Search

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno

Tekst: BURO.

Pristalice smo toga da čitanje zahtjeva vrijeme za sebe i posebnu dozu pažnje i tako i treba biti. Nažalost, nismo uvijek u mogućnosti posvetiti vrijeme samo toj jednoj aktivnosti, a čitanje zna biti prilično sebična i izolirana radnja. U tome jest i ljepota, ali treba iskoristiti i sve one druge rutinske trenutke poput peglanja, sređivanja ili dugih vožnji na posao ili more za kvalitetan sadržaj. Naravno da prolazei podcasti! Ali mogu i audio knjige! A razlog za sve veću popularnost i jednih i drugih upravo i leži u manjku vremena. Naravno da se slušanje ne može usporediti s čitanjem, niti ga nadomjestiti, ali može služiti kao dosta dobra nadopuna. Donosi nam drugu stranu čitanja i pokazuje još jednu prirodu ove aktivnosti, ali i otvara mnoge mogućnosti da isti narativ doživimo na drugačiji način. Open Culture je samo jedan od projekata koji ima preko 1000 audio zapisa književnih klasika, i mora se priznati da je ozbiljno drugačije iskustvo kada recimo Tom Waits čita poeziju Bukowskog nego kada to radimo sami.

Ima i poezije Maye Angelou i kratkih priča Jamesa Baldwina, i audiozapisa radio drame “Čarobnjaka iz Oza”. Ozbiljno blago, a sada je nekako pravo vrijeme da se vratimo klasicima, neko gradivo obnovimo, nešto utemeljimo, kroz nešto uvježbamo engleski književni jezik, a nešto uspijemo savladati po prvi put u pitkijem, zvučnom izdanju. Odabrali smo pet naslova, i idealne trenutke u kojima možete uživati u njima, a daljnje istraživanje svijeta audio knjiga prepuštamo vama.

 

Lagano, a genijalno štivo dok spremate večeru

 

 

“What We Talk About When We Talk About Love”
Raymond Carver

 

 

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno (фото 1)

 

 

Carver slovi za jednog od omiljenijih pisaca kratkih priča u američkoj književnosti, a “What We Talk About When We Talk About Love” je zadivljujuća, može se reći meditacija na temu gubitaka, partnerstva, depresije, i ljubavi u svim njenim oblicima. Ova knjiga je kompilacija kratkih priča koje sve manje ili više direktno odgovaraju na pitanje što je to ljubav? Što o njoj uopće znamo? Ovo je originalni audio zapis iz 1983. godine, a naslovnu priču čita sam Carver i to kada ju je u Palo Altu spremao za Broadway. Tada se priča još uvijek zvala “Beginners” da bi kasnije bila skraćena i izmijenjena u ono kako je znamo danas, a desetljećima kasnije je meksički režiser Alejandro González Iñárritu napravio film “Birdman” čiji je dobar dio posvećen glumcima koji spremaju upravo ovu (“What We Talk About When We Talk About Love”) predstavu.

 


 

Dobra priprema za film

 

 

“Call of the Wild” (Zov divljine)
Jack London

 

 

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno (фото 2)

 

 

Ako još uvijek niste gledali Bucka u avanturama nije loša ideja prvo se i književno pripremiti. “Zov divljine” je toliki klasik da ste ga vrlo vjerojatno do sada i čitali, možda još i u osnovnoj školi, ali nije na odmet pročitati, pardon odslušati još jednom u kasnijim godinama. Priču znamo: Buck živi udobnim životom kućnog ljubimca u Kaliforniji, ukradu ga krijumčari i odvedu na sjever Kanade, gdje služi kao pas tegljač za vrijeme Klondajske zlatne groznice. U surovosti prirode, i kroz svoju novu poziciju, Buck počinje otkrivati i svoje primitivne instinkte. Alegorično i mudro.

 


 

Kada odmarate, uz čašu vina, i obavezno zatvorenih očiju

 

 

“Seventh Heaven” (Sedmo nebo)
Patti Smith

 

 

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno (фото 3)

 

 

Zatvorenih jer je Pattin glas očaravajuć i mora se osjetiti u potpunosti. Provedite neko vrijeme ove zime kopajući po poeziji Patti Smith. Vrijedi itekako, a 12 poema iz zbirke “Seventh Heaven” (Sedmo nebo) koje ona čita, mogu biti genijalan početak. Ovo je prva zbirka poezije koju je objavila 1972. i s obzirom na to da knjiga nikada nije doživjela reizdanje kopije su jako rijetke i veoma je teško doći do njih. Ali srećom, postoje audio zapisi poput ovog. Njena poezija nas vraća u New York sedamdesetih i podrazumijeva i mini “hommage” Edie Sedgwick, Marianne Faithfull, a knjiga je posvećena muzi Rolling Stonesa, nekadašnjoj partnerici Briana Jonesa i Keitha Richardsa, Aniti Pallenberg. Uživajte u moćnoj poetičnosti i ritmu njenog magičnog glasa.

 


 

Za dozu kvalitetne i britke razonode

 

 

“The Importance of Being Ernest” (Važno je zvati se Ernest)
Oscar Wild

 

 

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno (фото 4)

 

 

U nastavku naslova stoji da je ovo “trivijalna komedija za ozbiljne ljude” tako da otprilike možda i naslutite što možete očekivati, iako su dobre šanse da već znate o čemu se radi, barem iz predstave, ili neke filmske adaptacije. Ako ste tužni, malo depresivni i zapitani jeste li donijeli prave odluke u svom životu, odmah na Wildea (čitanje ili slušanje) da se nasmijete i prisjetite da je sve jedno veliko kazalište, u kojem je važno samo biti ono što jesmo jer su ostale uloge zauzete.

 


 

Za duge šetnje

 

 

“Ulysses” (Uliks)
James Joyce

 

 

Pet najboljih audio knjiga koje možete slušati online potpuno besplatno (фото 5)

 

 

Ako se baš borite s preko 700 strana Joyceovog "Uliksa" i nikako da ga pročitate iako se stvarno trudite, evo već treći put, ne brinite se. Niste usamljeni u tome, i ovo je vjerojatno jedan od naslova koji su češće od drugih osuđeni čame nepročitani na polici. Međutim, ima nade da vam ovaj put uspije. Ako imate plan da usvojite neku novu naviku tijekom leta probajte da usvojite i ovu. Brzo šetanje ili vožnja bicikla, slušalice i audio knjiga. Ozbiljno uživanje u kojem će se "stranice" naprosto istopiti.

 

više