Search

Kundera kroz oči Urbana

Kundera kroz oči Urbana

Posveta djelu "Besmrtnost"


Dvanaest dana koje su Urban & 4 u travnju ove godine proveli na Žumberačkoj gori ispala je odlična odluka budući su se Riječani, na radost svih koji nestrpljivo očekuju nove pjesme, vratili s gotovim materijalom. U improviziranom studiju, u kući koja im je tih 12 dana bila studio i dom, snimljene su pjesme koje su uvrštene na novo izdanje "Kundera" (EP). Sam bend naglašava da im je ovakav način snimanja - svirajući uživo - bio puno humaniji i da su ovoga puta svjesno žrtvovali tehniku za emociju. 

Naslov izdanja, inspiriran je jednim od najvećih živućih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom "Besmrtnost" pa se taj lajt-motiv smrtnosti i ljudske nespremnosti na nju, kao nazivnik provlači kroz Kunderu.

Kundera kroz oči Urbana (фото 1)

Tekstovi, glazba, fotografije & art koncept omota skladno su spojeni. U naslovnoj pjesmi, ujedno i prvom singlu "Kundera" (Atom) događa se 'obračun' s atomima. Ako možemo raspolagati svojom imovinom, zašto ne bismo mogli napraviti i oporuku svojih atoma, ramišljati, maštati o njihovim mogućim putevima nakon što nas ne bude. Sljedeća pjesma "Fasum aga" (Ubrzanje) nastala je na temelju priče o čovjeku koji je vlastitom voljom ubačen u dimnjak,  koji vodi do neba, zbog životnih okolnosti kojih je svjestan, ali ih više ne može podnijeti. Pjesma "Dajem vuka" (Bach), kako je Urban objasnio u jednom od svojih tekstova objavljenih na blogu urban-izam, podrška je istospolnoj ljubavi nekih njemu dragih ljudi i mogli bismo joj dati predznak jedine angažirane pjesme na ovom EP-ju. U pjesmi "Kasno je za ljubav" (Ruske šume) slike su toliko snažne da je moguće da se u jednom trenutku, i nesvjesno, nađete na stražnjem sjedalu automobila i pasivno sudjelujete u priči glavnih aktera.

Kundera kroz oči Urbana (фото 2)

Na albumu Kundera autor se dotakao mnogih 'mračnih' i teških tema, ali istovremeno su Urban & 4 snimajući pjesme uživo postigli, kao balans, iznimno topao zvuk.Tekst: D.Š.

Foto: Milica Czerny Urban

Leave a comment

više