Search

Najljepša poruka miru Johna Lennona

Najljepša poruka miru Johna Lennona

Sjećanje na velikog glazbenika


Na današnji dan, 8. prosinca, svijet se prisjeća lika i djela Johna Lennona. Osim što je bio vrhunski glazbenik, bio je čovjek koji je imao viziju kako bi cijeli svijet zaista mogao i trebao živjeti u miru. Bio je jedan od onih koji je svoju planetarnu popularnost želio iskoristiti za slanje poruke mira svijetu te dovoljno hrabar pričati o problemima tadašnjeg društva rastrganog ratovima diljem svijeta. Glazba ja bila njegova poruka kojom je želio postići mnogo više od puke slave.

Svoje glazbene početke bilježi u bendu The Quarrymen koji je osnovao s prijateljem koji ga je kasnije upoznao s budućim suradnikom Paulom McCartneyem s kojim kasnije osniva Beatlese. Uskoro nakon toga, Beatlesi će postati jedna od najpopularnijih grupa svih vremena. Njegovo djelovanje u grupi traje sve do 1970. godine, a nakon 1970. godine napušta Beatlese i kreće u solo karijeru, jednako uspješnu kao i s Beatlesima. No, ovog puta to odlučuje napraviti sa svojom ženom i srodnom dušom, koju su mnogi smatrali krivom za raspad grupe. John i Yoko Ono snimili su tri albuma John Lennon/Plastic, Ono Band i Imagine. Najvažnije pjesme iz tog perioda bile su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Stand by Me i Imagine koja je uvrštena među 500 pjesama svih vremena prema časopisu Rolling Stone.

Najljepša poruka miru Johna Lennona (фото 1)

Kobnog dana 8. prosinca 1980. godine njegov je život prekinut kada ga je ustrijelio poludjeli obožavatelj Mark David Chapman ispred zgrade Dakota u New Yorku gdje je živio s Yoko Ono. John Lennon bit će zapamćen kao glazbena legenda, a njegova pjesma Imagine ostaje poruka mira svim budućim generacijama.

"Zamisli da svi ljudi žive svoje živote u miru. Možda govoriš da sam sanjar, ali ja nisam jedini. Nadam se da ćeš nam se jednog dana pridružiti i da će svijet biti poput jednog tijela".

Kratki ulomak Lennonovog posljednjeg intervjua koji je dao 8. prosinca 1980. godine Daveu Sholinu, za radio postaju RKO Radio Network u San Franciscu.


Tekst: T.K.
Foto: Getty Images

Leave a comment

više