Search

Kontroverzni Lars von Trier vraća se u Cannes

Kontroverzni Lars von Trier vraća se u Cannes

Iznova poželjan gost na festivalu


Svaki film Larsa von Triera popraćen je skandalom. Štoviše, film "Antikrist" zaslužuje odvojen članak vezan uz količinu prašine koju je podigao nakon prikazivanja na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. Film je provokacija, puna eksplicitnih scena s elementima sadizma, krajnje izazovan i intrigantan. Sablazni članova žirija nije bilo kraja, film je postao senzacija i samo o njemu se pričalo sve do zatvaranja festivala. Ali u medijima su se počeli pojavljivati naslovi kako Trier stvara provokativne filmove samo radi provokacije, bez obzira na oduševljenje publike.

2011. godine, nakon premijere "Melankolije", Trier je izazvao još veći skandal u vrijeme press konferencije režisera i glavnih glumaca. Jedno od prvih pitanja novinara bilo je upućeno režiseru da kaže nešto o svojim njemačkim korijenima. Lars von Trier je odgovorio: "Dugo sam mislio da sam Židov i bio vrlo sretan zbog toga. Ali onda se pokazalo da nisam. Htio sam biti Židov, ali se pokazalo kako sam nacist, budući da su korijeni moje obitelji njemački. To mi je donijelo određeno zadovoljstvo. Što želim reći? Da razumijem Hitlera. Smatram da je velika većina toga što je učinio pogrešna, ali mogu ga shvatiti. Nije dobar čovjek, ali suosjećam s njim. Ne zastupam ovdje Drugi svjetski rat, i nisam protiv Židova, ali kako da završim misao? Dakle, ja sam nacist. A što se tiče umjetnosti, oduševljen sam Speerom, on je jedan od najboljih arhitekata toga doba, neizmjerno je talentiran... No, u redu, dosta o tome..." Nakon ovakvog istupa, Trier je došao na listu nepoželjnih i bio mu je zabranjen dolazak u Cannes. Prošlogodišnji festival je bez njega prošao mirno. Ili možda dosadno?

No, organizatori su objavili vijest kako mu je dopušten dolazak na ovogodišnji festival. Umjetnički direktor Thierry Frémaux izjavio je kako Larsa očekuju ove godine: "Danski režiser je bio proglašen nepoželjnim 2011. godine, nitko nije tvrdio kako je to zauvijek." Kada su Frémauxa upitali o novom Trierovom filmu "Nimfomanka" i zašto ove godine nije uvršten u program, odgovorio je kako film nije bio dovršen na vrijeme, i tek kada bude će moći biti premijerno prikazan na festivalu.

 

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više