Search

Ben Affleck - Od glumačke do redateljske zvijezde

Ben Affleck - Od glumačke do redateljske zvijezde

Zvjezdani uspjeh slavnog glumca


Kružile su glasine kako će Oscara za najbolji film osvojiti Steven Spielberg, kako je njegov „Lincoln“ Akademijino savršeno političko rješenje. Šaputalo se da je film o 16. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država osobni favorit predsjednika Baracka Obame. Doista, 2013. godina mogla je označiti svojevrsni pad jednog od najvažnijih i komercijalno najuspješnijih redatelja koji je, zajedno s Allenom, Scorseseom i Coppolom, odgovoran za estetiku suvremenog američkog filma. No, filmski je svijet je pronašao novog junaka. Cehovi redatelja, producenata i filmskih kritičara svjesno su ga poticali. Michelle Obama je sama objavila ime novog pobjednika što, usput, možemo smatrati i vrhuncem politizacije Oscara. Ben Affleck - zvijezda je rođena. Applause!


1997. godina: Sve je počelo u 90-ima. Ben Affleck je oduvijek htio biti dio velikog filmskog svijeta. Sa svojim najboljim prijateljem Mattom Damonom, učinio je praktički nemoguće: napisao je scenarij za film „Dobri Will Hunting“, priču s mnogo nedostataka, ali velikog potencijala. Glavni lik njihove priče imao je tipično cinične, nihilističke i egzistencijalističke crte, a glumci su savršeno shvatili karaktere svojih likova. Oscar za najbolji scenarij bio je samo „predujam“. Tada je Affleck prvi put shvatio da ne želi biti samo dobar redatelj.


2013. godina Uslijedili su filmovi „Nestala bez traga“ i „Grad lopova“. Ben Affleck postao je veliki redatelj. Svojim munjevitim uspjehom mogao bi dostići i samog Spielberga. Svi kritičari su priznali jednu činjenicu: film „Argo“ je vrhunsko redateljsko ostvarenje. Dosadno? Djelomično. Holivudski predvidljivo? Pomalo, ali s humorom, bez bespotrebnih akcijskih scena. Dodatan je plus i činjenica da se film temelji na stvarnim događajima, a ne govori samo o agentima, već i o filmašima. Pametna redateljska ideja ili samo slučajnost? Ben Affleck nas je osvojio i svojim govorom na sceni Dolby Theatrea: „Nije važno koliko se puta u životu spotaknete, najvažnije je da ponovno ustanete“. Klasični američki duh je ono što čini Bena Afflecka junakom nove Amerike.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više