Search

Najbolje s dodjele nagrada Grammy

Najbolje s dodjele nagrada Grammy

Gotye, Fun, the Black Keys i mnogi drugi

Sinoć po našem vremenu, završila je 55. godišnja ceremonija dodjele diskografskih nagrada Grammy. Po čemu ćemo pamtiti ovogodišnju dodjelu? To će zasigurno biti po zvjezdanom povratku Justina Timberlakea na glazbenu scenu nakon osmogodišnje stanke, po broju zlatnih kipova koje je osvojila grupa the Black Keys, po počasti Bobu Marleyu, spektakularnim nastupima i mladim glazbenicima.

grammy2013event

Gotye & Kimbra

U kategoriji "Izdanje godine" (Record of the year) bili su nominirani:

The Black Keys, Lonely Boy

Kelly Clarkson, Stronger

Fun. ft Janelle Monáe, We are young

Gotye ft Kimbra, Somebody That I Used to Know

Taylor Swift, We Never Ever Getting Back Together

Pobjednik u ovoj kategoriji bila je pjesma koju smo slušali prošlo ljeto: Gotye ft Kimbra "Somebody That I Used to Know". Gotyeu je nagradu uručio sam Prince koji je i pročitao nominacije u ovoj kategoriji. Gotye je u svom govoru zahvale izjavio kako ne znaš što reći budući da mu je nagradu uručio pjevač čijoj se glazbi divio još kao dijete.

U kategoriji "Album godine" (Album of the year) bili su nominirani sljedeći izvođači:

The Black Keys, El Camino

Fun., Some Nights

Mumford & Sons, Babel

Frank Ocean, Channel Orange

Jack White, Blunderbuss

Sreća se nasmiješila britanskoj folk grupi čiji je album bio rasprodan u više od 600 tisuća primjeraka u prvih 10 mjeseci prodaje. Do današnjeg dana kupljeno je više od 1,7 milijuna albuma te grupe. Prema riječima glazbenika iz Mumford & Sons, ova je nagrada došla sasvim iznenada, budući da su do samog kraja vjerovali kako će pobjedu odnijeti grupa the Black Keys.

grammy2013event

The Black Keys

grammy2013event

Nominirani u kategoriji "Pjesma godine" (Song of the year) bili su:

Ed Sheeran, The A Team

Miguel, Adorn

Carly Rae Jepsen, Call Me Maybe

Kelly Clarkson, Stronger

Fun. ft Janelle Monáe, We Are Young

Palma prvenstva pripala je dvojcu Fun. ft Janelle Monáe. Njihov singl „We Are Young“, američki su kritičari proglasili najboljom pjesmom godine. Frontman grupe Nate Ruess našalio se da nije znao o čemu je mislio kada je pisao refren za pjesmu koja im je donijela ovu prestižnu nagradu. Frontman je i ironično dodao da kada se spot gleda u HD kvaliteti, itekako se može vidjeti da oni uopće više nisu tako mladi.

Posljednja kategorija unutar „velike četvorke“ bila je nagrada za "Najboljeg novog izvođača" (Best New Artist). Za nagradu su se borili sljedeći glazbenici:

Alabama Shakes

Fun.

Hunter Hayes

The Lumineers

Frank Ocean

I ponovno je trijumfirala grupa Fun.

grammy2013event

Najviše nade u kategoriji „Najboljeg novog izvođača“ polagalo se u Franka Oceana, no on je osvojio nagradu u kategoriji „Najbolji suvremeni urbani album“ (Best Urban Contemporary Album).

grammy2013event

Frank Ocean

grammy2013event

Kako bi preuzeli svoju nagradu, na sceni su se tri puta pojavljivali glazbenici iz grupe the Black Keys ("Najbolja rock pjesma", "Najbolji rock album" i "Najbolja rock izvedba godine"). Beyoncé je dobila nagradu za "Najbolju tradicionalnu R&B izvedbu“, Jay-Z i Kanye West za „Najbolju rap izvedbu“ i „Najbolju rap pjesmu“ te Drake za „Najbolji rap album.

Dodjela nagrada Grammy bila je, kao i uvijek, nezaboravni spektakl. Justin Timberlake na sceni se pojavio odjeven u stilu 20-ih godina prošlog stoljeća kako bi izveo svoju pjesmu „Suite& Tie“ (ft Jay-Z) i novu pjesmu „Push Your Love Girl“.

grammy2013event

Justin Timberlake

Jack White, nažalost, nije osvojio nagradu niti u jednoj od tri kategorije u kojima je bio nominiran, no svejedno je nagrađen velikim ovacijama publike za svoj nastup s grupama The Peacocks i The Buzzards. Na sceni se pojavila i Rihanna sa svojom pjesmom „Stay“, trojac Tom Morello, LL Cool J i Chuck D, koji su spektakl završili pjesmom „Whaddup“ te ulomkom iz pjesme „No Sleep Till Brooklyn“ legendarne grupe Beastie Boys.

grammy2013event

Jack White i Jay-Z

Posebnu pažnju zaslužuju i tribute izvedbe kojih je ove godine bilo dvije. U početku su se svi prisjetili glazbenika i glumca Levona Helma koji je lani preminuo od raka. U počast Levonu, sir Elton John, Marcus Mumford (Mumford & Sons), Brittany Howard (The Alabama Shakes), Mavis Staples i producent T Bone Burnett, udružili su snage i otpjevali pjesmu „The Weight“.

grammy2013event

Bruno Mars, Rihanna, Damian Marley

Tribute Bobu Marleyu obilježio je Bruno Mars svojom izvedbom pjesme „Locked Out of Heaven“, te zajednički nastup Stinga i Rihanne sa Ziggyjem i Damianom Marleyem u cover verziji pjesme „Could You Be Loved“.

Kritičari i publika su prezadovoljni. Predstoji nam dugo čekanje do sljedeće svečane dodjele, u godini za koju se nadamo da će biti glazbeno spektakularna kao i prethodna!

grammy2013event

Rihanna

Tekst: M.T./L.B.

više