Search

Intervju s organizatorom iščekivanog FOR 2013 festivala

Intervju s organizatorom iščekivanog FOR 2013 festivala

Stephen Pavlovic - "industry taste maker"


Iščekivani glazbeni FOR2013 festival koji će se održati 21., 22., i 23. lipnja na Hvaru opasno se približava. Dok užurbano kupujemo ljetne krpice i pripremamo svoje uši na ugodne zvuke Jamesa Blakea, Solange, Nicholasa Jaara, Jamesa Murphyja, Tame Impale i drugih odličnih izvođača koji stižu na Hvar, porazgovarali smo s organizatorom i vlasnikom glazbenog labela Modular, Stephenom Pavlovicem. Stephena smo ulovili nakratko u Zagrebu, između Sydneya i Hvara, gdje je provjeravao kako teku pripreme za prvi po redu ovogodišnji FOR 2013 festival.

Sunčanog podneva, u jednom zagrebačkom hotelu, razgovor sa Stephenom započeo je spontano, a već prve rečenice odgovorile su na moje prvo pitanje: "Pa vaše prezime mora da je iz ovih krajeva svijeta!" Tako je. Moj otac je iz Zagreba tako da sam ja polovicom Hrvat. Zanimljiva je priča kako je moj otac zapravo slučajno završio u Australiji. U vrijeme Drugog svjetskog rata, iskrali su se preko granice i ukrcali na brod misleći da su na putu za Ameriku. Kada su dotakli obalu shvatili su da su stigli na sasvim neočekivano odredište. Pomislili su: kad smo već tu, idemo vidjeti što se da napraviti! I tako su ostali.


Stephenu se nakon dugogodišnjeg ljetovanja na hrvatskoj obali, ljepota Hrvatske uvukla pod kožu. Stoga je odlučio ove godine napraviti glazbeni festival kako bi ljudima posebno, svojim prijateljima iz Australije i svijeta, dao do znanja kako ovdje izgledaju opuštena ljeta. A Hvar se pokazao kao idealna opcija zbog svih odličnih lokacija; tamo su klub Veneranda, bar Carpe Diem i plaža Amo na otočiću Jerolimu na Paklenim otocima, na kojima će se odvijati program u različito doba dana, odnosno, noći.

Intervju s organizatorom iščekivanog FOR 2013 festivala (фото 1)

FOR 2013 jedan je od najiščekivanijih festivala ovog ljeta, što je Stephenu, naravno, kao organizatoru bilo jako drago za čuti jer je prvenstveno emotivno vezan za cijelu ovu priču.

U svijet glazbe zakoračio je rano, još u studentskim danima te mu se otvorila mogućnost biti menadžer turneja nekih od svjetskih bendova. Tako je bio jedan od prvih koji je bukirao Nirvanu za turneju po Australiji nakon izdavanja planetarno popularnog albuma Nevermind 1991., a uslijedili su i Daft Punk i drugi bendovi. Danas jako cijenjen u glazbenim krugovima label Modular, osnovao je 1998., a iz ove izdavačke kuće u svijet su krenuli albumi bendova poput Yeah, Yeah, Yeah’s, Klaxons, Azari&III, The Presets i Cut Copy.


Bio je također kustos jednog od najzanimljivijih umjetničkih događaja u Australiji - Vivid Sydney Opera House, na kojem su prije Stephena gostovali Brian Eno, Lou Reed i Laurie Anderson. To je najbolje iskustvo koje mi se dogodilo. Na deset dana vam daju opernu kuću da napravite s njom što god želite. Naravno s umjetničkim pristupom, tako da je to jedna kombinacija video projekcija s vanjske strane opere, instalacija, glazbe, razgovora i seminara!, oduševljeno je ispričao. Danas je Stephen poznat kao industry taste maker, a to je jedan od razloga zbog čega je i line up festivala toliko zanimljiv, ali i raspored, čemu je poklonio pažnju. Kada sam razrađivao program festivala, imao sam na umu svoj dnevni ritam, onako kako se krećem kroz dan. U popodnevnom terminu od 16 do 20h biti će after-beach partyji uz puno cool, chillout glazbe, kokteli i uživanje na plaži uz zalazak sunca i lagano podizanje raspoloženja za ono što slijedi. U 20h se sve gasi, odlazak u grad Hvar na večeru, osvježenje uz tuš, što mi se čini više kao europska navika. I onda od 22h počinju live nastupi te DJ setovi do ranog jutra. Ideja nije bila okupiti samo najcool izvođače i najcool ljude na jednom mjestu već ih i provesti kroz jedan ugodan tempo zabave i druženja. A na Hvaru ćemo zaista uživati, i ne samo u glazbi, već svemu što vas okružuje.

Mnogi od izvođača Stephenovi su prijatelji kojima će nastup na FOR 2013 festivalu doći kao odmor. U tri dana trajanja FOR 2013 festivala uz vrhunsku glazbu očekujte prije svega ugodnu, obiteljsku atmosferu (zbog čega je i prodaja ulaznica ograničena na 2000 karata po večeri) i ugodno ljetno druženje.

Misleći na domaću publiku, za festival je moguće kupiti karte po duplo jeftinijoj cijeni. Više informacija o tome pronađite ovdje, i nemojte dvojiti trebate li otići na FOR 2013 festival već rezervirajte smještaj što prije!

Intervju s organizatorom iščekivanog FOR 2013 festivala (фото 2)

Razgovarala: Tina Kovačiček

Leave a comment

više