Search

7 činjenica koje niste znali o Leonardu DiCapriju

7 činjenica koje niste znali o Leonardu DiCapriju

Glumac danas slavi 39. rođendan

Tekst: BURO.


Danas, 11. studenog, Leonardo DiCaprio slavi svoj 39 rođendan. Kroz godine rada dogurao je do statusa vrhunskog glumca za kojeg se otimaju najbolji režiseri i uzdišu žene svijeta, prepoznatljiv je po svojem zagriženom aktivizmu i iskusnom poznavanju te kolekciji moderne umjetnosti. Pronašli smo 7 zanimljivih činjenica o Leonardu koje možda niste znali.

1. Leonardo DiCaprio dobio je ime po Leonardu da Vinciju, ali ne zato jer su roditelji bili veliki obožavatelji njegove umjetnosti. Naime, u vrijeme odmora u Firenci njegova je majka već bila trudna te su roditelji zajedno šetali galerijom Uffizi. Kada su došli do jednog djela Leonarda da Vincija, mali Leonardo počeo se žestoko ritati u trbuhu, a otac je mogao samo zaključiti kako je to znak.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio kao 14-godišnjak u časopisu Bravo

2. Od malih nogu Leonardo se oduševljava antropologijom. Kao dječaka su ga jedva odvlačili iz National History Museuma u New Yorku, a dan danas se u njegovom domu nalazi nekoliko fosila dinosaura.

3. Leonardo DiCaprio kolekcionar je moderne umjetnosti. Oduvijek ga je fascinirao rad street artista Jean-Michela Basquiata i njegov je crtež bila prva Leonardova akvizicija. Danas je njegovom ukusu bliže stvaralaštvo švicarskog umjetnika Ursa Fischera.

Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat

Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat

4. Glumac se divi estetici 80-ih. Andyja Warhola, Jean-Michela Basquiata, Francesca Clementea i Juliana Schnabela DiCaprio smatra osobnim uzorima.

5. Nema svoj najdraži filmski žanr. Nikada ne pokušava predvidjeti koji scenarij će mu se svidjeti, nego ga pročita i intuitivno odluči inspirira li ga nešto na ulogu. Ako da, prihvatit će je.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio i Clint Eastwood

6. Vrlo je uporan. Ako se u njemu rodi ideja za film, obavezno će ga i snimiti, a po tome je i poznat u filmskim krugovima.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio i Carey Mulligan u filmu "Veliki Gatsby"

7. Glumac je jako posvećen zaštiti prirode - kupio je električni automobil sebi i obitelji, a kuća mu je opremljena solarnim ćelijama. Osnovao je i vlastiti fond za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio Foundation, aktivno surađuje sa Udrugom za zaštitu prirodnih resursa Amerike, te zakladama Global Green USA, National Geographic Kids i World Wildlife Fund.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio sa suradnicima svojeg fonda

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više