Search

Tegan and Sara: Najvažnije je imati mogućnost izbora!

Tegan and Sara: Najvažnije je imati mogućnost izbora!

Popularni kanadski indie pop duo po prvi puta u Zagrebu

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Foto: PR

Tegan and Sara

Kanadski indie pop duo Tegan and Sara trenutno su na europskoj turneji kako bi promovirale svoj iznimno uspješan posljednji album "Heartthrob" koji je već osvojio Sjevernu Ameriku, a Zagreb je bio jedna od stanica turneje. Simpatične blizanke oduševile su sinoćnjim koncertom u Tvornici kulture, a možemo i spomenuti kako su došle u pravo vrijeme s obzirom na aktualno referendumsko pitanje o definiciji braka. Naime, Tegan i Sara svojom su otvorenom seksualnošću miljenice gay svijeta i kao takve podrška svima u situaciji koja se trenutno dešava i kod nas. Mi smo se ipak fokusirali na njihovu glazbu te povodom njihovog prvog posjeta Zagrebu porazgovarali sa simpatičnom Sarom na vrhu jednog zagrebačkog hotela.

Iza vas je čak sedam studijskih albuma. Gdje pronalazite inspiraciju za stvaranje glazbe?

Kod mene se javlja ta potreba da svoje ideje i razmišljanja pretočim u melodiju. To postaje ovisnost: biti sposoban stvoriti melodije, slojeve, ideje, i nakon toga uključiti riječi u to. Umjetnik sam i imam tu potrebu cijelo vrijeme. I svaki put je to novo iskustvo u kojem beskrajno uživam. Tako da inspiracija, pretpostavljam, dolazi nanovo i nanovo iz tog osjećaja.

Koji je najbolji dio života jednog glazbenika?

Duboka satisfakcija u onome što radiš. Vjerovati istinski u to što radiš. Naravno tu su putovanja, upoznavanje divnih ljudi, i sve te stvari koje ti daju jedan pozitivan stav o tome što radiš i onda to voliš još više. Dobar je to život (smijeh).

Što čini savršen dan za tebe?

(smijeh) Ovisi. Kad smo na turneji, kao recimo danas - vani je sunce, mogu se probuditi u 11, ustajem, popijem kavu, razgovaram s ljudima, odradimo koncert. Sve je nekako lagano i klizi. Obožavam kada nastupamo, ali volim i komunikaciju s ljudima koje susrećemo putem.

Kakvu glazbu slušaš kada si kod kuće?

Volim uistinu raznovrsnu glazbu. Slušamo puno pop glazbe, hip-hopa, countryja...

Reci nam neke od svojih najdražih bendova?

Bend koji me jako inspirira su australski The Jezabels, zatim Savages koji su isto jako dobri. Postoji taj kanadski bend zvan Diana koji obožavam. Inspirira me sve što se događa danas s pop glazbom, a pogotovo sve ono što rade žene poput Alicije Keys, Katy Perry, Beyoncé. Odlična ženska energija.

Postoji li netko s kime biste voljeli surađivati u budućnosti?

Sa svima njima (smijeh). U svojim dvadesetima sam prolazila fazu kada sam bila vrlo specifična pri izboru. Danas mislim da bih voljela učiti od svakog.

Što znaš o Hrvatskoj?

Svaki dan posjećujemo neku novu državu, tako da na Wikipediji istražujemo najvažnije informacije. Opsjednute smo detaljima kao što su brojevi ljudi koji žive u zemlji, pojedinom gradu, kojim jezikom se govori. Oduševljava nas Europa zbog različitosti kultura. Neke zemlje su udaljene svega četiri sata, a toliko su različite, počevši od jezika. 

Tegan and Sara: Najvažnije je imati mogućnost izbora! (фото 1)

Imate li kakvu ohrabrujuću poruku za Hrvatsku? Ne znam da li ste upoznati s referendumskim pitanjem.

Jesam, čula sam sve o tome. S obzirom da sam iz Kanade, a mi smo pristojni, ne bih voljela nepoštovati običaje tradicionalnog braka, ali kao netko tko je gay i dolazi iz zemlje gdje je gay zajednica ozakonjena već više od deset godina, mogu samo reći da to može osnažiti zemlju. Koliko god da se ideja o braku mijenjala s vremenom, najbitnije je da svaka osoba ima pravo birati. Iako o braku kao ideji možemo različito razmišljati, bitno je svima dopustiti tu mogućnost. S više edukacije i prihvaćanja različitosti, kultura može samo cvjetati. Stoga razmišljajte pozitivno! I svakako ćemo pratiti kako će završiti.

Vjeruješ li u ljubav na prvi pogled?

Vjerujem u požudu na prvi pogled (smijeh). No, kao umjetnik vjeruješ da ti se život može promijeniti tako brzo, i na taj način.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više