Traži

Veličanstvena petorka

Veličanstvena petorka

U kojim će knjigama uživati Grgo Zečić za vrijeme zimskog odmora?

Tekst: BURO.


Veličanstvena petorka (фото 1)

Svima nama koji se na dnevnoj bazi bavimo modom potrebne su dvije egzistencijalne stanke godišnje kako bi izvršili modnu detoksikaciju i barem na dva tjedna potpuno ignorirali apsolutno sve oblike modnih časopisa, trendova ili Style.com-a. Prosinac i kolovoz dva su mjeseca uvijek pomno rezervirana za odmor od posla, odnosno odmor od mode. Daleko najbolji bijeg od svega su knjige i pritom ne mislim na one digitalne verzije dostupne preko iPada i raznih drugih tableta. Ciljam na dobre, stare knjige koje se s vremenom poderu ili skupe prašinu čekajući da ih napokon otvorite i pročitate. Moje zlatno pravilo kaže kako za vrijeme svakog odmora moram pročitati minimalno pet knjiga, a taj ritual događa se na svakodnevnoj bazi prije spavanja ili za vrijeme doručka. Iako ne mogu uvijek pobjeći od modne tematike, pokušavam se orijentirati na aktualne naslove ili pak biografije onih ljudi koji me uvijek iznova fasciniraju.

Biografije su čarobna stvar u svijetu knjiga, pogotovo autobiografije jer vam dopuštaju uvid u cijeli životni i radni vijek pojedinih junaka. Najveći problem tijekom godine je taj što za knjige uglavnom nemamo vremena. Imamo vremena za dnevne novine, časopise i internetske portale, ali potpuna posvećenost knjizi je luksuz koji si rijetko tko može priuštiti. Hvala Bogu, tu su uvijek oni beskrajno dugi prekooceanski letovi, ali čak ni za vrijeme njih ne možete misliti o pojedinom djelu koliko se morate koncentrirati na sljedeći posao ili nadolazeće snimanje. Upravo zato, ovih dana, dok se pakiram za svoj trotjedni zimski odmor, s posebnim veseljem pakiram desetak knjiga od kojih su neke od njih dugo čekale svoje red. A tko je dospio u moju božićnu top 5 listu?

A MEMOIR, Grace Coddington

Veličanstvena petorka (фото 2)

Najočekivanija autobiografija novije modne povijesti zapravo izuzetno malo govori o modi. Memoari kreativne direktorice američkog Voguea i živuće legende posvećeni su njezinom odrastanju i školovanju u samostanu, ludim 60-ima i zabavama koje su se priređivale u St. Tropezu, prvom braku s bogatim ugostiteljem Michaelom Chowom i brojnim drugim anegdotama koje nikad prije nisu bile otkrivene. Jedno cijelo poglavlje posvećeno je Anni Wintour, a posebno poglavlje odaje hommage Graceinoj najvećoj ljubavi: mačkama. Uz zvuk pucketanja vatre iz kamina i večernju porciju toplog punča, ova narančasta knjiga bit će moja najbolja prijateljica na skijanju.

DIANE ARBUS, Patricia Bosworth

Veličanstvena petorka (фото 3)

Život jedne od najutjecajnijih fotografkinja u povijesti bio je isprepleten usponima i padovima koji su Arbus tjerali u bijeg - bijeg u kojem se fascinirala “neobičnim ljudima” koji su zbog svog izgleda ili posla oduvijek bili na margini društva. Njezini portreti divova, blizanaca, umirovljenika u kolicima simboliziraju zapanjujuću snagu uznemirujuće fotografije nastale sasvim suptilnim procesom. Novinarka Patricia Bosworth detaljno opisuje njezino odrastanje u elitnom djelu Manhattana, buran i strastven brak s Allanom Arbusom, ali i snažnu umjetničku atmosferu koja je vladala mračnim New Yorkom za vrijeme 60-ih godina.

WHEN MARINA ABRAMOVIC DIES, James Westcott

Veličanstvena petorka (фото 4)

Otkriti jednu od najprovokativnijih konceptualnih umjetnica XX. stoljeća nemoguće je putem samo jedne biografije, ali u ovom slučaju James Westcott pruža prilično zadovoljavajući uvid u njezin život i rad. Preko četiri desetljeća Marina ostavlja bez daha svojih performansima koji su često na rubu zdravog razuma. Nekoliko puta je umalo izgubila život, dopustila je publici da ju reže, muči, čupa… Njezin nastup na Venecijanskom Bijenalu 1997. godine pod nazivom “Balkan Baroque” jedan je od najvažnijih performansa u suvremenoj umjetnosti koji joj je iste godine osigurao Zlatnog lava. Iako je rođena u Srbiji, Marina se danas naziva Crnogorkom, a u knjizi možete saznati sve o njezinim ranim danima u Beogradu i Zagrebu gdje je završila Umjetničku akademiju.

LIGHTNING PEOPLE, Christopher Bollen

Veličanstvena petorka (фото 5)

Debitantski roman jednog od urednika američkog izdanja časopisa Interview zapravo je obdukcija zastrašujućeg anksioznog života na modernom Manhattanu. Koliko izgubljenih duša i nesretnih sudbina stane na minijaturni otočić najbolje zna glavni lik Joseph Guiteau, glumac koji se doselio na Manhattan s dalekog Srednjeg Zapada. Okružen demonima vlastite prošlosti i surovim preživljavanjem na najokrutnijoj pozornici na svijetu, Joseph nam otkriva sve ono što se bojimo znati kada je riječ o smrtnosti.

NEWTON’S ILLUSTRATED Vol.1 – Vol.4, Helmut Newton

Veličanstvena petorka (фото 6)

Iako se ne radi o biografiji ili romanu svaka fotografija u ovoj nevjerojatnoj monografiji priča vlastitu priču koja bi bez problema mogla napuniti nebrojne stranice papira. Veliki Newton je izdavao vlastiti, avangardni i provokativni časopis u kojem je objavljivao sve one fotografije kojih su se urednici previše bojali. Rapsodija seksualnosti, erotike i mraka osvaja svojom karizmom na prvi pogled. U sklopu ove monografije spojena su sva četiri izdanja njegovog “magazina” obilježenog toliko obožavanom crno-bijelom fotografijom i Newtonovim amazonkama koje svojom pojavom izazivaju divljenje, baš poput renesansnih skulptura. 

Tekst: Grgo Zečić
Foto: Privatni album

Napišite komentar