Search

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović

O posljednjoj knjizi, junakinjama svojih knjiga, inspiraciji, bajkama...

Tekst: BURO.


Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović (фото 1)

Književnica Milana Vlaović svojim prvim romanima zadobila je povjerenje književnih krugova i ljubitelja suvremene proze, a pred njom je njezina treća knjiga "Rašeljka i druge žene". Iznova nas osvaja svojim decentnim šarmom koji se preslikava i na njezin stil pisanja, zbog čega s užitkom čitamo njezine uratke. Jedna je od prvih čitateljica portala Büro 24/7 i jedna od onih koja nam je davala svoju podršku od samih početaka, i zbog toga nam je još draža. Evo što je za Büro 24/7 podijelila o svojoj novoj knjizi, inspiraciji i što vam predlaže kao izvrsno ljetno štivo!

Nedavno ste se vratili iz Sarajeva, s Ja BiH festivala. kako je bilo?

Da, promovirala sam novu knjigu i jako sam zahvalna ljudima iz organizacije festivala koji su me pozvali. Sarajevo je grad koji u posljednje vrijeme imam priliku češće upoznati, druženja i obilazak svaki put predstavljaju veliko zadovoljstvo. Ugodno me iznenadilo što sam otkrila da i tamo imam čitatelje.

Što vas je potaklo na pisanje posljednje knjige "Rašeljka i druge žene"?

Potakla me galerija događaja i likova koji su čekali da izađu van, koloplet života koji je ostao iza mene, zapisan u sjećanju dovoljno živo da ga bez poteškoća rekonstruiram.

Koliko ostajete vjerni stvarnosti u svojim knjigama?

To nije dokumentaristička nego literarna stvarnost, a one se razlikuju baš po tome što ovu potonju ipak kreira onaj tko je knjigu napisao. Kao kad o istome događaju slušate iskaze tri različite osobe, pa shvatite da ga nimalo jednako ne opisuju, svatko je, naime, u ono što se dogodilo kroz interpretaciju ugradio dio sebe.

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović (фото 2)

Inspiriraju vas žene i ženske sudbine?

Moram priznati da su mi žene psihološki složenija i interesantnija bića. Nimalo kroz ovu izjavu ne podcjenjujem muški rod, mislim da je ženska kompliciranost i složenost donekle i društveno uvjetovana. Muškarci žive puno više u skladu sa svojom prirodom, ženama je društvo nametnulo više razloga za licemjerje i neiskrenost, strah i obzire, koje one prakticiraju u prvom redu prema sebi, a onda i prema drugima. Upravo iz tog razloga žene su literarno zahvalnije od muškaraca.

Jesu li vaše žene junakinje na kraju?

Sve su one borci za preživljavanje, nekima ide bolje i lakše, a nekima teže. Imam razumijevanja za njihove probleme.

Postoji li bajka koju ste najviše voljeli kao mala?

Voljela sam "Ježevu kućicu", koja zapravo nije bajka i "Kameni cvijet", knjigu bajki ruskog pisca Pavela Bažova.

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović (фото 3)

Najdraža knjiga uz koju ste odrasli?

Zamarovsky "Junaci antičkih mitova", čitala sam je toliko da sam u jednom trenutku, sa 7 ili 8 godina znala napamet cijelu knjigu. Bilo je dovoljno otvoriti stranicu i reći ime junaka, a ja bih onda krenula. Žao mi je što sam to znanje izgubila, pa se danas sjećam samo imena glavnih junaka i bogova.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?

Mogla bih sada reći da su mi najveći uspjeh moja djeca, ali mislim da je nepravedno i plitko djecu proglašavati uspjehom. Djeca su puno više od toga. Uspjehom smatram što živim po svojim mjerilima. 

Što vas može razljutiti?

Nepravda, zloba, nepoštenje, primitivizam. Ovo posljednje je u našem društvu naročito tolerirano.

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović (фото 4)

Bez čega ne možete živjeti?

Ne postoji ništa bez čega ne bih mogla. Ali postoje oni bez kojih bi bilo prilično nepodnošljivo.

Kako zamišljate savršen ljetni dan?

Hladovina velikog drveta, ležaljka i knjiga, pogled na pučinu, ugodno društvo i isključen mobitel.

Hoće li se ostvariti ovog ljeta?

Ja se toplo nadam.

Knjiga koju preporučujete kao ljetno štivo?

Ovoga ljeta posvetit ću se knjigama koje zbog obaveza nisam stigla pročitati, pa preporučujem samo one pročitane. Prvo što mi pada na pamet jesu knjiga priča, Alice Munro, "Ljubav, služba, družba, prošnja, brak", a ako volite romane Milan Milišić "Oficirova kći."

Büro 24/7 intervju: Milana Vlaović (фото 5)

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Goran Čučković 

Leave a comment

više