Search

Koji su albumi obilježili ovo ljeto?

Koji su albumi obilježili ovo ljeto?

CocoRosie, Austra, David Lynch, Sigur Rós i drugi

Tekst: BURO.

U velikoj količini kvalitetne i nekvalitetne glazbe koja nam se servira svakodnevno, pokušali smo odabrati nekoliko albuma koji su obilježili ovo ljeto, a koji bi među čitateljima mogli pronaći svoju publiku. 

CocoRosie - Tales of a Grass Widow

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 1)

Nakon što su na nekoliko godina godina nestale sa scene, sestre Bianca i Sierra Casady snimile su jedan od svojih najboljih albuma "Tales of a Grass Widow". Zvuk koji prenose je dirljiv i pomalo naivan, iako se sestre pri tom kao i uvijek dotiču škakljivih tema, ali ovoga puta na malo prikriven način. Avangardni pop koji se ponekad miješa s hip-hop beatom i glasom dviju djevojaka. CocoRosie su odrasle i odlučile se za jednostavniji zvuk. 

These New Puritans - Field of Reeds

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 2)

Nakon prvog slušanja "Field of Reeds" postaje jasno da današnji These New Puritans koketiraju s eksperimentalnom glazbom puno više nego nekada. Troje Engleza koji su počeli karijeru s post-punkom, polako prešli na rock, ali ubrzo skrenuli s puta i snimili album orkestralne pop glazbe. Vrlo ambiciozan pothvat donosi dobre rezultate, a album će uspješno ozvučiti svaku tišinu. 

David Lynch - The Big Dream

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 3)

Vodeći nadrealist koji eksperimentira sa suvremenim filmom, u posljednje vrijeme se bavi snimanjem meditativne glazbe, čiji su isječci prepoznatljivi u njegovom drugom solo albumu. Lynch se igra raznim žanrovima - americanom i bluesom, evocirajući mračne pejzaže i jeku. Pjesme su spokojnije od prošlog albuma, lijepe i lirične, a jedna od najupečatljivijih je zasigurno ona snimljena s Lykke Li. Ako je Lynch i završio sa snimanjem filmova, onda ovo zasigurno nije loš pravac u kojem je krenuo.

Boards of Canada - Tomorrow's Harvest

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 4)

Bend Boards of Canada koji je 90-ih vladao scenom, konačno se vratio, iako su čak i najvjerniji fanovi odustali od čekanja. Nastavili su u istom tonu kao i prije tišine, kao da pauze nikada nije ni bilo. Bend koji je jedan od prvih koji je počeo eksperimentirati s elektronikom, implementira je i u novi album, te sve zbog čega smo Boards of Canada voljeli prije, možemo čuti i sada. 

Sigur Rós - Kveikur

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 5)

Bend Sigur Rós u posljednje vrijeme je prolazio kroz neke promjene. U eksperimentima sa zvukom dotakli su se elektronike, dok je bend prije snimanja albuma napustio klavijaturist. Možda su i promjene u sastavu kolektiva nadahnule promjene žanra, ali nikako nisu umanjile kvalitetu glazbe niti ono na što smo kod benda navikli. Oduvijek su kvalitetni dizajneri zvuka, što je vidljivo i na primjeru novog albuma.

Austra - Olympia

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 6)

Bend Austra jedno je od najvećih otkrića 2011. godine, a sada su snimili možda jedan od najboljih elektro-pop albuma ljeta. Delikatan beat i jednostavni zvukovi klavijatura stvaraju prekrasne pjesme. "Olympia" sadrži svojevrsnu intimnost i očarava izvrsnim melodijama te glasom glavne vokalistice.

Mount Kimbie - Cold Spring Fault Less Youth

Koji su albumi obilježili ovo ljeto? (фото 7)

Bend je 2010. godine objavio album "Crooks & Lovers" i otada su jedan od najsvježijih primjera nove britanske elektronike. "Cold Spring Fault Less Youth" je živa, slobodna i zanimljiva glazba. Mnogo vokala i živih instrumenata, a manje sampleova i matrica. Rezultat je pomalo romantičan album u duhu post-dubstepa, s mnogo osjećaja i lijepih melodija. 

Tekst: D.Č./L.B.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više