Traži

Najdraže jazz dive Zdenke Kovačiček

Najdraže jazz dive Zdenke Kovačiček

Sve boje jazz glazbe

Tina Kovačiček


Fotografija: Biljana Gaurina

Zdenka Kovačiček glazbenica je koja već dugi niz godina bilježi svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbe te ga iznova potvrđuje kvalitetom koja ne blijedi. Glazbena povijest je zapisana. Posljednji projekt koji se itekako pamti bila je njezina vrsna interpretacija Janis Joplin u mjuziklu Love Janis, koji nekoliko godina nije silazio s repertoara kazališta Komedija. Ovoga puta povod je jazz koji joj jednako dobro pristaje. Kako sama kaže: "Jazz je glazbena kategorija koja omogućava više od bilo koje druge vlastiti pristup, viđenje ili stav ", a to je ono što glazbenike čini osobitima. Zdenka će se večeras, u sklopu Jazzarelle u Vip Clubu, na sceni pridružiti sjajnoj Leli Kaplowitz, a nama je ovom prilikom otkrila svoje najdraže jazz vokale koji su je kroz godine inspirirali i učili.

Ella Fitzgerald

Po mnogima najveća jazz pjevačica svih vremena, koja je pomogla u predstavljanju jazz senzibiliteta širokoj publici. Za mene, najveća umjetnica skata i bebop improvizacije, kao i najveća ritmičarka čiji glas zvuči kao da slušam instrument u vrhunskoj improvizaciji.

 

Sarah Vaughan

Spada u istu najcjenjeniju vrhunsku kategoriju jazz interpretatorice kao i Ella, po mišljenju kritičara. Iako se njen način pjevanja razlikuje od Ellinog, ne samo po boji glasa nego i eksplozivnim neočekivanim skat skretanjima od melodije i po kreiranju vlastitog aranžmana same zadane kompozicije. Fenomenalna i neponovljiva. Ellin ugodan smiren senzibilitet, te onaj koji donosi Sarah - trenutni, divlji i neponovljivi, za mene su vrhunac jazza.


Dinah Washington

Pjevačica divne boje glasa prepoznatljive interpretacije, ugodna za slušanje. Djeluje senzibilno, djetinjasto, i ne šokira vaše uho kao jedna Sarah. Mogla je jednako uvjerljivo pjevati blues, R&B i rock & roll, i zadovoljiti potpuno zahtjevno slušateljstvo. Bez puno odmicanja od zadane melodije i improvizacije, ali neponovljiva i slatka.


Cleo Laine

Pjevačica čudesne boje glasa koji zvuči tamno, skoro promuklo, a onda se iznenada popne u četvrtu oktavu. Njene interpretacije su nevjerojatno detaljno izrađene, improvizacija se često stapa s instrumentima, sve je unaprijed predviđeno, vrlo profinjeno, klasično. Može se čak reći, po mom osobnom sudu, da se osjeća europski stil pjevanja.


Nina Simone

Pijanistica, pjevačica, skladateljica, za mene toliko minimalistička u usporedbi s drugim jazzericama. Toliko drugačija u svom pristupu jazzu, bez obzira koji žanr je odabrala - blues, folk, gospel, standarde. Beskompromisno donosi svoj vlastiti izraz. Jedinstvena po glasu, interpretaciji koja bi mogla biti jazz-šansona ako uopće postoji taj termin, a ako ne postoji, onda je ona stvorila taj stil pjevanja.

Dee Dee Bridgewater

Za mene najbolja jazz pjevačica mlađe generacije je Dee Dee Bridgewater, koju ćemo imati prilike slušati ovog ljeta u Rovinju. Jazz vokal koji je nepredvidiv, šokantan, baš po mom ukusu. Svaka izvedba je neponovljiva, ovisi o trenutnom raspoloženju i inspiraciji ili čak kvaliteti pratećeg benda koji potiče improvizaciju. Njezin glas odbija svaki kliše i zadanu formu te dovodi publiku do iznenadne euforije količinom izbačene jazz emocije. Moj favorit!

Tekst: T.K.
Foto: Biljana Gaurina


Napišite komentar