Traži

Madonna: društveni pad kraljice

Madonna: društveni pad kraljice

Grgo Zečić o najvećoj legendi popa povodom njezinog rođendana


Fotografija: Foto: Madonna.com,
Buro247.ru

Ne postoji nitko poput Madonne. Mnogi su pokušali posuditi barem dio njene notorne, kraljevske energije, ali jednostavno im nije uspjelo. Na njeno prijestolje pretendirali su mnogi, prvenstveno nošeni pompoznim medijskim komplimentima. Već više od desetljeća konstantno se bruji o "novoj kraljici popa". Praćeni tim fanfarama na skliskom terenu pred Madonnom strmoglavili su se mnogi. Poput Britney Spears, primjera radi, koja je od princeze nasljednice postala izmučena djevojka s posebnim potrebama.

Ali Madonna nije kraljica, već esencija moći koja iz glazbe može proizaći. Njene vokalne sposobnosti nikada nisu izazivale pretjerano oduševljenje, ali njen glas rušio je sve društvene barijere koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Madonni su agenti izdavačkih kuća predviđali brzu propast dok su je mediji nazivali potpunim čudakom.

Madonna: društveni pad kraljice (фото 1)

Madonna: društveni pad kraljice (фото 2)

Zapravo, Madonna je bila freak. Takav freak da bi ju zasigurno Diane Arbus fotografirala da je samo bila živa. Svojim radom Madonna je već na startu karijere eliminirala svu moguću konkurenciju. Jer ne postoji tabu koji bilo koja nova zvjezdica može srušiti, a da ga Madge već nije prožvakala i ispljunula. Za homoseksualnu zajednicu učinila je više od svih aktivista zajedno, transvestite je postavila na pijedestal ljepote, katoličku Crkvu doslovno okrenula naglavačke... Ovo su samo kapi u moru Madonninog kompleksnog naslijeđa koje nadilazi glazbu i ulazi u slojevitost modernog društva oblikovanog njenim djelovanjem. Madonna je bila sve: peder, kurva, manijak, luđakinja, diva, transvestit, seks boginja, carica sadizma i elementarna nepogoda.

Madonna: društveni pad kraljice (фото 3)

Madonna: društveni pad kraljice (фото 4)

Danas je napunila 55. godinu života i zapanjujućom snagom još uvijek skače po pozornici. Jedini problem leži u tome što Madonna više nije relevantna. Postala je legenda o čijoj proslošti se priča, ali čija je sadašnjost poprilično tužna. Madonna koju smo nekad poznavali već bi prije dva mjeseca bila u Moskvi, prosvjedovala protiv anti-gay zakona i jedva čekala da ju Putin uhiti. I vjerojatno bi samu sebe okovala lancima ispred ograde Bijele kuće u znak prosvjeda protiv američkog fanatizma naspram oružja koje godišnje odnosi toliki broj nevinih života. Madonna kojoj posljednjih godina svjedočimo opsjednuta je isključivo kultom mladosti. Skriva nagrizle ruke ispod rukavica, odlazi na svakojake tretmane lica i vježba kao manijak. Kaže da mora biti u formi, ali iza svega toga krije se tašta žena u paničnom strahu od starenja. I time je Madonna demistificirala samu sebe. Postala je poput svih ostalih dobrostojećih Amerikanki koje su sposobne dušu prodati vragu za novo lice. Utopila se u stereotip žene koja očajnički želi ostati mlada, pod svaku cijenu. Dok pritom gomila basnoslovno bogatstvo.

Glazbeno i društveno posljednja supernova eksplozija Madonne u koju smo vjerovali dogodila se 2004. godine za vrijeme njene "Re-Invention" turneje. Radilo se o posljednjoj relevantnoj Madonninoj turneji gdje je oduzimala dah umjetničkim performansom i udarila drvljem i kamenjem na američkog predsjednika Georgea W. Busha. Od toga je prošlo gotovo cijelo jedno desetljeće. Njezina posljednja dva albuma "Hard Candy" i "MDNA" nisu vrijedna posebnog spomena. Radi se o glazbenim setovima koji prije svega moraju zabaviti masu i donijeti što više dolara u kasicu-prasicu njene izdavačke kuće. Spomenuli smo prodavanje duše vragu? Da, Madonna se prodala 2007. kada je za 120 milijuna dolara dogovorila notorni "360 deal" s Live Nationom. Takav dogovor podrazumijeva poslovni odnos između izvođača i koncertne kompanije gdje kompanija uzima postotak od svega što izvođač zaradi, bilo da se radi o albumu, koncertnoj turneji ili apsolutno svim drugim zaradama koje proizlaze od albuma. Od tada do danas Madonna je postala znatno bogatija, plastično mlađa i društveno irelevantnija. Naravno, zagriženi Madonnini fanovi koji su djetinjstvo proveli pjevajući sa četkom u kupaoni i shvaćajući kako imaju potpuno pravo biti drugačiji - i dalje se tvrdoglavo drže svoje kraljice za koju su spremni skočiti u vatru. Ali u dubini svoje podsvijesti znaju kako je njihova "majka" danas postala samo atrakcija. Skupa atrakcija.

Madonna je razbila mnoge tabue, ali svojim utjecajem i dalje se trebala boriti za sve ono što se na svijetu još uvijek događa. Vršnjaci njene djece u Siriji ginu već debele dvije godine, pripadnici homoseksualne zajednice u Rusiji bivaju linčovani i silovani pivskim bocama na ulici usred bijela dana, klinci u SAD-u kupuju mitraljeze i upadaju u škole i sve se to događa u prividno rečeno "razvijenom svijetu". Kakvi demoni tek vladaju u onom nerazvijenom... Madonna je legenda kojoj trebamo čestitati rođendan, ali ako se već svim silama trudi ostati na vrhu glazbenog panteona zašto je to već odavno odustala od borbe s onim društvenim? Onim koji ju je zapravo izgradio. Odgovor nikada nećemo dobiti. Ali jedno znamo: Madonna Louise Ciccone danas je procijenjena na preko 650 milijuna dolara.

Madonna: društveni pad kraljice (фото 5)

Madonna: društveni pad kraljice (фото 6)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar