Search

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala

Gruzijski film osvojio sarajevski žiri


Sinoć je u Narodnom pozorištu završilo 19. izdanje najvažnijeg filmskog festivala u regiji, Sarajevo Film Festivala. Kako je glumac Bogdan Diklić rekao prilikom primanja nagrade Srce Sarajeva za najboljeg glumca u filmu Bobe Jelčića "Obrana i zaštita": "Ovo je nagrada koja se zove tako lijepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga". 

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 1)

Nana Ekvtimishvili i Simon Gross

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 2)

Liki Babluani i Mariami Bokeria

Srce Sarajeva za najbolji film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala osvojio je gruzijski film "U procvatu" redatelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa. Najboljim glumicama proglašene su Liki Babluani i Mariami Bokeria iz istoimenog filma. Uz nagrađenog glavnog glumca Bogdana Diklića, hrvatsko-bosanskohercegovački film Bobe Jelčića "Obrana i zaštita" osvojio je i Posebnu nagradu žirija. Od pet hrvatskih filmova u natjecateljskom programu dokumentarnog filma nagrađena su dva. "U braku sa švicarcem" Arsena Oremovića osvojio je Nagradu za ljudska prava, dok je Presuda Đure Gavrana osvojila jednu od partnerskih nagrada - EDN Talent Grant. Partnersku nagradu British Councila osvojio je i kratkometražni igrani film Barbare Vekarić "Moja! Moja! Moja sobica!". Nagrada će omogućiti redateljici da se predstavi na Encounters Međunarodnom filmskom festivalu u Bristolu u Velikoj Britaniji. 

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 3)

Bobo Jelčić

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 4)

Bogdan Diklić

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju "Sickfuckpeopl"' Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo. Posebna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima "Čast" i "Rabbitland". Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunjskom filmu "Sjena oblaka" Radua Jude. Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu "Čistači".

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 5)

Arsen Oremović

U 9 dana trajanja Sarajevo film festivala prikazan je rekordan broj filmova, održana su brojna predavanja, radionice i druženja, a crvenim tepihom su prošetale brojne svjetske filmske zvijezde poput Armanda Assantea, Emila Hirscha, Dannyja Glovera koji je predstavio ovogodišnjeg dobitnika nagrade Fondacije Katrin Cartlidge, Béle Tarra kojem je dodijeljeno Počasno srce Sarajeva te mnogi drugi filmaši i redatelji koji su došli predstaviti svoje filmove. Od poznatih lica s domaće scene Sarajevo su posjetili Severina, Tomaž Pandur, Jadranka Kosor, Leona Paraminski, Žana Marjanović i brojni drugi.

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 6)

Žiri 19. Sarajevo Film Festivala

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 7)

Ekipa Fondacije Katrin Cartlidge 

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 8)

 Emile Hirsch

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 9)

Emile Hirsch i redatelj David Gordon

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 10)

Ekipa filma "Talea"

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 11)

Danny Glover

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 12)

Tomaž Pandur i Severina Vučković

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 13)

Jadranka Kosor

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 14)

Ante Novaković i Armand Assante

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 15)

Ekipa filma "Sa mamom"

Najbolje trenuci 19. Sarajevo Film Festivala (фото 16)

Waleed Zuiter i Adam Bakri iz filma "Omar"

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više