Traži

Omiljene knjige Kate Winslet

Omiljene knjige Kate Winslet

Émile Zola, Joseph Olshan i Richard Yates


U jednom intervjuu, britanska glumica Kate Winslet je priznala kako je zavoljela čitanje uz svog bivšeg dečka. "Imali smo tradiciju da svaku nedjelju doručkujemo u jednom ugodnom londonskom kafiću, a zatim odlazimo u veliku knjižaru koja se nalazi u blizini te si međusobno kupujemo knjige. Bila je to lijepa tradicija. Znate, tada sam bila jako mlada i bojala sam se sama sebi izabrati knjigu. Taj je dečko bio 11 godina stariji od mene i on me oslobodio tog straha. Zahvaljujući njemu shvatila sam da nas knjige uče misliti, oblikuju naše stavove i pomažu prevladati nedostatak povjerenja u sebe.", izjavila je Kate.

katewinsletknjige

Emile Zola, 'Therese Raquin'

"Ova priča potpuno prožima čitatelja zbog posebnog načina na koji je Zola opisao odnos udane žene i njezinog ljubavnika. S Thérèse nas upoznaje kada ona jedva može još govoriti. Kada je još sva nespretna i povučena. Sjećam se kako me duboko dirnuo njezin manjak samopouzdanja, njezin strah, nedostatak hrabrosti. Tijekom romana, Thérèse se potpuno mijenja te se na kraju predaje svojoj strasti. Laurent i ona se toliko vole da im ostatak svijeta nije niti bitan. I upravo ih to u konačnici tjera da naprave fatalnu pogrešku zbog koje će žaliti ostatak života“.

katewinsletknjige

Joseph Olshan, 'The Waterline'

"Roman započinje pričom kako se kraj jezera igraju dva dječaka. Jedan od njih pada u vodu i utapa se, dok drugi u tom trenutku ne može ništa učiniti. Upravo će ga taj događaj obilježitiza cijeli život. On se boji ljubavi, povjerenja, i ljudskih kontakata. Pročitala sam ovu knjigu prije mnogo godina, ali njezina me priča još uvijek proganja. Podsjetila me na činjenicu kako psihološka trauma iz djetinjstva može imati ogroman utjecaj na živote odraslih makar ona bila potpunosti neosviještena“.

katewinsletknjige

Richard Yates, 'Revolutionary road'

"Ovo je priča o obitelji Franka i April Wheeler. On je pun kreativnih ideja, a ona se osjeća posebna te se želi družiti s istim takvim posebnim ljudima. Kada se presele u predgrađe, svatko na svoj način započinje osjećati čežnju za životom u velikom gradu. Međutim, njihov se odnos polako hladi koliko god se oni još uvijek doimaju savršenim parom. Ovo je priča o razočaranju, osjećaju koji uništava ljudske duše brže nego bilo što drugo“.

Tekst: M.T./L.B.

Napišite komentar