Traži

Glas koji vlada glazbenim ljestvicama

Glas koji vlada glazbenim ljestvicama

John Newman

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: Foto: Universal Music Hrvatska

Glas koji vlada glazbenim ljestvicama (фото 1)

Posljednji put kada smo oduševljeno uzviknuli "wooow" na sceni je stajala vladarica modernog soula Amy Winehouse. Ovog puta, na scenu je stao mlađahni Britanac John Newman koji već mjesecima vlada vrhovima glazbenih top lista. Iako su mu tek 23 godine iza sebe ima već dva hita koja su uvjerljivo zauzela prva mjesta britanskih ljestvica: "Feel the Love" nastao u suradnji s kolektivom Rudimental i njegov prvi samostalni singl koji je izašao ovog ljeta "Love Me Again". Njegov debitantski album "Tribute" koji je odmah uslijedio prošli je tjedan zasjeo na prvo mjesto najprodavanjijih albuma. 

Uspoređuju ga s već spomenutom Amy Winehouse, Adele ili pak soul majstorom Plan B-em, a John Newman nam donosi novi soul zvuk osvježen modernim utjecajima. Uvjerljiv, snažan, "zadimljen" soul glas njegov je adut za rasprodane koncerte kojih je sve više. Trenutno se nalazi na turneji po Velikoj Britaniji i ne prestaje oduševljavati svoju publiku. 

Singl uz kojeg naprosto ne možete mirno stajati, "Love Me Again", John je samostalno napisao i producirao te upisao sam sebe na listu trenutno najtalentiranijih mladih izvođača, a inspiracija tom hitu bila je bivša djevojka. Multitalentirani John počeo je svirati gitaru i pisati pjesme s 14 godina, a ubrzo je naučio snimati i producirati svoju vlastitu glazbu te se bavio DJ-ingom. Inspiraciju je pronašao u ranim izdanjima izdavačkih kuća Stax i Motown, što je nadogradio utjecajima Jamesa Browna i Princea te zvukom Black Keysa i pomiješao s malo Dangerous Mousea. Sve je tu, u zvuku Johna Newmana. No, ono što je ipak najvažnije njegov je moćan glas koji sve govori u njegovo ime.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više