Search

Oliver Stone dolazi u Zagreb

Oliver Stone dolazi u Zagreb

Kao gost Subversive film festivala


Prateći aktualne društvene izazove demokracije, od 4. do 18. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Grič, te kazalištu ZKM održat će se 6. Subversive Festival pod krovnom temom Utopija demokracije

Program će se odvijati u nekoliko cjelina: Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije, Sajam knjiga (u sklopu kojeg će se odvijati Subverzivna književnost – angažirani književni program i SubLit Café – čitanja i razgovori s književnicima) te Međunarodna konferencija Utopija demokracije na koju već tradicionalno dolaze najvažnija imena suvremene kritičke misli. Osim Slavoja Žižeka, prijatelja festivala, neki su od ovogodišnjih izlagača Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas te gosti iznenađenja.

Petnaestodnevni Subversive Festival započinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi 50-ak naslova u nekoliko sekcija. Pored natjecateljskog programa, premijerno će se prikazati deset epizoda dokumentarnog serijala Neispričana povijest Sjedinjenih Država trostrukog oskarovca Olivera Stonea, ovogodišnjeg gosta Subversive Film Festivala. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, ovdje će govoriti o svom političkom angažmanu u sklopu okruglog stola, na kojem će nastupiti s s Tariqom Alijem. Dokumentarni je projekt Neispričana povijest Sjedinjenih Država Oliver Stone opisao kao najambiciozniju stvar koju je ikada učinio, sasvim sigurno u dokumentarnoj formi, a možda i u igranoj.

Tekst: T.K.
Foto: PR

Leave a comment

više