Search

Sretan rođendan, Steven Spielberg

Sretan rođendan, Steven Spielberg

Najpoznatiji filmski redatelj danas slavi 66. rođendan

''Moj životni poziv je sanjati'', izjavio je jednom Steven Spielberg, redatelj najpoznatijih filmova u povijesti filmografije. Steven je započeo karijeru kao režiser pilot epizoda serije Night Gallery, zatim i Name of the Game koje je oduševila ključne ljude u Universal Studios te su mu ponudili ugovor. Uskoro su uslijedila tri televizijska filma, a nakon toga i njegov prvi kino film The Sugarland Express koji je dobio same pohvale kritičara. Iako je prošao loše u kinima, Stevena je struka proglasila velikom budućom redateljskom nadom.

Njegov prvi uspjeh bio je film Ralje koji je osvojio tri Oscara i zaradio preko 100 milijuna dolara što je bio novi američki rekord po box-office zaradi - to ga je učinilo i najmlađim multimilijunašem, a film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Njegova prva nominacija za režiju stigla je za film Bliski susreti treće vrste koji je snimio 1977. godine s Richardom Dreyfussom dok se za svoj sljedeći film udružio s Georgeom Lucasom (Ratovi zvijezda) te je tako nastao prvi od serije filmova o Indiani Jonesu pod nazivom Otimači izgubljenog kovčega'. Godine 1982. snimio je film E.T. koji je nosio titulu financijski najuspješnijeg filma, koju je ipak nadmašio Jurski park 1993. godine. Osamdesete godine obilježila su filmska ostvarenja kao što su The Goonies, Zona sumraka, Boja purpura i Carstvo sunca koji je kritičar Andrew Sarris uvrstio među najbolje filmove desetljeća. Robin Williams kao Petar Pan u Spielbergovoj Kuki 1991. godine oduševio je mnoge, a poznata Schindlerova lista donijela je Spielbergu prvog Oscara za režiju dok ga Američki filmski institut 1999. godine uvrštava u 10 najboljih filmova ikad snimljenih. Drugog Oscara za režiju donosi mu Spašavanje vojnika Ryana, a on je bio i prvi veliki hit njegovog vlastitog studija koji je producirao zajedno s Paramount Pictures. Godine 2001. Spielberg snima Umjetnu inteligenciju, film na kojem je prvi put surađivao s glumcem Tomom Cruiseom, koji je dobio odlične kritike.

Sretan rođendan, Steven Spielberg (фото 1)

Uslijedili su fenomenalni Uhvati me ako možeš s Leonardom Di Capriom, Terminal s Tomom Hanksom i Catherine Zetom Jones, Rat svjetova s Tomom Cruiseom i Dakotom Fanning te München za koji je Spielberg po šesti put bio nominiran za režiju, a bila je to i njegova peta nominacija za najbolji film. Osamnaest godina nakon posljednjeg iz serije, izlazi novo izdanje popularne franšize pod nazivom Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje koje okuplja uigranu ekipu - Spielberga, Georgea Lucasa i Harissona Forda. Spielberg je i producirao filmove kao što su Sjećanja jedne gejše, adaptaciju najprodavanijeg romana Arthura Goldena, a 2006. godine bio je i jedan od producenata dječjeg filma Monster House i filma Povratak u budućnost 3. Poznat je i po produkciji Eastwoodovh filmova, Zastave naših očeva i Pisma s Iwo Jime, s Robertom Lorenzom i samim Eastwoodom.

Empire Magazine proglašava ga najboljim redateljem svih vremena 2005. godine dok za svog filmskog uzora Spielberg imenuje Davida Leana. ''Svaki put kada odlazim na posao jednako sam uzbuđen, nervozan i uznemiren kao kada sam imao 12 godina i držao tatinu 8-milimetarsku kameru u rukama'', jedan je od njegovih citata, a zasigurno i tajna njegovog velikog uspjeha.

Tekst: T.B.
Foto: Getty Images 

više