Search

Kuharice po kojima kuhaju generacije

Kuharice po kojima kuhaju generacije

Tamara Čimbur predstavlja klasike kulinarskog umijeća


Kao što već svi znaju - da bismo živjeli moramo jesti. Tako uzgojem, preradom i priređivanjem hrana dospijeva u kuhinju, te je umijećem, voljom i ljubavlju pripremamo za obrok. Našem organizmu potrebne su različite vrste namirnica od mesa, ribe, povrća, voća, mliječnih proizvoda i raznih žitarica kako bismo mogli zdravo živjeti. Čovjek je svojom voljom, snagom i umom osmislio kulinarski zanat. Kako je svijet napredovao,  razvila se i nauka o kuhanju. Počele su se pisati brojne kuharice kako bi čovjek što više naučio. Danas je kuhanje postalo pravo umijeće i trend. Kulinarstvo s pravom zaslužuje posebno mjesto u našem životnom obrazovanju i uvijek se može prenositi generacijama. Svaka kuhinja označava posebni način spravljanja jela. Od dobrih starih do novih modernih kuharica, po našem vam izboru donosimo vam top 5 najboljih kuharica. Odaberite neke od recepata, pročitajte savjete vrhunskih stručnjaka  i prepustite se kulinarskom putovanju, umijeću i užitku u hrani. U ovim ćete kuharicama naći prekrasne, zdrave i ukusne recepte za pripremu raznovrsnih jela.  

kuharice tradicionalne

Olga i Adolf Hess - ”Bečka kuharica”

"Bečka kuharica" spoj je tradicije i modernog doba. Svojim receptima prilagođena je modernom vremenu, a ušla je i u povijest kulinarstva. Bečka kuhinja je jedina kuhinja koja svoje ime nije dobila po državi ili pokrajini već po glavnom gradu Austrije. Slavna "Bečka kuharica" s tradicionalnim receptima trebala bi se nalaziti u svakom kućanstvu jer je ona posebna priča za sebe. Puna je izuzetno zanimljivih recepata od predjela do poznatih bečkih slastica. Bečku kuhinju je proslavio "bečki šnicl", Parmesanschöberlsuppe, Fiaker Gulas, Tafelspitz te nezaobilazna i čuvena Sacher torta - "zaherica". Zahvaljujući bogatoj povijesti raširena je po cijelome svijetu, a sastavni je dio i naše domaće kuhinje. U ovoj ćete kuharici pronaći slasna i ukusna jela rađena po domaćim recepturama, a poseban je naglasak stavljen na tipično bečko kulinarsko umijeće.

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

Mira Vučetić - “Suvremena prehrana i kuhanje"

Svima koji žele naučiti kuhati, kuharica Mire Vučetić prvi je i pravi izbor. Autorica brojnih domaćinskih priručnika i kuharica, u svom 45-godišnjem radu napisala je brojne knjige od “Domaćice u kuhinji” pa sve do “Zlatne knjige kuharstva”. Obiluje receptima, kako količinom tako i raznovrsnošću istih. Knjige su doživjele brojna ponovljena izdanja. Kuharica je napisana  prvenstveno za uspješnije i manje uspješnije domaćice i njihovu umjetnost kuhanja. Također je predstavljen i izbor ideja za pripremu i prezentaciju svečanijih događanja u obitelji.

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

Stevo Karapandža - ”Moji najdraži recepti”

Stevo Karapandža, “Maestro di cucina”, nakon 25 godina je napisao novu kuharicu pod nazivom “Moji najdraži recepti” u kojoj je modernizirao svoje stare recepte. Predstavnik je tradicionalne i klasične kuhinje, a u novoj kuharici otkriva veliki izbor slastica i specijaliteta koji su obilježili njegovu 40-godišnju karijeru. Danas je vlasnik restorana “Sonne” koji se nalazi u Švicarskoj, a uvršten je i u prestižan Michellinov vodič. Zavirite i vi u njegovu novu kuharicu i naučite male tajne velikog majstora kuhinje!

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

Nikica Gamulin-Gama “Hrvatska kuharica”

Mjesto među najboljim kuharicama zasigurno zaslužuje jedna od najprodavanijih hrvatskih kuharica jednog od medijski najeksponiranijih kuhara Dalmacije: “Hrvatska kuharica” Nikice Gamulina-Game. Nikica nas je prerano napustio ostavivši iza sebe puno kuharskih knjiga koje na moderan i jednostavan način uvode čitatelje u svijet kuhinje. Uz pregršt majstorskih savjeta Gama prikazuje kako što bolje skuhati jelo na najjednostavniji način. Kuharica sadrži više od 350 provjerenih hrvatskih recepata u čijoj će raznovrsnosti  uživati svi ljubitelji kuhinje. 

kuharice tradicionalne

“Mediteranska kuharica”

I na kraju nikako ne možemo izostaviti mediteransku kuharicu, jednu od najzdravijih kuharica koja se razvila u krajevima uz obalu Mediterana. Mediteranska prehrana je većinom niskokalorična i pogodna za zdravlje budući da su sve namirnice zdrave te prevladavaju začini, a temelji se na maslinovom ulju. Posebnost je i to da se uglavnom koriste biljna, a ne životinjska ulja. Slobodno možemo reći kako je ovo kuharica za uravnotežen i zdrav način života. Raznovrsnost okusa, aroma te rapsodija boja i zajedničke karakteristike uz posebnosti svakog kraja, glavne su odlike mediteranske kuhinje. Mediteranska kuhinja napredovala je u novije vrijeme i polako osvaja svijet dobrog kulinarstva.

kuharice tradicionalne

kuharice tradicionalne

 

Tekst:Tamara Čimbur 
Foto:Roko Bahat

Stevo Karapandža-Moji najdraži recepti, Profil Multimedija i Mediteranska kuharica, Znanje.

Zahvaljujemo A&A Interioru na pomoći pri realizaciji ovog priloga.

Leave a comment

više