Search

Bivša zanimanja slavnih pisaca

Bivša zanimanja slavnih pisaca

Ken Kesey, Haruki Murakami i drugi


Postali su poznati kao talentirani pisci, ali na putu do zvjezdane karijere, stjecali su zanat i u drugim profesijama.

pisciprofesije

Jack London

Mnogi će se sjetiti da je Jack London radio kao kopač zlata u vrijeme „zlatne groznice“. Zarađivati za samostalni život počeo je vrlo rano. Kao učenik, London je prodavao novine, a završivši osnovnu školu dobio je posao u tvornici konzervi. No težak rad nije bio za senzibilnog Jacka te se, napustivši tvornicu, zaposlio u „gusarima oštriga“ — London je počeo ilegalno loviti kamenice u zaljevu San Francisca. Kasnije je radio kao mornar na ribarskom škunu, kao vatrogasac. Kao kuriozitet napomenimo kako je u jednom trenutku svoga života i glačao odjeću u čistionici.

pisciprofesije

pisciprofesije

Vladimir Nabokov

Autor kontroverznog romana „Lolita“ cijeli je svoj život bio pasionirani ljubitelj leptira. Nabokov je i dao znatan doprinos razvoju lepidopterologije — znanosti o leptirima. Leptirima je posvetio i 18 znanstvenih članaka, razvio je novu klasifikaciju roda Polyommatus i otkrio 20 novih vrsta leptira. Kolekciju u kojoj se nalazi 4324 leptira, Nabokovljeva je žena, poslije njegove smrti, poklonila Sveučilištu u Lausanni.

pisciprofesije

Ken Kesey

Jedan od glavnih pisaca hippie generacije, za vrijeme studija na Sveučilištu Stanford, radio je kao asistent psihijatra. U Menlo Parku, bolnici za branitelje, dobrovoljno je sudjelovao u pokusima o utjecaju halucinogenih droga.

pisciprofesije

Haruki Murakami

Život japanskog pisca, poznatog po svojoj kolekciji od 40 tisuća jazz albuma, uvijek je bio usko povezan s glazbom koja je kasnije uvelike utjecala na njegova djela. U mladosti, Haruki Murakami je radio kao prodavač u trgovini pločama, a kasnije je sa suprugom u Tokiju otvorio jazz-bar Peter Cat. Murakami je jedno vrijeme vodio i noćni talk show o zapadnjačkoj glazbi i supkulturi.

pisciprofesije

John Grisham

Autor bestselera „Tvrtka“, u mladosti je radio kao bolničar, a zatim se bavio navodnjavanjem travnjaka za dolar po satu. Ubrzo je bio unaprijeđen u vrtlara i cijeni po satu dodao još pola dolara. Međutim, John je odlučio kako mu takav rad ne nudi široku perspektivu pa se preškolovao u vodoinstalatera.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više