Traži

Knjige na stolu Hugha Lauriea

Knjige na stolu Hugha Lauriea

Književnost po ukusu dr. Housea


"Špijun koji je došao iz hladnoće", John Le Carré

Ne postoji puno stvari koje su tako lijepe kao dobro napisani triler. Ovaj roman, možda najrealističniji od svih romana koji se bave tematikom hladnog rata, opisuje putovanje Aleca Leamasa, špijuna kojeg su živog spalili na njegovoj posljednjoj misiji iza željezne zavjese. Knjiga je napisana matematičkom simetričnošću i preciznošću na kojoj bi mogao pozavidjeti i sam Johann Sebastian Bach koji je, kako je poznato, napravio matematičku analizu glazbe.  I dan danas osjećam trnce kada se sjetim rečenice iz romana: „I odjednom, sa zastrašujućom jasnoćom čovjeka kojeg su tako dugo obmanjivali, Leamas je shvatio užas ovog trika“.

Knjige na stolu Hugha Lauriea (фото 1)

"Čast obitelji Wooster", Pelham Grenvill Wodehouse

Upravo je ovom knjigom započela moja ljubavna veza s Wodehouseom. U posljednjih nekoliko godina čini mi se da su se pametni muškarci i žene više-manje složili oko činjenice da P. G. Wodehouseu u svijetu fantastične književnosti nema premca. U ovoj priči-bajci bogati, no ne i prepametni mladić po imenu Bertie Wooster i njegov sluga Jeeves pokušavaju nabaviti posudu za vrhnje u obliku krave za muža Bertieve tete. Zvuči pomalo smiješno, zar ne?  Prije nego započnete čitati ovaj roman dat ću vam jedan savjet: za vrijeme čitanja nemojte piti mlijeko na javnim mjestima — postoji realna opasnost da ćete se ugušiti od smijeha. Ma uostalom, što ja to govorim? Teško da će vam pasti na pamet piti mlijeko na javnim mjestima. To sam samo ja toliko čudan… Dođe mi velika želja za mlijekom svaki put kada čitam ovu knjigu.

Knjige na stolu Hugha Lauriea (фото 2)

"Darwinova opasna ideja", Daniel C. Dennett

U ovom se romanu Dennett bavi Darwinovim idejama s filozofskog i logičkog gledišta, a ne biološkog kako bi se to od Darwina očekivalo. Knjiga govori o tome da ukoliko uistinu želimo znati koja je naša uloga u ovom svijetu trebamo potražiti odgovore u Darwinovom radu. Vjerojatno mislite kako možete shvatiti vrijednost Darwinovih istraživanja i njihov utjecaj na ljudski život i ljudske misli. I baš tu Dennett pokazuje kako se u svojim razmišljanjima nalazite tek na prvom katu veličanstvenog nebodera. Ma divota!

Tekst: M.T./D.Š.

Napišite komentar