Search

Što pogledati na Animafestu 2013.?

Što pogledati na Animafestu 2013.?

Büro 24/7 izbor najboljih animiranih filmova dolazećeg Animafesta Zagreb


Image: PR

Sutra počinje još jedan Animafest Zagreb - svjetski festival animiranog filma, čime se nastavlja tradicija još od 1972., kada je održan prvi po redu

Sutra počinje još jedan Animafest Zagreb - svjetski festival animiranog filma, čime se nastavlja tradicija još od 1972., kada je održan prvi po redu. Neparna godina posvećena je dugometražnom filmu, a parna kratkometražnom. Ove godine u konkurenciji za Grand prix, nalazi se devet dugometražnih animiranih filmova. Tu je i Svjetska panorama te programska cjelina Majstori animacije, ove godine posvećena stogodišnjici norveškog animiranog filma! Povijesni trenutak ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Animafest obilježava opsežnim programom Was ist Europa? Ove se godine prvi put organizira i radionica videoigara. 
Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi održavat će se u nekoliko gradskih galerija. Održati će se Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), niz predavanja, razgovori s autorima te produkcijske analize. Animafest Zagreb traje do 9. lipnja, a cijeli program potražite ovdje. Kako biste se što bolje snašli u svemu što nudi ovogodišnji Animafest Zagreb, odabrali smo izbor najzanimljivijih filmova koje svakako vrijedi pogledati!

Što pogledati na Animafestu 2013.? (фото 1)

"Dan vrana"

Ernest i Celestina 
Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier, 2012, 79', 

Iz belgijsko-francuske tvornice animiranog filma stiže dobitnik najvažnije francuske nagrade César za najbolji animirani film. Ernest i Celestina priča je o prijateljstvu između dva potpuno različita svijeta; malog miša koji nije htio postati stomatolog i velikog medvjeda koji nije želio postati javni bilježnik. Film podsjeća na vrijeme predivnih rukom crtanih filmova, kada su crtači vladali industrijom i komercijalnost nije bila imperativ. Ernest i Celestina oduševili su i žiri filmskog festivala u Cannesu 2012., koji im je dodijelio posebnu nagradu, jedno u nizu priznanja koje je dobila ova animirana adaptacija dječje knjige belgijske spisateljice Gabrielle Vincent.

Autobiografija lažljivca – neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu
Bill Jones, Jeff Simpson, Ben Timlet, 2012,  82'

Film o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana, faktografski je neispravna, bezobrazna i pajtonovske reputacije vrijedna komedija, koju s nestrpljenjem očekujemo na velikom platnu. Crna i brutalno iskrena, ova komedija bombardira nas fantazijama, nadrealnim trenucima te glupostima ovog prikrivenog alkoholičara, ali i "otvorenog" homoseksualca. Snimljena s nekoliko tehnika koje se vežu za različite periode njegova života, film je i svojevrsni izlog mladih talentiranih britanskih animatora. Nakon 23 godine, u filmu se na istom mjestu susreću svi pajtonovci, ali autori naglašavaju kako ovo nije pajtonovski, već čapmanovski film.

Pinocchio
Enzo d’Alò, 2012, 80'

Nova, 2D-animirana adaptacija popularne bajke Carla Collodija o drvenom lažljivcu u potpunosti je europski proizvod. Pinocchio je produciran u Italiji, Luksemburgu, Francuskoj i Belgiji, a kao što je redatelj Enzo d'Alò izjavio, namjera mu je bila odmaknuti se od Disneyjeve verzije i prizvati duh originalne knjige. Pozvao je jednog od najvećih strip-crtača današnjice i najvećeg živućeg talijanskog ilustratora, strip-crtača i grafičkog umjetnika, kojeg često zovu i "kraljem boja", Lorenza Mattottija, da svojim jedinstvenim stilom oživi drvenog dječaka. Na filmu je četiri godine radilo više od 300 umjetnika. Vrlo impresivan film.

Djeca - vukovi
Mamoru Hosoda, 2012, 117'

Dašak Japana u ovogodišnji Animafest donijet će nam Djeca-vukovi autora animea Mamorua Hosode, jednog od najistaknutijih japanskih autora animacije, čije filmove obožava publika svih generacija. Njegov dugo iščekivani novi film Djeca-vukovi već u prvom vikendu prikazivanja postao je drugi najuspješniji film u Japanu, prestigavši čak i Pixarov Merida hrabra. Djeca-vukovi je film pun fantazije, a opet realističan, u kojem pratimo 13 godina junakinjina života kroz ljubav, brak, porođaj i odgoj djece, a nakon toga i njihovo lagano otkrivanje vlastite neovisnosti. Sve kao i kod obične obitelji, osim što se ovaj put ljubav dogodila između žene i čovjeka-vuka, a njihova su djeca - vučja djeca.

Dan vrana 
Jean-Christophe Dessaint, 2012, 94’

Ručno crtana raskošna animirana bajka Dan vrana ispraćena je ovacijama nakon projekcije u Annecyju 2012., gdje je prikazana izvan konkurencije. Velik kompliment redatelju Jean-Christopheu Dessaintu, kojem je ovo prvi samostalni redateljski pokušaj. Na filmsko platno prenio je priču o prirodi i civilizaciji, koja se pojavila u istoimenom nagrađivanom bestseleru Jean-Françoisa Beauchemina iz 2005. godine. Duboko u šumi, u maloj kolibi, dječak i otac vode težak i divlji život u potpunoj izolaciji. Glasove u filmu posudili su redateljska legenda novog vala francuskog filma Claude Chabrol, koji je malo nakon snimanja i umro, te velika francuska glumačka zvijezda Jean Reno.

Velika nagrada Pinchliffea 
Ivo Caprino, 1975, 87’

Iz programa Slike sa sjevera – Norveška 1913.-2013. za najmlađu Animafestovu publiku izdvojili smo remek-djelo najznačajnijeg norveškog autora animacije, Iva Caprina. Njegov film Velika nagrada Pinchcliffea iz 1975. u Norveškoj je vidjelo pet milijuna ljudi – gotovo svaki stanovnik te zemlje! To je film o Reodoru Felgenu i njegovim pomagačima, optimističnom Solanu Gundersenu, ptici sa šalom, podstavljenim gumenim čizmama i ravnodušnim stavom, te Ludvigu, pomalo pesimističnom, melankoličnom i opreznom ježu. Ovaj trio živi mirno dok jednog dana ne dođe do dramatičnog zaokreta.

Tatsumi
Eric Khoo, 2011, 96'

Tatsumi je posveta životu i djelu poznatog crtača mangi Yoshihira Tatsumija, te prva animirana adaptacija njegovih priča. Tatsumi je bio pionir proboja japanskog stripa 50-ih koji je podigao ljestvicu kreativnosti na novu razinu, okrećući se žanrovima za odrasle. Njegov realističan i uznemirujući stil bio je novost na manga-sceni, za koji je Tatsumi skovao novi naziv – gekiga (dramatične slike). Redatelj Eric Khoo, veliki Tatsumijev obožavatelj, film je utemeljio na 800 stranica debeloj manga-biografiji te još pet kratkih priča. Tatsumi je premijerno prikazan u natjecateljskom programu festivala u Cannesu 2011. te je bio singapurski kandidat za najbolji strani film na Oscarima 2011.


Leave a comment

više