Search

Predstavljamo vam novu generaciju hrvatskih glazbenica

Mlade kantautorice koje su nas osvojile


Predstavljamo vam novu generaciju hrvatskih glazbenica (фото 1)

Već neko vrijeme na hrvatskoj se sceni događa prava mala glazbena revolucija. U posljednjih par godina pojavilo se mnoštvo glazbenih programa koji su dali priliku mladim snagama. Tako je u Močvari prošle godine pokrenut program Začarana Močvara i u sklopu toga dvodnevni kantautorski festival, zatim zagrebački Muzej suvremene umjetnosti dobio je program MIMO koji petkom ugošćuje mlade glazbenike, u Booksi se redovito događa Škrabica pod vodstvom Adama Semijalca (poznatijeg kao Bebè Na Volè), a klubovi Soba i Retro također su mjesta gdje se bruse talenti. Glavne akterice ove male revolucije su mlade kantautorice koje su izazvale veliki interes publike i glazbenih kritičara. One su talentirane, originalne, stvaraju kvalitetnu glazbu, a pored talenta koji posjeduju užitak ih je i gledati na sceni. Odabrali smo pet nama trenutno najzanimljivijih kantautorica s hrvatske scene čija glazba ravnopravno može konkurirati imenima svjetske scene.

Lovely Quinces

Iza ovog imena krije se Splićanka Dunja Ercegović koja je, nakon što se pojavila na YouTubeu singlom "Wrong House", i u mjesec dana dobila preko 12 000 klikova, pokrenula veliko zanimanje za svojom glazbom. Trenutno radi na svom prvom albumu, a već ovog četvrtka, 9. svibnja, nastupa u Booksi u sklopu programa Škrabica.

Znala sam da ću se baviti glazbom kada... sam prvi put vidjela oca kako svira gitaru. Bila sam još mala, ali znam da sam se tada prvi put zaljubila u glazbu. Zahvaljujući mojim roditeljima, vjerujem da imam dobar ukus u glazbu. Najveća ljubav mi je bila prema jazz i blues glazbi.

Glazbenici kojima se divim... su Fiona Apple i Chan Marshall. One su mi bile pojam jakih žena koje sve doživljavaju tako duboko, ali uspijevaju ''profiltrirati'' to u nešto sasvim magično. One su mi inspiracija da sviram svaki dan i da se što više razvijam kao osoba i izvođač.

Ovih dana slušam... najviše Cat Power, Rodriguez, Tallest Man on Earth, Fiona Apple, Motorama, Beach House, We Were Evergreen, God Help The Girl, Joy Division, itd. Stvarno to ovisi najviše o raspoloženju, ne pokušavam se ograničavati, volim da je što raznovrsnije.

Queen of Sabe

Punim imenom Sabina Herman, Zagrepčanka je koja na sceni djeluje već nekoliko godina te oduševljava publiku svojim melodijama i mekanim, ugodnim glasom. Do sada je pisala isključivo na engleskom jeziku, a nedavno je predstavila i pjesmu na hrvatskom, "Tragovi".

Znala sam da ću se baviti glazbom kada... sam prvi put preslušala Pearl Jamov album "Ten".

Glazbenici kojima se divim... Eddie Vedder, John Frusciante, Tori Amos.

Ovih dana slušam... Sigur Ros, Bat for Lashes i stare grunge unplugged kompilacije.

Nina Romić

Glazbenica koja je itekako aktivna na domaćoj sceni. Kao ljubiteljica akustične svirke i intimnije atmosfere kreairala je kantautorski program Začarana Močvara, a prije toga bila je jedna od domaćica programa Škrabica u Booksi. U izdanju Aquarius Recordsa izdala je već dva hvaljena albuma (Daljine, 2010. i Ptice, 2012.), a singlom Bicikl najavila je i svoj treći studijski album.

Znala sam da ću se baviti glazbom kad... sam uzela gitaru u ruku i napisala svoju prvu pjesmu, prije skoro 15 godina s prva četiri naučena akorda. To je bio moment kada sam nesvjesno preusmjerila putanju svog kretanja do današnje točke i sretna sam što je baš tako ispalo. I da sam upravo tu gdje jesam.

Glazbenici kojima se divim... su oni koji mogu prenijeti na druge ljubav kroz svoju glazbu, glazbenicima s karizmom, i oni koji mogu putem malo riječi reći mnogo i potaknuti niz emocija kod slušatelja. Neki od njih za mene su Bob Dylan, Nick Drake, Elliott Smith, Jadranka Stojaković, Marissa Nadler, Woven Hand, Tom Waits, Izae... Ima ih mnogo.

Ovih dana slušam... malo, u trenucima predaha ili vožnje na biciklu. Iskreno, slušala sam ponajviše ono što mi je iPod shuffle svojevoljno odredio, dakle nije bilo ciljano preslušavanje određenog albuma; tu se našlo dosta Tomaža Pengova, i Pink Floyda, preko Chelsea Wolfe i Mark Lanegana, pa sve do Olovnog plesa i Stray Dogga.

Sara Renar

Kantautorica iz Zagreba, istovremeno je i diplomirana arhitektica. Njezinu su glazbu opisali kao spoj modernog bluesa, southern rocka i indie popa. Nedavno je izdala svoj hvaljeni debitantski album "Djeca" u izdanju Aquarius Recordsa, te okupila sjajne glazbenike oko sebe; na gitarama Luka Geček i Jura Geci, na basu Vanja Marin, na bubnjevima Goran Leka te Ante Prgin Surka na perkusijama i beatboxu.


Znala sam da ću se baviti glazbom kad… sam prva tri akorda naučila svirati na gitari u srednjoj školi. Nisam tad još točno znala što i kako, ali tad mi je već bilo jasno da će glazba zauzimati veliki dio mog života.

Glazbenici kojima se divim... Tom Waits, Lou Reed, David Byrne, Cat Power, PJ Harvey, Jack White, Franci Blašković, Toma Bebić, ma ih ih zaista mnogo. Pun je svijet divne glazbe i glazbenika od kojih se može stalno učiti

Ovih dana slušam... intenzivno Mayalesov "2", "Mein Kapital" Damira Avdića, "Push the Sky Away" Nick Cavea te preslušavam albume Fabrizia de Andrea čiju sam muziku nedavno otkrila.

Irena Žilić

U posljednje vrijeme dobiva samo hvalospjeve za svoj rad, a objavila je i EP "Days Of Innocence" u vlastitom izdanju. Sjajna mlada kantautorica oduševljava publiku svojim pop folk pjesmama, a možete ju čuti uživo 10. svibnja, u sklopu programa MIMO u MSU-u, a to znači da ćete ju moći gledati iz publike ili slušati u direktnom prijenosu na Radio Sljemenu ili putem live streaminga.

Znala sam da ću se baviti glazbom kad.. nije se dogodio točan trenutak, više niz okolnosti koje su me polako navele da se krenem više vezati uz glazbu.

Glazbenici kojima se divim… uključuju one koje stalno slušam/pratim (Melody Gardot, L. Marling, B. Howarda, A. Winehouse) ali i one kojima možda ne znam diskografiju tako dobro ali smatram da su uistinu s razlogom trajali, tj. traju (poput Beatlesa, Queena, Smithsa, Radioheada, Jack Whitea i dr.)

Ovih dana slušam... Haim, Majestic kanal, The Who, malo swinga preko 8tracksa... ljetno!

Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: PR, Marko Nakić (Nina Romić) 

Leave a comment

više