Traži

Književni blic intervju: Srđan Sandić

Književni blic intervju: Srđan Sandić

Što obavezno morate pročitati?

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: Foto: Andrija Zelmanović (portret),
promo

Srđan Sandić

Srđan Sandić u posljednje je vrijeme jedan od najzaposlenijih hrvatskih autora. Već dugi niz godina surađuje s portalom booksa.hr, kulturpunkt.hr, queer.hr, časopis Zarez, TEMA, B 92, a odnedavno zajedno s Ivicom Prtenjačom uređuje emisiju na hrvatskom radiju Jutro na Trećem. Knjigu drama i (dramskih) fragmenata "S(i)nu bez s(i)nova" objavio je 2012. za izdavačku kuću Sandorf, a prema knjizi na daske Male Scene postavljena je i istoimena predstava. Njegova druga knjiga nedavno objavljena, objedinjenje zanimljive književne večeri koje je vodio u zagrebačkom Velvetu i koncepcijiski potpisao, a o tome ste mogli čitati ovdje. Srđana smo nakratko izvukli iz njegovog pretrpanog rasporeda da nam otkrije knjigu koju obavezno moramo pročitati. Evo što nam je rekao.

Zašto si počeo pisati?

U pisanju se smije biti slobodan. Možeš razgovarati kako želiš, izgovarati čega se stidiš, voljeti kako to inače žudiš. Počeo sam pisati i zbog toga što su me knjige koje sam čitao mijenjale pa sam i sam htio sudjelovati u toj mogućnosti.  Mogućnosti promjene.

Nestane li ti ikad inspiracije?

Inspiracije ne, snage da, vremena da. Mene fascinira kako ljudi razgovaraju, što misle, a što zapravo izgovaraju. Ta distanca vanjske i unutarnje stvarnosti je iznimno fascinantna. Kako je to veliki Kafka rekao: "Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more unutar nas."

Što činiš kada nestane snage?

Sjedim i slušam glazbu. Prebacim se na neku drugu frekvenciju stvarnosti, a hvala Bogu - njih bar ima. Frekvencija, jel?

Književni blic intervju: Srđan Sandić (фото 1)

Što trenutno čitaš?

Uvijek čitam nekoliko knjiga, tekstova kroz dan. Na stolu su nedavno ukoričene drame Ivora Martinića, teorijska knjiga Darka Lukića "Uvod u antropologiju izvedbe", malo se bacam po zborniku Trećeg programa Hrvatskog radija...

Zašto je knjiga važna danas?

Zbog istih onih razloga zbog kojih je oduvijek važna: mogućnost opismenjavanja, kritičkog mišljenja, zaljubljivanja, izlječenja, sanjanja, bijega... Puno previše je razloga njezine bitnosti.

Knjiga koju bi preporučio svima?

Suzana Tamaro "Pođi kamo te srce vodi", epistolarni roman velike talijanske spisateljice o tri generacije žena. Tu je dakako "Ljubavnik" Marguerite Duras te valjda svi eseji Dubravke Ugrešić.

Književni blic intervju: Srđan Sandić (фото 2)

Najdraža knjiga dok si bio mali?

"Demian" Hermanna Hessea.

Na što si najviše ponosan do sada u životu?

Ivan Sergejevič Turgenjev je to najbolje objasnio: "Prekomjeran ponos oznaka je sitne duše". Trudim se biti zahvalan, a ne ponosan.

Književni blic intervju: Srđan Sandić (фото 3)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više