Search

Dominique Dillon: „Svaka moja pjesma govori o jednom trenutku''

Dominique Dillon: „Svaka moja pjesma govori o jednom trenutku''

S glazbenicom Dillon o njezinim stihovima, inspiraciji i Maison Martin Margieli


Dominique Dillon de Byington i njezin album This Silence Kills na našoj je playlisti već mjesecima, a jučer smo je napokon mogli čuti i uživo kada je otvorila ovogodišnji Electronic Beats Festival. Dillon je još jedan primjer glazbenice koja je svoju karijeru započela stavljajući pjesme na Youtube, a danas je prepoznatljiva i po svom senzibilitetu, specifičnim stihovima, melodijama koje vas obuzmu i osjećaju za stil. Na sinoćnji intervju za Büro 24/7 Dillon je stigla odjevena u kolekciju Maison Martin Margiele za H&M od glave do pete pa nas je razgovor, osim o glazbi i inspiraciji, odveo i u smjeru mode...

Kako si se počela baviti glazbom? Znamo da je sve krenulo s Youtube-om...

Počela sam skladati i pjevati s 18 godina kada sam završila srednju školu. Jednostavno sam sjela za klavir u kući svojih roditelja i počela svirati, nakon čega sam svoju glazbu stavila i na Youtube.

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje tekstove?

U svakodnevnom životu, pišem o onome što je oko mene i o svome iskustvu – prošlom, sadašnjem i o budućnosti. Svaka pjesma govori o nekom trenutku i ne mislim kako jedan od njih može biti važniji od drugoga. To se ne može kontrolirati, uvijek sam otvorena prema inspiraciji, ali ne tražim je – ona pronađe mene.

Dominique Dillon: „Svaka moja pjesma govori o jednom trenutku'' (фото 1)

Sinoćnji nastup na Electronic Beats Festivalu na Zagrebačkom velesajmu

Znači li to da se trudiš živjeti u trenutku svaki dan?

Mislim da je to jako teško iako se svi trudimo živjeti na taj način. Nije lako pustiti prošlost, ne bojati se budućnosti i uživati u sadašnjosti. Iako pokušavam, također vjerujem kako nije loše ponekad otputovati u prošlost ili budućnost.

Koju glazbu voliš slušati kada ne radiš na vlastitoj glazbi?

Odrasla sam slušajući uistinu raznovrsnu glazbu – od Billie Holiday do Lady Gage, Rihanne i recimo Jeffa Buckleya. Ipak, u jednom periodu sam čak u potpunosti prestala slušati glazbu i evo tek od nedavno sam ponovno počela kupovati albume. Sada svaku nedjelju uz šalicu kave u krevetu slušam omiljenu glazbu – u posljednje vrijeme to su Cat Power, The XX i MGMT.

Dominique Dillon: „Svaka moja pjesma govori o jednom trenutku'' (фото 2)

Sinoćnji nastup na Electronic Beats Festivalu na Zagrebačkom velesajmu

Pamtiš li posebno neki grad ili klub gdje si održala koncert?

Volim nastupati u Berlinu jer sam jednostavno zaljubljena u taj grad, ali ustvari ne postoji neko mjesto gdje bi htjela nastupati ili u kojem sam nastupila, a pamtim ga kao najdraže – mislim da kad negdje dođeš ti si taj koji mora stvoriti i donijeti pravu atmosferu. Ipak, pamtim svoj nastup u Berlinu prije dva tjedna u Volksbühne kazalištu jer pokraj njega prolazim svaki dan i predivan je.

Živiš u Berlinu, zbog čega ga toliko obožavaš?

Prvi put sam otišla u Berlin kada sam imala 11 godina i zaljubila se u njega - u veličinu grada, njegove ulice i činjenicu kako u njemu možeš ostati potpuno neprimjećen danima. Rijetko u kojem gradu se možeš izgubiti kao u Berlinu i to je nešto što mi se najviše sviđa. Volim i prirodu koja ga okružuje, povijest grada i ono što stranci donose svojim dolaskom. Berlin je isto tako težak grad i prisili te da pronađeš samog sebe.

Osim po glazbi prepoznatljiva si i po svome stilu.. Koliko pažnje posvećuješ odijevanju prije nastupa i u svakodnevnom životu?

Prije svakog koncerta odijevanje mi je kao mala meditacija, osim toga, prije nastupa moram biti sama, a na njima uvijek imam isti styling, tako da ustvari ne razmišljam što ću odjenuti... Volim apstraktne odjevne komade koji vizualno mijenjaju stvarni oblik tijela i skrivaju kako ono stvarno izgleda. Ne volim naglašavati žensku siluetu. Mislim da imam zdrav stav prema modi – neke dane volim uložiti puno truda u izgled, druge pak nimalo. I cijenim modu poput umjetnosti.

Dominique Dillon: „Svaka moja pjesma govori o jednom trenutku'' (фото 3)

Bijeli nokti kao jedini modni dodatak za koji se Dillon odlučila za koncert u Zagrebu

Koje dizajnere voliš i inspirira li te netko određen po pitanju stila?

Veliki sam fan Maison Martin Margiele i sve što trenutno imam na sebi je s njegovim potpisom. Volim nositi i Comme de Garçon, ali sam veliki fan i  maminog ormara (smijeh).

Voliš li odjeću takvog prepoznatljivog potpisa nositi na pozornici iz nekog određenog razloga? Osjećaš li se u njoj slobodnije kad nastupaš?

Iskreno, uopće ne volim biti na pozornici s mnoštvom svjetala na licu i iz tog razloga sve ostavljam jako neutralnim i jednostavnim. Danas smo svakodnevno bombadirani raznim vizalnim efektima i nametanjima tuđeg mišljenja, zato želim da oni koji me slušaju koriste svoju maštu, ostaviti im taj prostor za razmišljanje – što točno imam obučeno, kako točno izgledam.. To ostvarujem poigravanjem sa svjetlima, odjećom i zvukovima na pozornici.

Koji su tvoji planovi nakon Zagreba?

Imam koncerte u Francuskoj i Švicarskoj nakon čega odlazim na odmor. Ipak sam na turneji već godinu dana...


Razgovarala: Tina Bačić
Foto: Lea Bačić 

Leave a comment

više