Search

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala

Film Danisa Tanovića otvorio filmski festival


Image: Foto: PR

Sinoć je u Narodnom pozorištu svečanom ceremonijom otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala. Ceremoniji je prethodio nezaobilazni crveni tepih kojim su prošle brojne filmske zvijezde i profesionalci. Ovogodišnji program Sarajevo Film Festivala predstavit ukupno 214 filmova iz 59 država, te će u narednih deset dana Sarajevo posjetiti na stotine filmskih profesionalaca i umjetnika. Dodijeljeno je i Počasno Srce Sarajeva Béli Tarru, jednom od najznačajnijih redatelja današnjice i osnivaču film.factoryja pri Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology.

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala (фото 1)

Film "Epizoda u životu berača željeza" koji je otvorio 19. izdanje Sarajevo Film Festivala, prikazan je i u Ljetnom kinu čime je zvanično počeo i ovogodišnji Open Air program.

Riječ je o posljednjem filmu Danisa Tanovića koji je na 63. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu Srebrni medvjed. Istu nagradu osvojio je i glavni glumac u film Nazifu Mujiću. Pored dvije službene nagrade, film je dobio i priznanje Ekumenskog žirija.

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala (фото 2)

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala (фото 3)

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala (фото 4)

Otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više