Search

Život kao kazalište u novoj ekranizaciji Ane Karenjine

Život kao kazalište u novoj ekranizaciji Ane Karenjine

„U kući Oblonskih bilo je sve poremećeno“

Tekst: BURO.


anakarenjinakeira

„Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način. U kući Oblonskih bilo je sve poremećeno“. Tim rečenicama, danas gotovo krilaticama, započinje roman Lava Tojstoja „Ana Karenjina“. U veljači sljedeće godine i hrvatska će publika moći pogledati premijeru istoimenog filma snimljenog prema motivima romana u režiji engleskog redatelja Joea Wrighta („Ponos i predrasude“, „Okajanje“).

Ekranizacija svjetski poznate knjige pripovijeda priču o tragičnoj ljubavi udane Ane Karenjine i mladog časnika Vronskog. Supružnike Karenjin glume Jude Law i Keira Knightley, scenarij je napisao slavni Tom Stoppard („Zaljubljeni Shakespeare“, „Vatel“), a zanimljiva je i činjenica kako je cjelokupna priča o životu carske Rusije sada postavljena u napušteno kazalište kako bi se pokazao lažni i često hinjeni sjaj aristokratskog društva. Ana Karenjina u braku je s Aleksejem Karenjinom, perspektivnim političarom koji je od nje stariji dvadeset godina. Na balu u Moskvi Ana se upoznaje s mladim Aleksejem Vronskim ambicioznim časnikom velikih potencijala te među njim trenutno bukne razarajuća strast. Ljubav između emocionalno ranjive Ane i zavodnika Vronskog prijeti uništenju njihovih sudbina dok Karenjin pokušava sve kako bi spasio svoj brak. Društvo osuđuje njihovo ponašanje, a kada strast između njih zamre, Ana shvaća da je izgubljena i u očaju se baca pod kotače vlaka.

anakarenjinakeira

Keira Knightley na premijeri filma "Ana Karenjina" u Londonu (rujan) te u New Yorku (studeni)

Svjetska premijera filma održala se još 7. rujna, a na stranici IMDB (najveće svjetske baze podataka o filmovima), ocjena novog filma s Keirom Knightley iznosi 7.1 od 10. Rezultat se u mnogočemu još može promijeniti budući da će se posljednja premijera održati u Danskoj, tek u svibnju 2013. godine. Sličnu ocjenu imaju filmovi poput „Ja sam legenda“, „99 franaka“, „Penelope“ te „Sjećanja jedne gejše“. No, moramo priznati, već se dugo nismo veselili nekom filmu kao što se veselimo novoj ekranizaciji Ane Karenjine.

anakarenjinakeira

anakarenjinakeira

Aleksej Karenjin (Jude Law)

anakarenjinakeira

Aleksej Karenjin (Jude Law) i Ana Karenjina (Keira Knightley)

anakarenjinakeira

Ana Karenjina (Keira Knightley) i Aleksej Vronski (Aaron Taylor-Johnson)

anakarenjinakeira

Aleksej Vronski (Aaron Taylor-Johnson)

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više