-seriji ili TV filmu

John Boyega, Small Axe – POBJEDNIK
Brendan Gleeson, The Comey Rule
Dan Levy, Schitt’s Creek
Jim Parsons, Hollywood
Donald Sutherland, The Undoing

Najbolja glumica u TV seriji - komedija ili mjuzikl

Lily Collins, Emily in Paris
Kaley Cuoco, The Flight Attendant
Elle Fanning, The Great
Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist
Catherine O’Hara, Schitt’s Creek – POBJEDNICA

Najbolji animirani film

The Croods: A New Age
Onward
Over the Moon
Duša – POBJEDNIK
Wolfwalkers

Najbolji glumac u mini-seriji ili TV filmu

Bryan Cranston, Your Honor
Jeff Daniels, The Comey Rule
Hugh Grant, The Undoing
Ethan Hawke, The Good Lord Bird
Mark Ruffalo, I Know This Much Is True – POBJEDNIK

Najbolji scenarij

Promising Young Woman, Emerald Fennell
Mank, Jack Fincher
The Trial of the Chicago 7, Aaron Sorkin – POBJEDNIK
The Father, Florian Zeller and Christopher Hampton
Nomadland, Chloé Zhao

Najbolja glumica u TV seriji - drama

Olivia Colman, The Crown
Jodie Comer, Killing Eve
Emma Corrin, The Crown – POBJEDNICA
Laura Linney, Ozark
Sarah Paulson, Ratched

Najbolja originalna pjesma

Fight for You, Judas and the Black Messiah
Hear My Voice, The Trial of the Chicago 7
Io Si (Seen), The Life Ahead – POBJEDNIK
Speak Now, One Night in Miami
Tigress & Tweed, The United States vs. Billie Holliday

Najbolja muzika

The Midnight Sky (Alexandre Desplat)
Tenet (Ludwig Göransson)
News of the World (James Newton Howard)
Mank (Trent Reznor, Atticus Ross)
Soul (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste) – POBJEDNIK

Najbolji glumac u TV seriji - komedija ili mjuzikl

Don Cheadle, Black Monday
Nicholas Hoult, The Great
Eugene Levy, Schitt’s Creek
Jason Sudeikis, Ted Lasso – POBJEDNIK
Ramy Youssef, Ramy

Najbolja TV serija - komedija ili mjuzikl

Emily in Paris
The Flight Attendant
The Great
Schitt’s Creek – POBJEDNIK
Ted Lasso

Najbolja glumica u filmu - komedija ili mjuzikl

Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm
Kate Hudson, Music
Michelle Pfeiffer, French Exit
Rosamund Pike, I Care a Lot – POBJEDNICA
Anya Taylor-Joy, Emma

Najbolji glumac u TV seriji - drama

Jason Bateman, Ozark
Josh O’Connor, The Crown – POBJEDNIK
Bob Odenkirk, Better Call Saul
Al Pacino, Hunters
Matthew Rhys, Perry Mason

Najbolji strani film

Another Round
La Llorona
The Life Ahead
Minari – POBJEDNIK
Two of Us

Najbolja TV serija - drama

The Crown – POBJEDNIK
Lovecraft Country
The Mandalorian
Ozark
Ratched

Najbolja sporedna glumica u filmu

Glenn Close, Hillbilly Elegy
Olivia Colman, The Father
Jodie Foster, The Mauritanian – POBJEDNICA
Amanda Seyfried, Mank
Helena Zengel, News of the World

Najbolja sporedna glumica u seriji, mini-seriji ili TV filmu

Gillian Anderson, The Crown – POBJEDNICA
Helena Bonham Carter, The Crown
Julia Garner, Ozark
Annie Murphy, Schitt’s Creek
Cynthia Nixon, Ratched

Najbolja glumica u mini-seriji ili TV filmu

Cate Blanchett, Mrs America
Daisy Edgar-Jones, Normal People
Shira Haas, Unorthodox
Nicole Kidman, The Undoing
Anya Taylor-Joy, The Queen’s Gambit – POBJEDNICA

Najbolja mini-serija ili TV film

Normal People
The Queen’s Gambit – POBJEDNIK
Small Axe
The Undoing
Unorthodox

Najbolji glumac u filmu - drama

Riz Ahmed, Sound of Metal
Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom – POBJEDNIK
Anthony Hopkins, The Father
Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Najbolji redatelj

Emerald Fennell, Promising Young Woman
David Fincher, Mank
Regina King, One Night in Miami
Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7
Chloé Zhao, Nomadland – POBJEDNICA

Najbolji film - komedija ili mjuzikl

Borat Subsequent Moviefilm – POBJEDNIK
Hamilton
Palm Springs
Music
The Prom

Najbolji glumac u filmu - komedija ili mjuzikl

Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm – POBJEDNIK
James Corden, The Prom
Lin-Manuel Miranda, Hamilton
Dev Patel, The Personal History of David Copperfield
Andy Samberg, Palm Springs

Najbolja glumica u filmu - drama

Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day, The United States vs Billie Holiday – POBJEDNICA
Vanessa Kirby, Pieces of a Woman
Frances McDormand, Nomadland
Carey Mulligan, Promising Young Woman

Najbolji film - drama

The Father
Mank
Nomadland – POBJEDNIK
Promising Young Woman
The Trial of the Chicago 7


Related articles

Buro 24/7 Selection

više