Search

Književne junakinje koje su osvojile Milanu Vlaović

Likovi koji su ostavili moćni trag u Milaninom sjećanju


milana vlaović

Milana Vlaović, diplomirana novinarka, kolumnistica, spisateljica, tekstopisac i skladateljica oduševljava publiku, ali i struku. Za njezin roman ''Bomboni od meda'' koji je izašao 2011. godine, rečeno je kako je jedan od najboljih romana suvremene hrvatske proze posljednjih godina. Milana nam je otkrila koje su književne junakinje ostavile moćni trag u njezinom sjećanju. Među njima su izuzetne, odvažne i hrabre žene, pjesnikinje, žene koje za ljubav gaze čak i svoje ideale te jedna plavuša. Ukoliko neku od navedenih knjiga još niste pročitali, naš je savjet da je obavezno stavite na popis knjiga za ovo ljeto!

Patty Berglund („Sloboda“, Jonathan Franzen)

Ako volite Dostojevskog, ne možete ignorirati Franzena, a da je njegovo poznavanje ljudske psihologije ravno Dostojevskom, vidi se upravo po liku Patty. Što jedan sredovječni američki pisac može znati o problemima jedne izuzetne žene koja nikada nije razriješila konfliktan odnos iz djetinjstva, koja se udala mlada, a da pritom ni sama nije znala navesti prave razloge takve odluke? Žene koja je pokušala biti dobra majka, no bez vlastitog životnog primjera, teško da je takvom i mogla postati. Što zna o krizi srednjih godina i sredovječnih brakova, o prevarama i iluzijama koje moramo srušiti da bismo spoznali što je jedino što vrijedi u našim životima? Franzen o tome zna sve i poklonio nam je Patty.

sloboda

Savannah Wingo („Gospodar plime“, Pat Conroy)

Pjesnikinja, na rubu ludila, pokušala se po drugi put ubiti. Takvu je upoznajemo na početku romana i pratimo njezin život kroz naraciju autoričina brata. Krhka duša zarobljena je u zločinu koji je počinjen negdje u ranom djetinjstvu uz rijeku. Odvažna i hrabra kći perfekcionističke i hladne majke, svoju bol izražava stihovima, a preko njih se osvećuje i pravda svijetu, za sve ono što jest ili možda nije učinila. Saga o američkom jugu i obitelji Wingo, dirljiva i puna mirisa, okusa rakova i školjki, nikada ne bi bila tako bogata bez ovog predivnog ženskog lika.

gospodar klime

Aglaja Ivanovna Jepančina („Idiot“ F.M.Dostojevski)

Bilo se teško odlučiti između dvije glavne junakinje ruskog velikana, jer je Nastasja Filipovna u prvom čitanju privukla moju veću pozornost i naklonost. Kako se ovaj roman ne može pročitati samo jedanput, u idućim mi se čitanjima kao miljenica nametnula inteligentna, odvažna, razborita Aglaja. Kako i ne bi, kad je spremna, na sebi svojstven i duhovit način, pogaziti sve tabue i iskazati prezir prema licemjerju društva u kojem živi. U Aglajinom je srcu više odvažnosti i hrabrosti, nego li u srcu ijednog muškarca iz njezine blizine. Kao i Miškinu, poznat joj je koncept časti, ali posjeduje i ludost jednog Rogožina da se do kraja bori za svoju ljubav. Dok muški junaci počinjavaju zločin prema ženama iz svoje blizine, Aglaja ga čini jedino prema sebi.

idiot

Madam de Renal („Crveno i crno“, Stendhal)

Kako su to mediji 21. stoljeća predstavili, rekli bismo da je Demi Moore izmislila i patentirala šetnju pod rukom s mlađahnim momkom. No, madame de Renal, pobožna i kreposna supruga bogatoga uglednika za kojeg se udala po zakonima svojeg vremena, iz svih razloga koji nisu imali veze s ljubavlju, podlegla je čarima deset godina mlađeg Juliena Sorela, zgodnog učitelja svoje djece. Napomenimo da je Julien pritom bio i svećenika. Dobili smo divnu priču o ljubavi, izdaji i strasti. Yves Simon, jedan drugi francuski velikan, u svom dragulju postmodernizma  „Otklon osjećaja“ piše: „...jesu li u Stendhalovo vrijeme žene i muškarci nalikovali na Juliena Sorela i madame de Renal? Jesu li ljudi doista proživljavali strasti koje romani opisuju i jesu li, u drugom vremenu, ti osjećaji mogli nestati?“ Madame de Renal skončala je od slomljenog srca, a Demi Moore je od tuge izgubila petnaestak kilograma i došla na rub anoreksije. Vi procijenite!

crveno i crno

Janey Wilcox („Prva plavuša“, Candace Bushnell)

Candace Bushnell je američka Jane Austen, ženski Truman Capote, kroničarka modernog newyorškog visokog društva, koja nesumnjivo zna pisati. Ako ste mislili da je kreiranje Carey Bradshaw, Samanthe, Mirande ili možda Charlotte, njen vrhunac, gadno ste se prevarili. Ove četiri dame jake su samo kad su na kupu, izdvojene ponaosob ne bi mogle držati priču jednog romana. Snaga Janey Wilcox je u tome da ste je sigurno upoznali. Bez obzira radi li se o New Yorku ili Zaprešiću, žena poput Janey je dio naše stvarnosti. Pojavila se onomad u nekom reality showu ili je upravo na naslovnici muškog magazina u vašoj kvartovskoj trafici. Lutka s naslovnice kojoj treba lova, no površna i isprazna poput vremena u kojem živimo, ipak nije dosadna. Kako radnja romana odmiče, Janey pridobiva simpatije, ma koliko god ta spoznaja izazivala podsmijeh i nelagodu.

prva plavuša

Tekst: Milana Vlaović
Tekst uredile: T.B. ⁄ M.T.
Foto: Privatni album 

Leave a comment

više