Search

Ekranizacije Hobita - Kratka povijest uspjeha i neuspjeha

Ekranizacije Hobita - Kratka povijest uspjeha i neuspjeha

U kinima izašao prvi dio ekranizacije romana J. R. R. Tolkiena

Tekst: BURO.


hobbitknjigafilm

Hrvatski obožavatelji filmske trilogije „Gospodar prstenova“ prošli su tjedan, nakon gotovo 10 godina, mogli pogledati još jednu ekranizaciju kultne knjige J. R. R. Tolkiena - „Hobit: Tamo i opet natrag“. Prema Tolkienovom majstorskom djelu snimljena je trilogija: „Hobit: Neočekivano putovanje“ (prosinac 2012.), „Hobit: Smaugova pustoš“ (prosinac 2013.) i „Hobit: Tamo i opet natrag“ (srpanj 2014.). „Hobit“ je fantastični roman ponajprije napisan za djecu koji je ubrzo postao i svojevrsnim književnim uvodom u Tolkienovo remek-djelo, trilogiju „Gospodar prstenova“.

Glavni lik, simpatičnog Bilba Bagginsa, glumi Martin Freeman, gledateljima poznat po ulozi doktora Watsona u britanskoj seriji „Sherlock“. Međutim, u filmu se pojavljuju i svima dobro znani likovi iz „Gospodara prstenova“: Ian McKellen kao Gandalf, Cate Blanchett kao Galadriel, Orlando Bloom kao Legolas i mnogi drugi. Bilbo tako, ne svojom voljom, postaje sudionik epskog putovanja čiji je cilj oslobođenje Erebora, kraljevstva patuljaka, koje je zauzeo zmaj Smaug. Njegovi su suputnici čarobnjak Gandalf Sivi te trinaestorica patuljaka koje predvodi legendarni ratnik Thorin Oakenshield. Putujući opasnim stazama, neobična skupina dolazi u Wildlands gdje žive orci, divovski patuljci i čarobnjaci. Tijekom svog putovanja, Bilbo Baggins pronalazi sudbonosni prsten „šarmantnog“ Golluma o kojem smo čitali i u naredne tri knjige.

U naša kina film je stigao u tri formata: 2D, 3D i u potpuno novom, „48K“ formatu koji je ostvaren pomoću HFR snimanja (48 sličica u sekundi umjesto uobičajenih 24).

Roman J. R. R. Tolkiena „Hobit: Tamo i opet natrag“ objavljen je 1937. godine i odmah je po izdavanju postigao ogroman uspjeh. Priča o junaku hrabrog srca koji usprkos svemu želi ispuniti svoj zadatak, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

hobbitknjigafilm

Prvi pokušaj ekranizacije slavnog romana ostvarili su A. Rankin i J. Bass kada su 1977. godine predstavili istoimeni animirani film koji je potom osvojio nagradu Peabody (nominiran je i za nagradu Hugo koja je te godine pripala Lucasovim „Ratovima zvijezda). Bilo je još nekoliko pokušaja ekranizacije romana „Hobit“, međutim svi su završili neuspjehom. Od popularnijih adaptacija vrijedi istaknuti video igrice „The Hobbit“ iz 1982. i 2003. godine.

hobbitknjigafilm

hobbitknjigafilm

Crtić Hobbit iz 1977. godine

Isto se dogodilo s trilogijom „Gospodar prstenova“. Snimljeno je mnoštvo crtića, dizajnirane su brojne video igrice, no nitko se nije odlučio za grandioznu filmsku adaptaciju. Za projekt se čak počelo govoriti kako ga je potpuno nemoguće ostvariti. Međutim, 1997. godine započela je potraga za studijem koji bi film producirao, a kao redatelj odabran je, sada već kultni, Peter Jackson.

Sva tri Jacksonova filma postigla su vrtoglav uspjeh. Ukupna zarada od distribucije premašila je iznos od tri milijarde dolara. Filmovi su nagrađeni brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i prestižnih 17 Oscara te Zlatnim globusima, Saturnom, nagradom MTV Movie Awards i nagradom BAFTA. Sudeći po činjenici da su u Sjedinjenim Američkim Državama pustolovine Bilba Bagginsa u samo jednom vikendu prikazivanja zaradile 84,8 milijuna dolara pobijedivši tako i film „Ja sam legenda“ (77, 2 milijuna dolara) i dugo očekivani treći dio trilogije „Gospodar prstenova: Povratak kralja“ (73,3 milijuna dolara). Ukoliko to već niste učinili, preporučujemo vam da odmah rezervirate kartu u vašem omiljenom kinu i postanete dio pustolovine simpatičnog Bilba Bagginsa i njegove družine.

hobbitknjigafilm

hobbitknjigafilm

hobbitknjigafilm

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više