Search

Najpopularniji rock bend današnjice stiže u Zagreb

Black Keys nastupaju na INmusic festivalu 2014.


Image: Foto: Danny Clinch

Nakon što su nedavno potvrđeni sjajni Pixiesi kao jedni od headlinera nadolazećeg INmusica 2014., objavljeno je još jedno veliko ime. Radi se o jednom od najaktualnijih, najtraženijih i najcjenjenijih imena današnje glazbene scene: The Black Keys! Ovi sjajni glazbenici višestruki su dobitnici prestižne glazbene nagrade Grammy i bit će jedni od glavnih izvođača devetog po redu INmusic festivala!

Početkom 21. stoljeća Patrick Darney i Dan Auerbach iznenadili su glazboljupce diljem svijeta uzbudljivom mješavinom bluesa, countrya, soula, boogiea i rock 'n' rolla. Dvojica prijatelja poznaju se još od ranog djetinjstva, a 1997. godine odlučili su početi stvarati glazbu zajedno. Ne radi slave, ne radi novca, nego radi glazbe. 

Keysi su inspirirani glazbom poput grupe Devo, Franka Zappe, bluesom, klasičnim rock 'n' rollom i motownom. Vatreno krštenje live nastupa dogodilo se 2002. godine u klubovima njihovog rodnog grada Akrona, nakon čega su vrlo brzo uslijedili nastupi diljem zemlje. Iste godine izašao je i debitantski album "The Big Come Up", a već 2003. godine i drugi album "Thickfreakness", a oba su imala odličan prijem kod kritike i publike. Inače, oba albuma su na kraju i producirana u istom podrumu gdje je sve i počelo.

Već 2004. slijedi treći album "Rubber Factory". Njihova slava raste iz godine u godinu, 2005. gostuju na Lollapaloozi, pojavljuju se u popularnom showu Conana O'Briena, a baza obožavatelja, među kojima su i poznati glazbenici poput Roberta Planta, Billy Gibbonsa, Thoma Yorkea i Johnny Greenwoda, povećava se rapidno. Nakon albuma "Magic Potion" pod producentskom palicom Danger Mousea, uslijedio je šesti album naziva "Brothers" koji je, blago rečeno, eksplodirao. Doživio je neviđen uspjeh na glazbenim ljestvicama i zaslužio je čak tri Grammy nagrade. Black Keys ne prestaju raditi i već 2011. izlazi "El Camino", nakon čega slijede prvi stadionski nastupi u karijeri ovog dvojca. Album "El Camino" i hit singl "Lonely Boy" s istog albuma nagrađeni su sa sa čak tri Grammy nagrade s istog albuma nagrađeni su sa sa čak tri Grammy nagrade. Black Keys su glazbeno obilježili početak 21. stoljeća i njihov nastup na INmusicu sigurno će se upisati u glazbenu povijest Zagreba i Hrvatske.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više