Search

Najbolje glazbene priče posljednjih godina

Najbolje glazbene priče posljednjih godina

Best Coast, M.I.A., Kanye West i drugi

Tekst: BURO.


Početkom tjedna Lana Del Rey predstavila je teaser za kratkometražni film "Tropico", koji je snimio Rick Rubin prema motivima njenih pjesama "Bel Air", "Body Electric" i "Gods and Monsters".

U iščekivanju premijere, prisjećamo se spotova slavnih glazbenika posljednjih nekoliko godina, koji su režirani poput kratkometražnih filmova i donose prave glazbene priče.

Best Coast - Our Deal / Režiser: Drew Barrymore

Uz potporu MTV-a, holivudska glumica Drew Barrymore neočekivano je režirala spot garage-pop benda Best Coast o naivnoj prvoj ljubavi. Drew je ušla u priču snimivši video s klasičnom grupom američkih tinejdžera, koji međusobno proživljavaju prva zaljubljivanja i odbijanja. Glavni par u videu prolazi kroz nesretnu ljubav, a među likovima našlo se nekoliko mladih holivudskih zvijezda - Chloe Moretz, Tyler Posey, Shailene Woodley i Miranda Cosgrove.

The Shoes - Time To Dance / Režiser: Daniel Wolfe

Mnogima nepoznata francuska grupa The Shoes uspjela je za snimanje svog spota pridobiti kultnog Daniela Wolfea koji je osmislio priču u stilu filma "Američki psiho". Glavnu ulogu u spotu ima još jedna zvijezda - Jake Gyllenhaal, koji utjelovljuje manijaka sa stilom.

The Golden Filter - Syndromes / Režiser: Kristoffer Borgli

Njujorški elektro-pop duet The Golden Filter nakon raspada je iza sebe ostavio zamjetan trag - očaravajuć kratkometražni film o lijepoj djevojci s posebnim moćima, u čijoj ulozi se našao norveški model Emma Aars, snimljen od strane Kristoffera Borglija. Sve pjesme benda prožete su sličnom umirujućom atmosferom poput one u spotu, a ovo je jedan od slučajeva kada vizual spota u potpunosti mijenja odnos prema glazbi.

M.I.A. - Born Free / Režiser: Romain Gavras

Skandalozan video francuskog režisera Romaina Gavrasa i britanske pjevačice M.I.E., agresivan je i smion protest protiv vlasti SAD-a te socijalne nepravde koju pronose drugim zemljama svijeta. Upravo se s takvim pogledom na svijet M.I.A. vratila u glazbene vode, a otada su su njeni stavovi postali još žešći. Prema radnji spota, američki vojnici se spremaju na genocid riđokosih ljudi, a izazvao je brojne kontroverze u javnosti.

Kanye West - Runaway / Režiser: Kanye West

Polusatno epsko renderiranje kultnog Kanyeovog albuma "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", započelo je medijsko uzdizanje njegovog genija. Kanye je sam režirao video, a paralelno je napisao sve pjesme za uspješan album. Raskošne scene spota za pjesmu "Runaway", pričaju priču o ženi-feniksu koja pada s neba u ruke Kanyeu, a prekrasan vizual videa donio je Kanyeu mnoge pohvale.

Flying Lotus - Until The Quiet Comes / Režiser: Khalil Joseph

Čini se kao da video ne govori ništa posebno - još jednu priču o životu u getu s oružjem uz podlogu crnačkog beata. No, stvar je u tome da to nije samo beat, nego glazbeni izražaj suvremene elektronike benda Flying Lotus. Njihovu nevjerojatnu glazbu prate kadrovi Khalila Josepha i donose potresnu priču, možda najbolju od svih ove godine.

Portugal. The Man - Sleep Forever / Režiser: Michael Reagan

Heroji američkog countryja cijeli kreativni vijek veličaju rodnu Aljasku gdje su odrasli svi članovi benda. Sada su odlučili rodnoj zemlji dati službenu pohvalu u vidu spota kojeg je snimio Michael Reagan. U svojih 11 minuta on uistinu pokazuje sve nepregledne ljepote Aljaske kako bi oduševio gledatelje njenom nadrealnom ljepotom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više