Search

Što nam je otkrio frontmen benda Quasarr?

Što nam je otkrio frontmen benda Quasarr?

Razgovarali smo s Borisom Štokom

Tekst: Tina Kovačiček


Što nam je otkrio frontmen benda Quasarr? (фото 1)

Neki su bendovi jednostavno drugačiji. A riječki Quasarr je jedan od njih. Već prvim singlom "Ti" našli su se na vrhovima ljestvica, nakon čega su se i prvim albumom naziva Quasarr etablirali u društvu kvalitetnih hrvatskih bendova. Potvrda slijedi i drugim hvaljenim albumom "Propaganda" kojim zaokreću prema plesnijem zvuku i elektronici. Novi singlovi "Sjene" i "Ljubav" glasnici su dobrih vijesti, a to je treći album koji nam ponovno donosi neki nov i svjež Quasarr. Bio je to povod za kratki razgovor s karizmatičnim frontmenom Borisom Štokom.

Vaš posljednji singl kojim najavljujete treći album nastao je u duetu s Josipom Lisac koja se sjajno ukopila u Quasarrov glazbeni izričaj, ili Vi u njezin. Kako je odabir pao baš na Josipu Lisac?

Ideja se nametnula čim smo napravili pjesmu. Vjerujem da smo glazbeno slični po senzibilitetu, pa je odabir bio logičan. Josipa je suradnju odmah prihvatila i sve je prošlo u vrlo ugodnom tonu, spontano, kreativno i na obostrano zadovoljstvo. Mislim da se glazbom, aranžmanom i vokalima sve vrlo lijepo realiziralo.

Kako je prošlo snimanje spota za pjesmu "Ljubav" u režiji Radislava Jovanova Gonza?

Cijela ova priča zapravo je jedno ugodno druženje i kreativna suradnja, pa tako ni snimanje spota nije bilo ništa drugačije. Spot se snimao na lokaciji nekadašnje tvornice papira u Rijeci - Hartera, industrijskom prostoru koji se, po mojem mišljenju, vizualno odlično nadovezao na zvučnu sliku.

Miks za posljednju pjesmu napravio je Kevin Paul iz Londona. Hoćete li se uskoro predstaviti i inozemnom tržištu?

Kevin je miksao i prethodni singl "Sjene", pa smo na obostrano zadovoljstvo nastavili surađivati i na pjesmi "Ljubav". Inozemno tržište je svakako izazov i nešto o čemu razmišljamo. Zasigurni ćemo se okušati, ali takav pothvat uz dobre pjesme i produkciju zahtjeva odličnu pripremu, velika financijska sredstva i podršku. Sve u svoje vrijeme.

Što vam je bitno kod glazbe koju stvarate?

Uvijek postavljati nove izazove, istraživati i eksperimentirati aranžmanima, produkcijom... Vidjeti gdje su nam autorski dometi.

Autor ste i odličnih tekstova za Quasarr. Kada ste počeli pisati?

Hvala na komplimentu. Tekstove pišem isključivo za uglazbljivanje, što nameće formu. Ako se dobro sjećam, prvi pokušaji su bili negdje u srednjoj školi. Želja mi je biti ekspresivan i kreativan, a ne pametovati, pa zato izbjegavam pisati angažirane i politizirane tekstove. I nemam pjesničkih ambicija...

Kakvu glazbu privatno slušate?

Osobno sam imao raznih faza; od grungea, rocka, elektronike, akustike... ali uvijek je to nešto čime se mogu poistovjetiti, slične estetike. Volim poslušati soul pjevače koji imaju drskost, a ekspresijom izlaze iz "okvira", kao što su: Bowie, R. Murphy, S. Bassey, C. Mayfield, Vedder, Cornell, Sinatra, Cave, itd. Glazbeno su me odgojili Doorsi, Pearl jam, Moloko, Led Zeppelin, David Bowie, The Cult, Depeche Mode i mnogi drugi.

Što nam je otkrio frontmen benda Quasarr? (фото 2)

Jedno ste od karizmatičnijih novih lica na hrvatskoj glazbenoj sceni. Koliko mislite da je karizma važna za uspjeh benda?

Sigurno da je važna, jer bendu daje dodatnu osobnost. Ali vjerujem da bend Quasarr glazbom nudi puno više od karizme i da publika to zna prepoznati.

Čime će nas Quasarr u skoroj budućnosti iznenaditi?

Spremamo pjesme za novi album pa uskoro ulazimo u studio snimati. Imat ćemo i brojne koncerte (Karlovac, Pozitivan koncert u Zagrebu, Tuzla...), zatim gostovanja na Josipinom koncertu u Lisinskom i Beogradu. Također, bit ćemo dio baletne predstave "Pour homme et femme" riječkog HNK, autorice Maše Kolar - nešto što nam jako imponira i predstavlja veliki izazov.

Quasarr će nastupiti 30. studenog u zagrebačkom Domu sportova na devetom Pozitivnom koncertu uz Gorana Bareta i Majke, Urban&4 te S.A.R.S.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više