Search

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest

Povodom 150 godišnjice rođenja hrvatske i svjetske operne dive

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Foto: Muzej grada Zagreba

Znate li kako je, već generacijama omiljena švicarska čokolada Milka, dobila ime? Mnogi Hrvati rado će se složiti s lijepom pričom da je nazvana u čast jedne od najvećih svjetskih opernih diva svih vremena Milke Trnine, koja je bila Hrvatica. Iako ova verzija nije 100% potvrđena lijepo je u nju vjerovati jer Milka je svojim talentom obilježila hrvatsku i svjetsku glazbenu povijest. Sinoć je u Muzeju grada Zagreba, u čast 150 godišnjice rođenja slavne sopranistice, otvorena izložba "Milka Trnina - svjetska operna diva" na kojoj je izloženo preko 250 predmeta koji uključuju fotografije, kazališne kostime, plakate, crteže kazališnih kostima, memorabilije i osobne predmete. Doista impresivan i intiman presjek umjetnice koju pamte generacije.

Milka Trnina

Milka Trnina rođena je 19. prosinca 1863. u malom moslavačkom mjestu Vezišće između Ivanić-Grada i Kutine. Odgojena u Zagrebu, nakon završenog konzervatorija u Beču, debi je imala u Zagrebu 1882. u staroj kazališnoj zgradi na Gornjem gradu kao Amalia u Verdijevu "Čuvidskom plesu" ("Krabuljnom plesu") pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca koji je u to vrijeme ravnao operom. Po završetku školovanja krenula je u inozemstvo: Leipzig, Graz, Bremen, München, Bayreuth, London, New York, Boston itd.

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest (фото 1)

Milka Trnina u New Yorku; portret Milke Trnine s briljantnim brošem, darom cara Nikolaja II, München 1902. g.

Svojim nastupom u Moskvi 1896. osvojila je carsku obitelj. Na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom krunidbe cara Nikolaja II. po želji carice, Trnina je pjevala Izoldinu ljubavnu smrt, jednu od najljepših arija iz Wagnerove opere "Tristan i Izolda", a kao nagradu je dobila od cara veliki dijamantni broš ukrašen rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, a od carice briljantnu narukvicu.

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest (фото 2)

Nacrt za kazališni kostim Milke Trnine za ulogu Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi; kazališni kostim za ulogu Tosce

Voljeli su je i u dalekoj Americi gdje je u njujorškom Metropolitanu nastupila čak 79 puta. Njezin veliki obožavatelj i suvremenik bio je i Nikola Tesla koji je uživao u glazbi iz svoje stalne lože u Operi. Trnina se kretala u krugu ljudi koji su posjećivali Teslin laboratorij na Manhattanu, a družila se i s kulturnom elitom toga vremena: skladateljima, književnicima, pjevačima... U trenutku svog najvećeg vrhunca karijere 1906. godine morala je prekinuti karijeru zbog upale ličnog živca. Godine 1913. vratila se u Zagreb i nastavila baviti dobrotvornim radom. Tijekom karijere ostvarila je 65 uloga u više od 1200 nastupa, a obilježile su je uloge kao što su Wagnerova Izolda ("Tristan i Izolda"), Elizabeta u "Tannhäuseru" te Puccinijeva Tosca.

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest (фото 3)

Izložba u Muzeju grada Zagreba ostaje otvorena do 28. veljače, što vam daje puno vremena da se podsjetite na život i djelo glazbene ikone!

Hrvatska diva koja je obilježila svjetsku povijest (фото 4)

Milka Trnina kao Brunhilda u Wagnerovoj operi "Sumrak bogova", Milka Trnina kao Leonore u Beethovenovoj operi "Fidelio"

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više