Search

Južnjački blues na suvremen način

Južnjački blues na suvremen način

Willis Earl Beal

Tekst: BURO.

Istražujući novosti u glazbenom svijetu naišli smo na još jedno zanimljivo glazbeno ime. Radi se o uzlazećoj zvijezdi američkog soula i bluesa Willisu Earlu Bealu, kojeg su već mediji prozvali crnim Tomom Waitsom.

Willis Earl Beal dvadesettrogodišnji je glazbenik vrlo zanimljive životne priče: služio je u američkoj vojsci, bio otpisan zbog zdravlja, skrenuo s pravog puta i pobjegao u Novi Meksiko gdje se bavio sumnjivim poslovima, pjevao, slikao, svirao na instrumentima nađenim u smeću, snimao kako god je znao i ostavljao demo snimke na tuđim pragovima. Sve je to dovelo do današnjeg dana kada su među njegovim obožavateljima i James Blake i Mos Def (koji priprema snimanje filma o teškoj Willisovoj sudbini).

Njegove pjesme utjelovile su ono najbolje od južnjačkog bluesa i soula, čija je autentičnost potvrđena njegovim životom. Willis je snimio već dovoljno materijala i sve pjesme, koliko god prožete istim glazbenim pravcem, ipak uspijevaju zvučati drugačije. Ima uistinu upečatljivu snagu glasa koja pomiče mnoge i izaziva jake emocije, a cijeli se osjećaj nadograđuje instrumentima koje koristi.

willisearlbeal2

Teško je zamisliti kako takva teška glazba može pronaći široku publiku, ali kvalitetu Willisovog stvaralaštva je prepoznao izdavački mogul XL koji je svojevremeno bio label Radioheada i Adele. Ugovor je potpisan, a kako će se glazba Willisa razvijati i hoće li kompromitirati svoj stil vidjet ćemo uskoro.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više