Search

Fotografske zbirke koje inspiriraju

Fotografske zbirke koje inspiriraju

Knjige slavnih svjetskih fotografa

Tekst: BURO.


Kako bi čitateljima ponudili nove izvore nadahnuća ili samo dali priliku da uživaju u prekrasnim fotografijama, donosimo izbor knjiga slavnih fotografa iz cijelog svijeta u kojima se mogu pronaći rijetke snimke velikih zvijezda poput Madonne, Boba Dylana, Georgea Busha, Muhammada Alija i mnogih drugih.

Richard Corman, "Madonna NYC 83"

Fotografske zbirke

Njujorški fotograf Richard Corman autor je portreta slavnih nobelovaca, Nelsona Mandele, glumaca poput Roberta De Nira i Ala Pacina, sportaša Michaela Jordana ili Muhammada Alija te glazbenika kao što je Sting. Objavio je knjigu posvećenu Madonni, pod nazivom "Madonna NYC 83" gdje je zabilježio početak karijere pjevačice 1983. godine. Davnih je godina slučajno tokom jedne šetnje snimio desetke crno-bijelih fotografija koje su prvi puta svjetlo dana ugledale 2011. godine, a cijelo snimanje može se pogledati u njegovoj knjizi.

Gregory Heisler, "50 Portraits: Stories and Techniques from a Photographer's Photographer"

Fotografske zbirke

U svojoj retrospektivi, Gregory Heisler, jedan od najuvaženijih profesionalnih fotografa, donosi portrete slavnih, sportaša i svjetskih lidera koje prate zanimljive i često humoristične priče o nastanku fotografija. Heisler otkriva i stvaralačke te tehničke procese korištene za svaki kadar, što cijelu pozadinu čini još intrigantnijom.

Charles Marville, "Photographer of Paris"

Fotografske zbirke

Charles Marville jedan je od najtalentiranijih fotografa 19. stoljeća. Knjiga je tiskana posebno za retrospektivnu izložbu ovog autora, a nudi pregled cijele njegove karijere. U njoj su sakupljene gradske scene i arhitektonska istraživanja Marvillea u Francuskoj i Njemačkoj, pejzaži, portreti, ali i obnove gradova nastradalih u Drugom svjetskom ratu koje su sada dragocjeno dokumentarističko sredstvo.

Tim Walker, "The Granny Alphabet"

Fotografske zbirke

Tim Walker objavio je vrlo neobičnu, ali zato zanimljivu knjigu o staricama. U prvom tomu sakupio je karakterne fotografije žena i njihovih stvari, posložene prema abecedi uz nježne i humoristične stihove pjesama. Drugi je tom ispunjen crtežima starica, a svaki karakter je iscrpno opisan i vrlo simpatično predstavljen.

Mark Shaw, "Dior Glamour: 1952.-1962."

Fotografske zbirke

U knjizi su predstavljene slavne haljine modne kuće Christian Dior, a dokumentarni su prikaz pariškog svijeta mode 50-ih godina prošlog stoljeća. Njegove su fotografije jedne od prvih u modnom svijetu, a da su snimljene u boji. U albumu se nalaze i rijetki kadrovi tada novih Diorovih couture kolekcija te fotografije modela i glumica u dotičnim kreacijama. Shawov stil izmijenio je način na koji shvaćamo modnu fotografiju - snimao je široke kadrove, davao značenje kontekstu i okruženju. U knjizi se nalazi više od 200 fotografija, crno-bijelih i u boji, a mnoge nisu nikada objavljivane.

Brandon Stanton, "Humans of New York"

Fotografske zbirke

2010. godine Brandon Stanton započeo je ambiciozan projekt u kojem je zamislio fotografski zabilježiti život običnih stanovnika New Yorka. Naoružan samo kamerom prehodao je kilometre grada i fotografirao njegovu priču. Tako je nastao odličan blog "Humans of New York" na koji svakodnevno stavlja fotografije ljudi zajedno s njihovim pričama i smiješnim citatima. Popularnost bloga ne prestaje rasti, a zato je objavljena i knjiga koja se sastoji od 400 fotografija u boji.

Inez Van Lamsweerde i Vinoodh Matadin, "Pretty Much Everything"

Fotografske zbirke

Radovi ovog fotografskog dvojca ukrašavaju stranice modnih časopisa u cijelom svijetu, a to niti ne čudi jer njihove su fotografije jednostavne i kompleksne istovremeno, pripadaju svijetu mode, ali i svijetu umjetnosti. U radu na nekim kampanjama surađivali su s dizajn studijima i iz jedne takve suradnje rodila se knjiga fotografija kojom su obilježili 20 godina svog stvaralaštva.

Don Hunstein, "Keeping Time: The Photographs of Don Hunstein"

Fotografske zbirke

Don Hunstein bio je službeni fotograf izdavačke kuće Columbia Records više od 40 godina, a tim je putem zabilježio portrete nekih od najpoznatijih svjetskih glazbenika, uključujući i Boba Dylana, Milesa Davisa, Johnnyja Casha, Simona & Garfunkela, Arethu Franklin i mnoge druge. Hunstein je svoje modele fotografirao u neformalnom okruženju, a zahvaljujući tome uspio je ovjekovječiti neke nevidljive emocije.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više